Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Ceļošana uz Lielbritāniju pēc "Brexit" - vai ir kādas izmaiņas?

© Pixabay

2020. gada 1. februārī plkst. 01.00 pēc Latvijas laika Apvienotā Karaliste izstājās no Eiropas Savienības. Vai ceļošanas noteikumi Latvijas iedzīvotājiem mainās dodoties uz Apvienoto Karalisti? Skaidro tūrisma aģentūra Kolumbs.

Svarīgi:

  1. Latvijas pilsoņi, uz Apvienoto Karalisti varēs doties bez vīzas, ja ceļojuma mērķis ir īslaicīga privāta vizīte vai tūrisms kas nepārsniedz 90 dienas. Jāņem vērā, ka 3 mēnešu bezvīzu uzturēšanās termiņš nebūs ierobežots ar jebkādu laika posmu (piemēram, 90 dienas pusgadā, kā tas ir ieceļošanai Šengenas telpā).
  2. Latvijas Ārlietu ministrija 2021. gada laikā plāno par vienīgo ceļošanas dokumentu Eiropas Savienības pilsoņiem noteikt pases. ID kartes vairs netiks atzītas par ceļošanas dokumentu. Aicinām ceļojot ar ID karti uz Apvienoto Karalisti jau tagad ņemt līdzi arī pasi.

  3. Līdz ar Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības, Apvienotajā Karalistē vairs nedarbojas Eiropas veselības apdrošināšanas karte - EVAK, tādēļ visiem ceļotājiem iesakām iegādāties ceļojumu apdrošināšanu, lai pasargātu sevi no neparedzētiem veselības problēmām ceļojuma laikā.

Starptautiskajā lidostā “Rīga” pasažieriem no lidostas procedūru viedokļa izmaiņu, pēc Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības, nav. Apvienotā Karaliste jau pirms izstāšanās bija ārpus Šengenas valstu saraksta, līdz ar to pasažieriem tiek veikta robežkontrole, savukārt drošības prasības nosaka starptautiskie normatīvie akti, kas ir vienādi gan Latvijai, gan Apvienotajai Karalistei. Neviena aviokompānija, kas nodrošina reisus uz kādu no Apvienotās Karalistes lidostām, nav informējusi par izmaiņām lidojumu grafikos.

Ceļojot ar bērnu uz Apvienoto Karalisti, varēs šķērsot Latvijas robežu ar derīgu pasi vai personas apliecību un bez papildus dokumentu uzrādīšanas neatkarīgi no tā, vai bērni ceļo vieni vai ar pavadoni. Ir jāņem vērā, ka šķērsojot Apvienotās Karalistes robežkontroles punktus, var tikt prasīts uzrādīt vismaz viena vecāka piekrišanu bērna patstāvīgai izceļošanai no Latvijas, radniecību apliecinošus dokumentus, jo īpaši gadījumos, ja vecāka un bērna uzvārds atšķiras, kā arī otra vecāka piekrišana vai atļauja trešajai personai pavadīt bērnu ceļojumā.

Saskaņā ar pašreizējo Eiropas Savienības regulu, pasažieriem var būt tiesības saņemt kompensāciju līdz 600EUR, ja lidojums kavējas trīs un vairāk stundas vai reiss tiek pilnībā atcelts. Šie noteikumi ir spēkā, ja izlidošanas lidosta atrodas Eiropas Savienībā, vai ja lidojums notiek Eiropas Savienībā un to nodrošina Eiropas Savienības pārvadātājs.