Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Prioritāte ceļojumos – drošība

© depositphotos.com

Modernās tehnoloģijas atvieglo ceļošanu, taču reizē arī rada lielākus riskus. Lai ceļojums būtu veiksmīgs, nedrīkst aizmirst ne par savu, ne arī par savu datu drošību, atrodoties tālu no mājām.

«Tēma ir ļoti aktuāla. Tūrisma nozarē ir samērā liela iespēja piedzīvot kiberuzbrukumus. Mums ir gadījies, ka kliente nevar iebraukt Turcijā, jo viņas pases dati ir nozagti un kāds ar viņas identitāti šajā valstī ir veicis dažādus krāpnieciskus darījumus, tāpēc ļoti jāuzmanās ar identitātes dokumentu kopiju digitālu uzglabāšanu un pārsūtīšanu. Tāpat ir bijuši gadījumi, kad korporatīvā klienta, starptautiska uzņēmuma e-pasta adrese tiek minimāli pārveidota un pieprasījums var tikt atsūtīts no līdzīgas, bet kibernoziedznieka adreses. Mēs iesakām klientiem uzmanīt savas ierīces un datu nesējus, neatstāt tās bez pieskatīšanas pat ne viesnīcu numuros, tāpat ļoti jāuzmanās, lietojot ne savas ierīces vai dodot lietošanā citiem cilvēkiem savas ierīces,» uzsver Latvia Tours vadītāja Ieva Keiša.

Plānošana ar vēsu galvu

Tuvojoties svētku brīvdienām, parādās arvien vairāk atpūtas un ceļojumu piedāvājumu, kas vilina pirkt ātri, jo reklāmas vēsta, ka «piedāvājumam ir ierobežots laiks», «atlikušas pēdējās vietas» utt. Diemžēl cilvēku vēlmi pēc lētiem ceļojumiem mēdz izmantot krāpnieki, lai iegūtu naudu vai personas datus. Dažreiz ātrumā veicot šādus pirkumus, ceļojumu kārotājs pat nepaskatās, kas ir šāda piedāvājuma autors. Izmantojot līdzīgu mājaslapas nosaukumu, digitālie krāpnieki var izveidot viltus rezervēšanas vietnes vai biļešu pirkšanas vietnes. Krāpšana var būt arī viltus bezmaksas lidojumi, kas tiek piešķirti par piedalīšanos kādā aptaujā.

Kaspersky eksperti Marko Preuss un Dans Demeters atgādina, ka pirms jebkādas konfidenciālas informācijas, piemēram, pieteikumvārda un paroles, ievadīšanas uzmanīgi apskatiet adreses joslu. Ja tā kaut ar vienu burtu vai simbolu atšķiras no oriģināla, informāciju šādās vietnēs ievadīt nevajag. Ja ir šaubas, labāk pārbaudīt vietnes sertifikātu, noklikšķinot uz slēdzenes ikonas vietrāža URL kreisajā pusē.

Naktsmītņu un transporta biļešu rezervāciju arī vajadzētu veikt tikai uzticamu pakalpojumu sniedzēju uzticamās vietnēs, ideālajā variantā adresi manuāli ievadot adreses joslā.

Tāpat jābūt uzmanīgiem, klikšķinot uz saitēm, kas pienākušas no nepazīstamiem avotiem.

Ja e-vēstulē vai sociālajos medijos ieraugāt tūrisma aģentūras vai lidsabiedrības dāvanu piedāvājumu, vajadzētu apmeklēt uzņēmuma oficiālo vietni, lai pārliecinātos, ka šāds piedāvājums patiešām pastāv.

Viesnīca nav personiskās mājas

Izvēloties viesnīcu, daudzi ceļotāji vēlas, lai būtu pieejams bezmaksas Wi-Fi. M. Preuss un D. Demeters brīdina, ka uz viesnīcu Wi-Fi parasti nevar paļauties. Publiski pieejamās vietās, piemēram, viesnīcās, kafejnīcās, lidostās, dzelzceļa stacijās utt., Wi-Fi tīkli parasti ir neaizsargāti, un tas ir gards kumoss kiberkrāpniekiem. Kopš viesabonēšanas režīma viesabonē kā mājās stāšanās spēkā vismaz Eiropas Savienībā internetu var lietot par tādu pašu cenu kā Latvijā. Līdz ar to vajadzība pēc bezmaksas Wi-Fi tīkla samazinās.

