Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Interesanti! Kādā Latvijas pilsētā piedāvā kafiju no ozolzīlēm

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Pēc senas pavārgrāmatas receptes Kandavas amatniecības centrā ikvienam pagatavos smaržīgu ozolzīļu kafiju. Šogad raža ir tik laba, ka centram jāsauc palīgspēki zīļu lobīšanā, vēsta TV3 raidījums ”900 sekundes”.

Maisi, kastes un spaiņi šogad pilni ozolzīļu. Jau salasīti 700 kilogramu, bet iedzīvotāji šajā akcijā var piedalīties līdz mēneša beigām. Raža ir laba, tāpēc zīles, kas pēc laika pārtaps garšīgā kafijā, nes un nes.

Kitija Švīgere ir ozolzīļu kafijas pazinēja un Kandavas Amatniecības centra vadītāja. Bet vispirms ozolzīles jāsavāc no iedzīvotājiem.

Vispirms zīles ir jākarsē, ik pa laikam tās apmaisot.

Kad tas tiek izdarīts, jāķeras pie lobīšanas. Kitija to sauc par meditatīvu procesu, taču pēc karsēšanas šis darbs jāpaveic pēc iespējas ātrāk.

”Tās ir izkarsētas, nevis izkaltētas, tāpēc nevar ilgi stāvēt. Ilgākais ir piecas dienas, pēc tam jau var sabojāties. Jo nav izsviedrējušas, mēdz čaumalās sviedrēties un pelēt,” skaidro Kitija.

Lobīšana aizņem visvairāk laika, zīļu ir daudz, ir vajadzīga palīdzība no malas.

”Man jau daļa pensionāru palīdz, es viņiem aizvedu uz mājām, bet var nākt arī pie mums uz Kandavas Amatniecības centru, ievērojot epidemioloģisko situāciju valstī, lupināt zīles, un tas ir ļoti vienkārši. Ņemam zīli, nazīti, taisām vaļā. Pārdomājam dzīvi, lēnā garā,” norāda Kitija.

Līdz kafijas malšanai paliek vēl viens svarīgs solis. Kad zīles ir izkarsētas un izlupinātas, tās vēl jākaltē. Parasti tas notiek uz plīts, bet, tā kā šogad ir liels ozolzīļu apjoms, tad šī kaltēšana notiek izklātā veidā siltā vēdinātā telpā.

Kandavā ozolzīļu kafija kļuvusi par pieprasītu tūrisma piedāvājumu. Ozolzīļu kafiju brauc baudīt no visiem Latvijas nostūriem, bet kafijas recepte aizgūta no senas latviešu pavārgrāmatas.