Aptauja: 43% ceļotāju atcēluši vasarā plānotos ceļojumus

© EPA/Scanpix/Leta

Vispasaules pandēmija ir ietekmējusi vairāk nekā 50% aptaujāto 11 pasaules valstīs, un viņiem ir nācies atcelt savus vasaras brīvdienu plānus. Arī Latvijas iedzīvotāji ir mainījuši savus vasaras brīvdienu plānus, pielāgojoties situācijai valstī un citur pasaulē.

30% aptaujāto ir atcēluši ārvalstu ceļojumus, bet 13% atteikušies arī no iekšzemes ceļojumu plāniem. 18% šogad ir atcēluši plānus par auto iegādi, bet 13% bija iecerējuši iegādāties jaunu mājokli, tomēr nolēmuši šos plānus atlikt. Tāpat vairāk nekā trešdaļa respondentu (34%) atteikušies no mājas lietu iegādes, bet 11% atlikuši uz vēlāku laiku apģērbu un aksesuāru iegādi.

Tēriņi, ko aptaujātie plāno veltīt ceļojumiem pa Latviju un ārvalstīm vasaras brīvdienās, šogad ir samazinājušies par 54% salīdzinājumā ar pērno gadu. Samazinājušies arī plānotie tēriņi pasākumu apmeklēšanai (-68%), sabiedriskām aktivitātēm (-62%) un vasaras apģērba iegādei (-42%).

Ienākumu samazināšanās ietekmē iedzīvotāju uzkrājumu apjomu un tā izmantošanas mērķus. Veltot iekrātos līdzekļus ikdienas pamata tēriņiem, papildu izdevumus nākas samazināt. Tomēr 39% aptaujāto vasaras brīvdienu tēriņus segs no iekrājumiem, bet 47% izmantos aizņēmumu. Vairāk nekā puse aptaujāto (53%) paņemto aizdevumu plāno atmaksāt vairāk nekā pusgada laikā, bet tikai katrs piektais (19%) - mazāk nekā trīs mēnešu laikā.