Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Atklāj, kāds aizvadītais gads kopumā bijis ēdināšanas un naktsmītņu nozarei

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Aizvadītais gads bijis līdzīgi grūts gan ēdināšanas, gan naktsmītņu nozarei, atzina Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) izpilddirektore Santa Graikste.

Lai arī sākotnēji varētu šķist, ka naktsmītnēm Covid-19 ierobežojumi bijuši mazāki, šajās vietās tāpat strādā arī ēdināšanas uzņēmumi, līdz ar to ēdinātājiem piemērojamie ierobežojumi ir aktuāli arī izmitinātājiem, skaidro Graikste. Tāpat naktsmītnēm joprojām nākas izmantot lielu daudzumu vienreizlietojamo trauku, apkalpojot viesus, kas naktsmītni izmanto pašizolācijas ievērošanai.

"Tās ir papildu izmaksas un ļoti liels atkritumu daudzums," komentēja Graikste.

Vienlaikus izmitinātājiem Rīgā grūtības aizvadītajā gadā sagādājis arī nekustamā īpašuma nodoklis, kas, pēc Graikstes teiktā, esot augstākais starp Baltijas valstu galvaspilsētām.

Lai arī nozare ir pateicīga par valsts sniegto līdzšinējo atbalstu, tomēr arī šogad bijuši ļoti daudz apstākļu, kas strādāšanu ietekmēja negatīvi, norāda organizācijas pārstāve. Šogad, piemēram, nebija tā dēvētā Baltijas burbuļa, kas veicināja ceļošanu starp Baltijas valstīm.

Tāpat arī Covid-19 sertifikātu reāla ieviešana notika jau tad, kad aktīvā tūrisma sezona gājusi uz otru pusi.

LVRA apvieno naktsmītnes un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus profesionālai sadarbībai, lai uzlabotu klientu apkalpošanas kvalitāti, sakārtotu Latvijas viesnīcu tirgu un pārstāvētu Latvijas viesnīcu un restorānu biznesu pasaulē. Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija ir asociācijas "Viesnīcas, restorāni un kafejnīcas Eiropā" biedrs.