Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Lidostas "Rīga" pārstāve: Patreiz vietu piepildījums lidmašīnās ir tikai 38%

© f64

Vietu piepildījums lidmašīnās pagājušajā nedēļā sarucis līdz 38%, trešdien intervijā Latvijas Radio sacīja lidostas "Rīga" Aviācijas pakalpojumu un biznesa attīstības departamenta direktore Liene Freivalde.

Viņa norādīja, ka šonedēļ no lidostas "Rīga" var aizlidot uz 51 pilsētu 24 valstīs, taču, ņemot vērā prasību ievērot 14 dienu pašizolāciju, iedzīvotāji rūpīgi apdomā nepieciešamību lidot.

"Nav tā ka pasažieri izvēlas lidot. Lēmumi tiek rūpīgi pārdomāti," sacīja Freivalde, piebilstot, ka pagājušajā nedēļā aizpildījums gaisa kuģos bija vidēji 38%, kamēr jūlijā tas bija sasniedzis pat 50%, bet gadu iepriekš aizpildījums lidmašīnās veidoja vidēji 70-80%.

Jau vēstīts, ka, pēc Ministru kabineta (MK) lēmuma paplašināt aviosatiksmes iespējas uz Latviju, lai rūpētos par pasažieru un darbinieku drošību un veselību, VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" sadarbībā ar Civilās aviācijas aģentūru (CAA) pastiprinājusi ieceļojošo pasažieru anketēšanas procesa uzraudzību. Gadījumā, ja gaisa pārvadātājs nav nodrošinājis pasažieru anketēšanu, tā tiek veikta lidostā, pasažieriem izkāpjot no gaisa kuģa.

Spēkā esošais normatīvais regulējums nosaka, ka ikviena pasažiera pienākums ir pirms ieceļošanas Latvijā aizpildīt apliecinājumu, norādot savus personas datus, valstis, kurā persona uzturējusies pēdējo 14 dienu laikā, kā arī apņemoties ievērot Latvijā noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus un norādot vietu, kurā persona nepieciešamības gadījumā pašizolēsies. Šis apliecinājums pasažierim jānodod gaisa kuģa apkalpei.

Savukārt aviokompāniju pienākums ir apkopot pasažieru aizpildītos apliecinājumus un nodot Valsts robežsardzei, ja persona ieceļojusi no augsta riska valsts, vai Slimību kontroles un profilakses centram (SPKC). Valsts robežsardze apliecinājumus tālāk nodod Valsts policijai, kas kontrolē pašizolācijas prasību izpildi.

Tāpat ziņots, ka lidosta "Rīga" šogad astoņos mēnešos apkalpojusi 1,7 miljonus pasažieru, kas ir par 67,5% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn. 2020.gada astoņos mēnešos lidostā notikuši 25 600 lidojumu, kas ir par 56,1% mazāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā.

2019.gadā lidostā "Rīga" apkalpoja 7,798 miljonus pasažieru, kas ir par 10,5% vairāk nekā 2018.gadā. Starptautiskā lidosta "Rīga" ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs.