Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Asociācija ceļ trauksmi: Jāatjauno dīkstāves pabalsti tūrisma darbiniekiem

© Ģirts Ozoliņš/F64

Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācija (ALTA) aicina nekavējoties pārskatīt atbalsta iespējas nozares uzņēmumiem, kā arī kārtību, kādā tiek noteikti ierobežojumi starptautiskajai ceļošanai, informēja ALTA pārstāvji.

Asociācijas pārstāvji norādīja, ka starptautiskais tūrisms Latvijā - gan izejošais, gan ienākošais, ir faktiski apturēts, par ko liecina tūrisma operatoru darbības apmēra samazinājums vismaz par 90%, tāpēc nepieciešams īstenot tālākus atbalsta pasākumus tūrisma operatoru un aģentūru darbībai.

ALTA pārstāvji pauda uzskatu, ka ir jāatjauno dīkstāves pabalsti darbiniekiem, paredzot arī daļēju dīkstāvi, jāpaplašina pieejamā vienreizējā granta apmērs līdz 100% līdzšinējo 30% vietā no 2019.gadā veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI), sniedzot iespēju uzņēmumiem to izmantot saistību un darbības izmaksu segšanai, kā arī jāpārskata kārtība, kādā tiek noteikti ierobežojumi starptautiskajai ceļošanai.

Asociācijā atzīmēja, ka tā nepiekrīt publiski izskanējušajai informācijai par Covid-19 radīto negatīvo seku intensitātes mazināšanos un ekonomikas stabilizēšanos pēdējā mēneša laikā, tieši pretēji - ir nepieciešams celt trauksmi par kritisko situāciju, kurā, pasliktinoties epidemioloģiskajai situācijai Eiropā, ir nonākuši Latvijas tūrisma operatori.

"Latvijas tūrisma operatori ir visas nozares pamats. Tie ir uzņēmēji, kuri uzņemas atbildību par drošu ceļošanas un darījumu braucienu pakalpojumu nodrošināšanu Latvijas iedzīvotājiem, uzņēmumiem un visām valsts institūcijām, kā arī augstas pievienotās vērtības komplekso ceļojumu pakalpojumu sagatavošanu, pārdošanu un pakalpojumu nodrošināšanu ārvalstu viesiem Latvijā. Vēl pagājušajā gadā tūrisma nozare veidoja vairāk nekā 4% Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) un tieši tūrisma operatori, organizējot darījumu un atpūtas braucienus, radīja augstas pievienotās vērtības pakalpojumu produktus," norādīja ALTA prezidente Inga Kavaca.

Asociācijā minēja, ka labprāt dalītu prieku par Latvijas sasniegto, ierobežojot Covid-19 izplatību valstī, ja vien, turpinoties ceļošanas ierobežojumiem, epidemioloģiskos panākumus neaizēnotu Latvijas tūrisma biznesa iznīcināšana.

"Tūrisma operatoriem, kuru darbības apmērs arī pēdējo divu mēnešu laikā ir turpinājis samazināties vairāk nekā 95% apmērā, ir uzlikts par pienākumu iznest Covid-19 ierobežošanas smagumu. Tas ir viens biznesa sektors, kuram nav bijis iespējams strādāt vismaz minimālā apmērā, lai nodrošinātu tādu ienākumu plūsmu, kas radītu pamatu tālākai darbībai," uzsvēra ALTA pārstāvji.

Asociācijas pārstāvji arī norādīja, ka šobrīd Latvijā starptautiskais tūrisms - gan izejošais, gan ienākošais, ir gandrīz apturēts, tādējādi tūrisma operatoru darbībā ir iestājusies faktiska dīkstāve. To nosaka spēkā esošie gaisa satiksmes aizliegumi, Latvijas valsts pieeja epidemioloģiskās situācijas risināšanai, paredzot pašizolāciju kā vienīgo mehānismu, atgriežoties vai iebraucot no praktiski jebkuras Eiropas valsts.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets 11.augustā atbalstīja 70,2 miljonu eiro piešķiršanu Covid-19 krīzē cietušo eksportējošo un tūrisma uzņēmumu darbinieku algu subsidēšanai.

Tostarp 51 miljons eiro paredzēts, lai atbalstītu krīzes skartos nodokļu maksātājus - preču un pakalpojumu eksportētājus ­-, kuru darbību ietekmējusi Covid-19 izplatība, bet 19,2 miljoni eiro paredzēti, lai atbalstītu tūrisma nozares saimnieciskās darbības veicējus, kuru darbību ietekmējusi Covid-19 izplatība.