Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Apmeklētājiem uz laiku slēdz Zvārtes ieža taku gar Amatu

© Anita Vaivode/F64 Photo Agency

Bīstamo koku novākšanas un infrastruktūras labiekārtošanas laikā no otrdienas, 28. janvāra līdz pat marta vidum apmeklētājiem būs slēgta Zvārtes ieža dabas taka Gaujas Nacionālajā parkā un šis ģeoloģiskais dabas piemineklis būs apskatāms tikai no Amatas upes pretējā krasta.

Dabas aizsardzības pārvaldes uzdevumā turpmāko pusotru mēnesi plānots novākt bīstamos kokus, kas apdraud apmeklētāju drošību un dabas tūrisma infrastruktūru. Piemērotu laika apstākļu dēļ darbus iecerēts pabeigt līdz marta vidum, bet nepieciešamības gadījumā termiņš var tikt pagarināts.

Apmeklētāju apziņošanai par izmaiņām infrastruktūras pieejamībā Dabas aizsardzības pārvalde slēgto taku galos ir izvietojusi brīdinājuma zīmes. Aicinām apmeklētājus būt piesardzīgiem un neignorēt izvietotās brīdinājuma zīmes, lai neradītu problēmas un apdraudējumu savai veselībai.

Dabas draugiem joprojām būs iespējams izmantot atpūtas vietas un izstaigāt Amatas ģeotaku, kuras sākums ir pie Vidzemes šosejas Melturos un kura vijas pa Amatas upes labo krastu līdz pat Veclauču tiltam, dodot iespēju apskatīt gan Ainavu krauju, Dzilnas iezi, gan Dolomīta krauju un citus ievērojamus ģeoloģiskos pieminekļus. Kopējais takas garums ir ap 15 kilometri, taču tā izstaigājama arī pa īsākiem posmiem. Plašāka informācija atrodama Pārvaldes tīmekļa vietnē.

Shēma ar dabas takas slēgto posmu apskatāma sūtījuma pielikumā.

Plānot atpūtu dabā un veidot maršrutus ērti iespējams ar Dabas aizsardzības pārvaldes veidoto mobilo lietotni "Dabas tūrisms". To lejupielādēt iespējams AppStore un Google Play.

Gandrīz 20 metrus augstais Zvārtes iezis ir viens no populārākajiem un ainaviskākajiem smilšakmens iežu atsegumiem Latvijā un ir viens no Gaujas Nacionālā parka visvairāk apmeklētajiem objektiem. Sadarbībā ar Amatas novada pašvaldību un biedrību "Cēsis Inside" izveidots arī apmeklētāju informācijas centrs, kas piedāvā ekskursijas, pārgājienus, tūrisma informāciju un suvenīru iegādi - apmeklētāju centrs darbu pēc ziemas sezonas pārtraukuma atsāks aprīlī.