Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Aptauja: Baltijas valstu starpā, Latvijas iedzīvotāji šoruden vispiesardzīgāk attiecas pret ceļošanu

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Katrs trešais jeb 32% Latvijas iedzīvotāju plāno ceļojumu šajā rudenī.

Katrs piektais dosies braucienā uz Eiropu vai ārpus tās (18%), 9% apceļos kaimiņvalstis, bet 14% apskatīs dzimteni, secināts "If Apdrošināšana" veiktajā pētījumā par atvaļinājuma plāniem šajā rudenī. Savukārt 41% iedzīvotāju vēl nav izlēmuši, vai ceļos.

Saskaņā ar pētījuma datiem visbiežāk ceļojumos uz valstīm ārpus Eiropas robežām plāno doties iedzīvotāji vecuma kategorijā no 44 līdz 54 gadiem (23%), bet tikai katrs desmitais jeb 10% jauniešu vecumā no 18 līdz 24 gadiem.

Biežāk braucienus ārpus Eiropas plāno iedzīvotāji ar augstāko izglītību un rīdzinieki. Savukārt puse jeb 51% aptaujāto vecuma kategorijā no 25 līdz 34 gadiem plāno apceļot Latviju.

Pētījumā noskaidroti arī mūsu kaimiņu - lietuviešu un igauņu - ceļojumu plāni šajā rudenī. Visās valstīs ceļot plāno aptuveni katrs trešais iedzīvotājs, taču Lietuvas iedzīvotāji biežāk (52%) salīdzinājumā ar latviešiem (44%) un igauņiem (38%) plāno apceļot dzimteni. Apceļot Baltijas kaimiņvalstis šajā rudenī vairāk plāno latvieši (30%) un igauņi (26%), bet retāk Lietuvas iedzīvotāji - 14%. Savukārt Eiropu par galamērķi savam ceļojumam visbiežāk izvēlējušies Igaunijas iedzīvotāji (42%), 38% lietuviešu un 30% latviešu.

"If Apdrošināšana" ceļojumu apdrošināšanas produkta vadītājs Endijs Melecis norāda, ka no 1.jūlija, kad stājās spēkā ES digitālais Covid-19 sertifikāts, pieaudzis arī noformētu ceļojumu apdrošināšanu skaits.

"Pateicoties digitālajam sertifikātam, ceļojot pa Eiropu, vakcinētajiem un pārslimojušajiem iedzīvotājiem lielākoties nav jāveic tests vai jādodas pašizolācijā, un tas ceļošanu atkal padarījis vienkāršāku un ērtāku. Tomēr iedzīvotāji ar ceļošanu ir piesardzīgi - to apliecina arī dati, jo 27% neplāno ceļot, bet 41% nav izlēmuši. Ir izskanējušas arī ziņas, ka novembrī pēc ilgāka pārtraukuma vakcinētajiem un pārslimojušajiem Eiropas iedzīvotājiem tiks atļauta ieceļošana ASV, - tā daudziem ir ilgi gaidīta ziņa un varētu veicināt ceļotāju plūsmu arī ārpus Eiropas," stāsta Melecis.

Pandēmija nav beigusies - ceļotājiem rūpīgi jāizvērtē nepieciešamība doties uz ārvalstīm, kā arī jābūt piesardzīgiem un jāapzinās iespējamie riski. Šobrīd, plānojot ceļojumu, svarīgi būt elastīgiem - izvēlēties lidojumus un naktsmājas ar iespēju tās atcelt vai pārcelt, jo situācija var pēkšņi mainīties. Turklāt jāņem vērā, ka arī katrā Eiropas valstī ir savi nosacījumi un ar tiem rūpīgi jāiepazīstas.