Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Strauji pieaugusi Latvijas iedzīvotāju interese par ceļošanu

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Latvijas iedzīvotāju interese par ceļojumiem pieaug ļoti strauji, intervijā aģentūrai LETA atzina Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas (ALTA) prezidente un uzņēmuma "Vanilla Travel" vadītāja Inga Kavaca.

Viņa norādīja, ka nozares speciālisti Covid-19 pandēmijas laikā iemācījušies prognozes vairs neveidot, jo situācija var mainīties burtiski dažu nedēļu laikā. "Mēs esam optimistiski tāpēc, ka bez tā jau nevarētu izdzīvot un nevarētu pieņemt lēmumu, ka ir jāturpina bizness. Taču prognozes mēs vairs neveidojam vai veidojam tās ļoti pesimistiskas," sacīja Kavaca.

Pēc viņas teiktā, Covid-19 pandēmijas laiks ceļotājus ir sadalījis vairākās grupās. "Ir cilvēki, kuri it kā nav pamanījuši, ka ir bijis šāds laiks, un viņu prasības, vajadzības un domas par ceļojumiem nav mainījušās. Ir ceļotāji, kuri ļoti ir mainījuši uzskatus par to, ko vēlas sagaidīt galamērķī. Un tieši šie cilvēki šobrīd ir gatavi ceļot," teica Kavaca.

ALTA prezidente tos cilvēkus, kuri šobrīd ir gatavi ceļot, raksturoja kā tādus, kuri daudz vairāk domā par privāto telpu un ceļošanas drošību. "Svarīgi ir, lai viss būtu pārdomāts un, ja kaut kas notiek, lai būtu skaidrs, kā varēs atgriezties atpakaļ. Ceļošanā pašlaik svarīgāka kļūst ilgtermiņa domāšana," teica Kavaca.

Vienlaikus tiem, kuri jautā, kad būs atkal visas izklaides, kad būs tā, kā bija, pēc Kavacas teiktā, ir jāatbild, ka tā pašlaik nav un kādu laiku vēl nebūs. "Arī ceļojumu galamērķos iespējas atpūtai, kur cilvēki atrodas tuvā attālumā viens no otra, ir ļoti ierobežotas. Pašlaik ir iespējami mierīgi ceļojumi ar dabas objektu apskati. Savukārt ceļojumi uz koncertiem, kultūras pasākumiem, ceļojumi ar aktīvu izklaidi pašlaik nav iespējami," stāstīja Kavaca.

Viņa norādīja, ka interese par ceļojumiem kopumā pieaug ļoti strauji, tomēr esot ļoti grūti mērīt, cik liels ir šis pieaugums.

"Mēs jau, protams, varam teikt, ka interese ir pieaugusi, piemēram, trīs reizes, taču jārēķinās, ka bāze, pret kuru pieaugumu mērīt, ir niecīga. Vienlaikus tagad jau droši var teikt, ka cilvēki ceļos. Iepriekš daudzi pat domās nepieļāva šādu iespēju un ceļojumus bija atlikuši uz tālu nākotni," teica ALTA prezidente.

ALTA ir profesionāla sabiedriska organizācija, kas izveidota 1991.gadā, apvienojoties tūrisma aģentiem un tūroperatoriem, lai kopīgā darbībā uz līdztiesības pamatiem likumu un asociācijas statūtu ietvaros izveidotu kopīgu vadības institūciju, kas koordinētu tūrisma aģentu un tūroperatoru darbību, aizstāvētu to intereses un pārstāvētu Latvijas tūrisma biznesu pasaulē.