Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Latvijā ielidojošajiem pasažieriem būs jāuzrāda covidpass e-apliecinājums

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Saistībā ar Covid-19 apkarošanai paredzētajā ieceļotāju kontroles informācijas sistēmā iesniegto e-apliecinājumu skaita samazināšanos Civilās aviācijas aģentūra (CAA) uzdevusi lidostai "Rīga" no piektdienas atsākt e-apliecinājumu QR kodu pārbaudes ielidojošajiem pasažieriem, informēja CAA pārstāvis Aivis Vincevs.

Lai veicinātu Covid-19 izplatības ierobežošanu, lidostā "Rīga" ielidojošajiem pasažieriem, jāuzrāda QR kodu, kas apliecina tīmekļvietnē "covidpass.lv" elektroniskās anketas aizpildīšanu par epidemioloģisko prasību ievērošanu. E-apliecinājumi jāaizpilda jau pirms lidojuma un jāuzrāda pirms iekāpšanas gaisa kuģī. E-apliecinājumu var aizpildīt 48 stundas pirms lidojuma.

CAA bija lūgusi lidostām līdz 18.oktobrim kontrolēt, vai Latvijā ielidojošie pasažieri ir aizpildījuši elektronisko anketu un saņēmuši QR kodus. Pagājušajā nedēļā QR kodu bija ieguvuši vidēji 87,4% lidostā "Rīga" ielidojošo pasažieru. Daļa tranzīta pasažieru nebija aizpildījuši e-apliecinājumus. Tā kā lidostā pagājušajā nedēļā tika veikta QR kodu pārbaudes, tad 100% pasažieru, kuri šķērsoja Latvijas robežu, bija aizpildījuši elektroniskās anketas.

Savukārt pirmdien, 19.oktobrī, e-apliecinājumu bija aizpildījuši 79,6%, otrdien, 20.oktobrī, - 83,7%, bet trešdien, 21.oktobrī, - 92,4% no visiem Latvijā ielidojošajiem un tranzītā uz citām valstīm lidojošajiem pasažieriem.

Vincevs norādīja, ka QR kodu esamības pārbaude nodrošinās, ka 100% Latvijā ielidojošie pasažieri ir aizpildījuši informāciju par sevi, valstīm, kur bijuši pēdējo 14 dienu laikā un pašizolācijas vietu, ja personai jāatrodas pašizolācijā.

CAA direktors Māris Gorodcovs norādīja, ka aviācijas nozare atbalsta visus centienus ierobežot Covid-19 izplatību un strikta noteikumu ievērošana ir viens no veidiem, kā nodrošināt izsekojamu un kontrolējamu slimības izplatību. "Nozare un lidmašīnu pasažieri allaž ir spējuši sadarboties paaugstinātas drošības apstākļos, tādēļ arī Covid-19 laikā aviācija ir drošākais pārvietošanās veids," viņš pauda.

CAA dati liecina, ka Latvijā ar gaisa kuģiem ievesti 4,5% no visiem Latvijā apstiprinātajiem Covid-19 gadījumiem.

Jau ziņots, ka 12.oktobrī sāka darboties Covid-19 apkarošanai paredzētā ieceļotāju kontroles informācijas sistēma - personām, kas šķērso Latvijas robežu, ir obligāti jāaizpilda anketa mājaslapā "covidpass.lv" un jāuzrāda saņemtais QR kods robežsargiem.

Apliecinājuma aizpildīšana ir obligāta visiem ieceļotājiem. Personai anketā jānorāda vārds, uzvārds, personas kods, kontakttālrunis saziņai un faktiskās dzīvesvietas adrese, kurā persona būs sasniedzama, kā arī valstis un izbraukšanas datumi, kurās persona uzturējusies pēdējo 14 dienu laikā pirms ierašanās Latvijas teritorijā.

Pēc apliecinājuma anketas aizpildīšanas ieceļotājs saņem personificētu QR kodu, kas apliecina datu iesniegšanu.

Anketā norādītie dati tiek automātiski nodoti tiesībsargājošajām iestādēm - Valsts policijai, Valsts robežsardzei un Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC). Personas dati tiek uzglabāti 30 dienas ar mērķi saņemto informāciju izmantot epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai un kontaktpersonu izsekojamībai. Pēc 30 dienām personas dati tiek automātiski dzēsti.

Savukārt Saeimā pieņemtie grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā paredz, ka personai par noteiktā pienākuma iekļaut ziņas personu uzraudzības informācijas sistēmā nepildīšanu var piemērot naudas sodu no desmit eiro līdz 2000 eiro.

Tāpat minētā likuma grozījumi paredz, ka policijas darbiniekam, pašvaldības policijas darbiniekam un robežsargam ir tiesības apturēt transportlīdzekli, lai veiktu pārbaudi par ziņu iekļaušanas sistēmā pienākuma izpildi.

Jaunā kārtība izveidota, jo bija trūkumi papīra anketas aizpildīšanai un policijas problēmas izkontrolēt to, vai ar privātajiem transportlīdzekļiem iebraucošās vai ar kājām robežu šķērsojušās personas ievēro pašizolāciju.