Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Latvijas viesnīcnieki baidās zaudēt lietuviešu tūristus, kaimiņvalsti iekļaujot sarkanajā sarakstā

© f64

Lietuvas iekļūšana tā dēvētajā Covid-19 "dzeltenajā" vai "sarkanajā" sarakstā ļoti negatīvi ietekmētu Latvijas tūrisma nozari, pauž Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste.

Viņa skaidroja, ka šajā vasaras sezonā lielākā daļa tūrisma nozares klientu bija tieši no Lietuvas, tāpēc līdz ar Lietuvas iekļaušanu Covid-19 "dzeltenajā" vai "sarkanajā" sarakstā, kas paredz 14 dienu pašizolāciju iebraucot Latvijā, strauji kritīsies tūristu skaits.

Graikste pauda uzskatu, lai mazinātu finansiālās sekas, ko noteiks zaudētie Lietuvas tūristi, nepieciešams steidzams risinājums valstiskā līmenī. "Tūrisma nozare neizturēs ziemas sezonu," teica asociācijas izpilddirektore, piebilstot, ka ir nepieciešams "sēsties pie viena galda" ar Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra speciālistiem.

Asociācijas pārstāve uzsvēra, ka tehnoloģijas attīstās, tāpēc ir iespējami gan droši, gan vienlaikus inovatīvi risinājumi, piemēram, kad tūrists dodas uz kādu valsti, pēc Covid-19 testa veikšanas ir iespēja rezultātus operatīvi saņemt uz mobilo tālruni. "Mums jādomā kā droši, neapdraudot cilvēkus, bet tajā pašā laikā negremdējot tūrisma nozari, varam risināt šo problēmu," viņa sacīja.

Asociācijas izpilddirektore norādīja, ka vietējais tirgus ir par mazu, lai kompensētu iespējamo Lietuvas tūristu iztrūkumu. Patlaban tūrisma nozare vasarā ir pieprasīta, bet līdz ko būs rudens, palielināsies komunālie maksājumi mājokļiem, bērni dosies uz skolu, līdz ar to arī Latvijas iedzīvotāji pa valsti ceļos mazāk.

Viņa piebilda, ka līdz oktobrim tūrisma nozare var rēķināties ar ienākumiem no vietējiem tūristiem, bet pēc tam sāksies smags ziemas periods.

Graikste skaidroja, ka Latvijā vēsturiski tūrismā 70% veido viesi no ārvalstīm. Latvijas iedzīvotāji nav tik aktīvi ceļotāji, lai nodrošinātu tūrisma nozarē stabilus ienākumus visa gada garumā.

LETA jau ziņoja, ka valdība šodien varētu pārspriest jautājumu par Lietuvas iespējamu iekļaušanu Covid-19 vairāk skarto valstu sarakstā. Valdība uzklausīs Iekšlietu ministrijas ziņojumu par valsts robežu uzraudzību Covid-19 apstākļos.

Straujš inficēšanās skaita pieaugums ar Covid-19 Lietuvā ir vērojams no jūlija beigām. No 1.līdz 23.augustam Lietuvā ir reģistrēti 563 jauni inficēšanās gadījumi, kas veido 21% jeb piekto daļu no kopumā valstī reģistrētajiem inficēšanās gadījumiem ar Covid-19.

Pēc Eiropas Slimības profilakses un kontroles centra apkopotajiem datiem, kumulatīvais 14 dienu inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju 24.augustā Lietuvā ir sasniedzis 13,7, kas ir augstākais rādītājs kopš aprīļa. Latvijā 14 dienu pašizolācija ir jāievēro iebraucot no valstīm, kurās kumulatīvais 14 dienu inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotājiem pārsniedz 16.