Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Stādu parāde un zelta rudens Siguldā

© f64

Šodien visas dienas garumā Siguldas Svētku laukumā notiks vērienīgā Stādu parāde, kas ieskandinās Zelta rudens iestāšanos. 

Šoruden piecpadsmit gadu jubileja

Pasākumā stādu audzētavas no visas Latvijas plašā klāstā piedāvās augļu kokus un ogulājus, dekoratīvos kokus un krūmus, kā arī daudzgadīgās puķes un citus stādus. Rudens stādu parādi iecienījuši dārza mīļi un profesionāļi no Latvijas un tuvākajām kaimiņu valstīm. Apmeklētājus gaida ne tikai stādu un dārza preču, amatniecības un pārtikas produktu plašs piedāvājums, bet arī brīnišķīga svētku atmosfēra, kuru piepildīs mūzikas skaņas, poniju izjādes bērniem utml.

Veiksmīgāka un ilgāka sezona

Latvijas stādu audzētāji šo gadu atzīst par veiksmīgāku attiecībā gan uz klimatiskajiem apstākļiem, gan tirdzniecības aktivitāti, salīdzinot ar iepriekšējiem, - augi veiksmīgi pārziemoja, un nokrišņu daudzums sezonas laikā bija apmierinošs. “Pavasaris bija ļoti labs, arī vasara tirdzniecības ziņā kopumā bija laba, esam apmierināti,” atzīst Varis Kazāks, kokaudzētavas “Baltezers” saimnieks. Dārzkopības institūta direktora vietniece Baiba Skrebele stāsta, ka šajā sezonā bijusi lielāka pircēju aktivitāte nekā iepriekšējos gados: “Iespējams, tāpēc, ka aprīļa vidus karstuma vilnis jau bija izvilinājis dārzos visus stādīt gribētājus.” Viņa atzīst, ka institūta sezona pagāja ceriņu “zīmē” - ceriņu šķirņu dažādība un ceriņu dārzs pulcēja tūkstošus, un šī gada rudenī vēl varat paspēt iegādāties purpurvioleto ‘Daudzpusīgo Zemzari’, sārti violeto ‘Zemgalieti’, balto ‘Epifāniju’ un citas vairāk nekā 20 ceriņu šķirnes.

Eksotiski augļkoki un liela raža

Augļkopji atzīst, ka pēdējo gadu silto, garo vasaru un maigo ziemu dēļ pieaugusi vēlme iegādāties aprikozes, persikus, vīnogas, un šī gada bagātīgā raža noteikti pastiprinās šo interesi.

“Vai tā ir klimata pārmaiņu ietekme vai pircēju tendenču maiņa, grūti spriest, bet cilvēku aktivitāte ir manāmi agrāka, stādīšana ilgāka un noteikti arī apjoma ziņā lielāka,” atzīst Eduards Smiļģis, ZS “Liepas” pārstāvis. “Šis gads ir ļoti veiksmīgs, pieprasījumā dominē eksotiskās kultūras - persiki, aprikozes. Augļkopji mazāk par dekoratīvo stādu audzētājiem var lepoties ar kādām jaunām šķirnēm vai augu formām - šajā sfērā valda tradicionālās vērtības, pamatkultūras. Šajā rudenī noteikti iesaku iegādāties saldos ķiršus, persikus un kolonveida ābeles - kamēr var stādīt un kamēr ir pieejama prece, jo pavasarī var arī nebūt. ZS “Liepas” akcents Rudens stādu parādē noteikti būs uz konteinerstādiem, ko iesakām, kamēr zeme vēl ir tik sausa, tādējādi samazinot riskus stādīšanai - par to esam pārliecinājušies vairāku gadu garumā pēc savas pieredzes.”