Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Vienkāršota Krievijas vīzu izsniegšana; vietām der e-vīza

© SPUTNIK/SCANPIX/LETA

Vienkāršotais Krievijas vīzu izsniegšanas režīms pašlaik attiecas uz iebraukšanu Kaļiņingradas apgabalā, bet no 1. oktobra – arī Sanktpēterburgā un Ļeņingradas apgabalā. Uz Kaļiņingradu ar elektronisku vīzu var ceļot Latvijas pilsoņi (nepilsoņiem vīza nav nepieciešama), un jādomā, ka uz viņiem, tāpat kā pārējiem Baltijas valstu pilsoņiem, attieksies arī vienkāršāka iebraukšana Krievijas ziemeļu galvaspilsētā Sanktpēterburgā un Ļeņingradas apgabalā.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina parakstītajā dekrētā nav nosauktas tās valstis, kuru pilsoņi varēs izmantot elektronisko pieteikšanos iebraukšanai Sanktpēterburgā, vien norādīts, ka šāds saraksts jāizveido līdz šā gada 1. oktobrim. Valstu sarakstu apstiprina Krievijas valdībā, tas nozīmē, ka sarakstu var mainīt un papildināt.

Krievijas ziemeļu galvaspilsētā varēs uzturēties līdz astoņām dienām, tūristi varēs iegūt vienreizējo darījumu, tūrisma un humanitāro vīzu elektroniskā formātā. Tā būs jāizmanto 30 diennakšu laikā kopš vīzas saņemšanas brīža. Vīzai jāpiesakās ne vēlāk četras dienas pirms brauciena. Lai iegūtu e-vīzu, nebūs vajadzīgs uzaicinājums vai apstiprinājums. Būs jānoformē iesniegums Krievijas Ārlietu ministrijas mājaslapā, pievienojot failu ar fotogrāfiju. Uz robežas būs nepieciešama derīga pase.

Tāpat kā Kaļiņingradā un tās apgabalā, arī Sanktpēterburgā elektroniskā vīza darbosies konkrētos robežpunktos. Visticamāk, no Latvijas uz Sanktpēterburgu bez vīzas varēs ceļot ar lidmašīnu, kā arī iebraukt no Somijas un Igaunijas vai iepeldēt ostā.

Starp citu, Latvijas tūrisma aģentūras piedāvā noformēt e-vīzu par maksu - pieciem līdz 10 eiro, jo pieteikšanās vīzai var būt visai piņķerīga. Tiklīdz kādā ierakstā pieļauta kļūda, nav iespējams to izlabot.

Krievijas mediji raksta, ka vienkāršotais vīzu režīms ar Kaļiņingradu izraisījis tūristu pieplūdumu, uz to paļaujas arī Sanktpēterburga, kur tūristu netrūkst jau pašlaik. Tik un tā Sanktpēterburga ir cerību pilna tūristu skaitu palielināt par vidēji četriem miljoniem gadā. Kur tūristi, tur nauda. Kaļiņingradā e-vīzu ieviesa 1. jūlijā, un divu nedēļu laikā iesniegumus e-vīzas saņemšanai bija iesnieguši ap 9000 cilvēku. Jūlija trīs nedēļās vairāk nekā 4000 cilvēku jau bija ieradušies ar e-vīzu. Visaktīvākie ceļotāji bijuši Lietuvas, Polijas, Latvijas un Vācijas iedzīvotāji. Pašlaik Kaļiņingradas e-vīzu režīms attiecas uz 53 valstīm.

Krievija plāno ieviest vienotu vienreizējo elektronisko vīzu visā valsts teritorijā, kas varētu notikt 2021. gadā. Vīza būtu par maksu, toties tā dotu tiesības uzturēties valstī līdz 16 diennaktīm. Pagaidām nav zināms, vai Krievija ieviesīs 72 stundu bezvīzu režīmu savienoto reisu aviopasažieriem. Priekšlikums valdībā nav ticis izskatīts līdz galam. Īslaicīgs bezvīzu režīms ļautu tūristiem, kuri lido caur Maskavu, Sanktpēterburgu, Sočiem, doties ārpus lidostas teritorijas, apskatīt pilsētu un lidot tālāk.