Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Motormuzejam nodod vēsturiskos operatīvos medicīniskos transportlīdzekļus

© NMPD

Pirmdien, 1.novembrī, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) nodeva Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Rīgas Motormuzeja īpašumā septiņus vēsturiskos operatīvos medicīniskos transportlīdzekļus, ar kuriem mediķi devās izsaukumos astoņdesmito gadu beigās, deviņdesmitajos un līdz pat 2012.gadam.

Šos automobiļus, no kuriem daļa vēl ir padomju gadiem ierastajā baltajā krāsā un ar vēsturisko uzrakstu „Ātrā medicīniskā palīdzība” NMPD mediķi sen vairs neizmanto. Ar tiem pie pacientiem neviens nav braucis jau daudzus gadus, un līdz šim tie kā laikmeta liecības, kas izsauc ciemiņu interesi, rotāja brigāžu centru Rīgā un Latgalē.

NMPD direktore Liene Cipule uzsver: „Salīdzinot šos auto ar tiem, ar ko brigādes patlaban dodas izsaukumos, var labi redzēt, kā dažu desmitu gadu laikā ir audzis dienests un attīstījušās veselības aprūpes iespējas. Šodien NMPD mediķu auto līdzinās reanimācijas palātai uz riteņiem - tas aprīkots ar modernām medicīniskām ierīcēm, kas ļauj daudz labāk palīdzēt pacientiem un glābt dzīvības, ar mūsdienīgu pacienta pārvietošanas aprīkojumu un informācijas tehnoloģiju risinājumiem, kas atvieglo mediķu darbu."

"Turpretī dažās automašīnās, ko mediķi izmantoja, piemēram, astoņdesmito gadu beigās, bija tikai brezenta nestuves, skābekļa un “smieklu gāzes” aparāts, fiksācijas šinu komplekts un kruķi, uz kuriem pacients ar savainotu kāju varēja aizlekt līdz mašīnai. Saziņai ar dispečeriem automašīnā gan atradās arī rācija, taču, kā stāsta pieredzējušie kolēģi, tā nereti pārstāja darboties, izbraucot 20 kilometrus ārpus pilsētas.”