Apmetoties viesnīcā, jārēķinās, ka tās nav personiskās mājas un nekad nevar zināt, kādi iemītnieki dzīvo kaimiņu numurā un kas viņiem ir padomā. Kaspersky iesaka efektīvu veidu, kā pasargāt viesnīcas numuriņu no nevēlamu ciemiņu apmeklējuma - proti, atstāt uz durvīm plāksnīti Lūdzu netraucēt arī tad, ja pametat viesnīcas istabiņu. Tas atturēs potenciālo kaitnieku no mēģinājuma lauzties numuriņā, kurā kāds, iespējams, tomēr ir.

Lai gan lielākoties visi zina, ka svešā sabiedrībā neko nedrīkst atstāt bez uzraudzības, ceļojumos bieži cilvēki ir relaksētāki un arī nevērīgāki. Kaspersky atgādina, ka ceļasomu nedrīkst pamest bez uzraudzības ne minūti. Un šis ieteikums neattiecas tikai uz lidostām. Lidostā drošības darbinieki to var fiziski iznīcināt, bet citās vietās tā ātri var nonākt zagļu vai krāpnieku rokās, kuri par lielisku ieguvumu uzskatīs ne tikai pašas lietas, bet arī datus, ko tās glabā. Tāpēc vienmēr, lai kur jūs dotos, turiet sev svarīgās lietas (piemēram, tālruni, klēpjdatoru un tā tālāk) pie sevis. Tajā skaitā arī atstājot istabu viesnīcā, kaut vai tikai dodoties brokastīs. Ja viesnīcā nav pieejams seifs, datu nesējus drošāk nest līdzi. Tāpat neatstājiet klēpjdatoru uz galda kafejnīcā, ja jums jāiet uz tualeti.

Un, pat ja visu laiku nēsājat līdzi visas savas lietas, ierīces joprojām var nozagt. Jā, augstas kvalitātes pretzagļu mugursomu izmantošana palīdz, taču tas neko negarantē. Un mēs visi zinām, ka parasti informācija ierīcē ir ievērojami vairāk vērtīga nekā pati ierīce, tāpēc tā ir informācija, kas jums ir jāsargā visvairāk.

Spiegu cienīgi atribūti

Viesnīcu istabas parasti ir drošas, un es neesmu spiegu teoriju piekritēja, taču, kā stāstīja M. Preuss un D. Demeters, ir jārēķinās, ka viesnīcas istabiņā vai tūristiem izīrējamās telpās varētu būt noklausīšanas vai videonovērošanas iekārtas. Tas gan nenozīmē, ka ceļojumā vajadzētu tērēt laiku, kā apsēstiem meklējot vabolītes un actiņas, tomēr, ja ir pārrunājams kas tāds, kas nav domāts svešām ausīm, Kaspersky eksperti iesaka rīkoties kā spiegu filmā - palaist ūdeni no krāna vai ieslēgt radio. No sevis iemūžināšanas videonovērošanas kamerās gan ir grūtāk izvairīties, jo, kā stāstīja Kaspersky, tās var būt noslēptas pat spogulī. Protams, ne jau kurā katrā spogulī, bet gan tādā, kas ir caurskatāms no otras puses (līdzīgi tiem spoguļiem, kādi ir redzami filmās pratināšanas telpās). To, vai spogulis ir divpusējs, varot pārbaudīt, pieliekot pie tā kādu priekšmetu vai pirkstu. Ja starp to un spoguļattēlu nav nekādas atstarpes, spogulis, visticamāk ir divpusējs. Tas gan nenozīmē, ka šādā spogulī noteikti ir ierīkota kamera. Kad šo triku izstāstīja M. Preuss un D. Demeters, viesnīcā Lisabonā, kurā tobrīd notika Kaspersky Next konference, pārbaudīju visus spoguļus, kuros ieskatījos. Par laimi, izrādījās, ka neviens nebija potenciāli derīgs kameru ievietošanai.

***

Ieteikumi drošai ceļošanai

Rezervējot vai pērkot ceļojumus, lidojumu biļetes vai naktsmītni internetā, pārliecināties, vai pakalpojuma piedāvātājs ir uzticams un vai interneta mājaslapas adrese atbilst oriģinālajam nosaukumam

Izvairīties neaizsargātā Wi-Fi tīklā veikt maksājumus un citas darbības, kas prasa sensitīvas informācijas, datu, paroļu, e-pastu utt. ievadīšanu

Nevienā publiski pieejamā vietā savas mantas neatstāt bez uzraudzības pat ne uz minūti

Īpaši jāuzmana telefons, dators un citi datu nesēji, jo tajos ietvertā informācija reizēm ir pat svarīgāka nekā pati iekārta

Lai mazinātu zagļu vēlmi apciemot viesnīcas numuriņu saimnieku prombūtnē, uz durvīm var uzkarināt plāksnīti Lūdzu netraucēt