Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Atklāj 10 galamērķus, kuros latvieši visbiežāk dodas ceļojumā ar auto

Attēlam ir ilustratīva nozīme © pixabay

Dodoties ceļojumos ārpus mūsu valsts robežām, Latvijas iedzīvotāji automašīnu visbiežāk īrē Itālijā, Spānijā un Portugālē, bet populārākās pilsētas auto īrei ir Milāna, Bari, Barselona, Alikante un Lisabona - to noskaidrojis uzņēmums Discover Car Hire, kas salīdzina auto īres piedāvājumus visā pasaulē. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, pērn Latvijas iedzīvotāji par ceļojumiem Latvijā un ārpus tās robežām kopā iztērēja 897,7 miljonus eiro.

Uz ārzemēm Latvijas iedzīvotāji 2018. gadā devās 2,2 miljonus reižu, turklāt lielākā daļa no šiem ceļojumiem ilga divas dienas vai vairāk. Vispopulārākie ceļojumu mērķi bija kaimiņvalstis Igaunija (15,1% no visiem ceļojumiem), Lietuva (11,5%) un Krievija (8,6%), kā arī Zviedrija (7,3%), Vācija (5,8%) un Lielbritānija (5,2%). Discover Car Hire veiktais pētījums norāda, ka populārākie galamērķi auto īrei bijušas kūrortvalstis Itālija, Spānija un Portugāle, kā arī Vācija un Lielbritānija. Pētījumā kopumā noskaidroti 10 galamērķi, kuros Latvijas iedzīvotāji visbiežāk dodas ceļojumā ar auto.

1. Itālija

Apenīnu pussalas valsts ir starp populārākajiem auto īres galamērķiem ne tikai Latvijas, bet arī lielākajai daļai Eiropas iedzīvotāju. Latvieši automašīnu visbiežāk īrē Milānā, Romā un dienvidu lielpilsētā Bari. Auto īres cena ir atkarīga no pilsētas un gadalaika, taču vidēji C klases auto, kas
aprīkots ar navigācijas sistēmu un apdrošināšanu, izmaksās 50-60 eiro diennaktī. Vidējais auto īres periods Itālijā ir veselas astoņas dienas.

2. Spānija

Arī Spānija ir starp tiem tūrisma galamērķiem, kuros ceļotāji no visas pasaules automašīnu īrē
visbiežāk. Piemēram, tūristiem no Lielbritānijas šī valsts ir pats iecienītākais atvaļinājumu galamērķis. Arī Latvijas iedzīvotāji nav izņēmums; ceļotāji no mūsu valsts visbiežāk automašīnu īrē Spānijas Vidusjūras piekrastes pilsētās - Barselonā, Alikantē, un Malagā. Pieejamo auto cenu amplitūda ir iespaidīga - no 10 eiro diennaktī par ekonomiskās klases automašīnu līdz 310eiro par dārgu džipu, piemēram, “Range Rover”. Vidējā automobīļa īres cena no maija līdz septembrim ir 15-30 eiro diennaktī.

3. Portugāle

Portugālē ceļotāji no Latvijas automašīnu visbiežāk īrē Lisabonā, Portu, kā arī pludmales reģiona Algarves galvaspilsētā Faru. Portugāles auto īres tirgū ir gan daudz starptautiski pazīstamu piegādātāju (Europcas, Hertz, Sixt, Avis, u.c.), gan mazu vietējo auto īres uzņēmumu. Atšķirībā no citām reģiona valstīm, Portugālē pieejams īpaši liels daudzums mašīnu ar mehānisko ātrumkārbu un dīzeļdzinēju. Šai valstī ir spilgti izteikta auto īres cenu sezonalitāte; dārgākajā gada mēnesī, jūlijā, īres cena var sasniegt 60 eiro par diennakti, bet ziemas sezonā tā var būt pat trīs līdz četras reizes zemāka. Vidējais auto īres periods Portugālē ir septiņas dienas.

4. Vācija

Pieņemamas cenas, lieliski ceļi un plaša auto modeļu un tipu izvēle - to ceļotājiem no Latvijas piedāvā Vācijas auto īres tirgus. Populārākie ceļojumi galamērķi šai valstī ir Minhene un Berlīne. Pirms īrēt auto Vācijā, jāņem vērā vairākas nianses - piemēram, minimālais auto vadītāja vecums var būt 18, 21 vai pat 25 gadi. Tam vērts pievērst uzmanību, jo gadījumā, ja autovadītājs būs jaunāks, īres kompānija var iekasēt atsevišķu “jaunā vadītāja” samaksu no 10-18 eiro diennaktī. Pati auto īre izmaksā vidēji 30 līdz 50 eiro diennaktī. Bieži vien kompānijas noteic arī atļautās veicamās distances ierobežojumus, un dažkārt tā ir tikai 250 - 300 km. Par katru papildu nobraukto kilometru var nākties piemaksāt 0,20 - 0,40 eiro.

5. Lielbritānija

Londona, Belfāsta un Edinburga ir trīs Apvienotās Karalistes pilsētas, kurās ceļotāji no Latvijas automašīnu īrē visbiežāk. Auto īres pakalpojumus piedāvā gan multinacionālas korporācijas kā Avis, Hertz un Europcar, gan vietējie piedāvātāji. Auto īres uzņēmumu birojus Lielbritānijā var atrast visā Londonā, kā arī valsts starptautiskajās lidostās un dzelzceļa stacijās. Vidējā auto
īres cena Londonā ir sākot no 30 eiro par diennakti, Belfāstā - no 22 eiro par diennakti, bet Edinburgā - no 12 eiro par diennakti. Vidējais auto īres ilgums ir trīs dienas.

6. Jordānija

Visbiežāk ceļotāji no Latvijas šajā Tuvo Austrumu valstī automašīnas īrē tās galvaspilsētā Ammānā, un vidējais auto īres perioda ilgums ir veselas septiņas dienas. Cenas sākas no 26 eiro diennaktī par ekonomiskās klases mašīnu. Šo summu gan var papildināt dažādas veicamās piemaksas, piemēram automašīnas saņemšana vai nodošana Ammānas lidostā kopēju summu var sadārdzināt pat par 15 eiro, bet automašīnas nodošana citā valsts pilsētā var izmaksāt līdz 40 eiro. Auto īres samaksa Jordānijā tiek veikta pēc mašīnas atgriešanas tās izīrētājiem.

7. Kipra

Šai Vidusjūras salā ceļotāji no Latvijas automašīnu visbiežāk īrē kūrortpilsētā Pafā, kura mums pievilcīga arī ar tiešo avioreisu no Rīgas, ko nodrošina zemo cenu kompānija Ryanair. Auto īre Kiprā ir samērā lēta - piemēram, budžeta auto kā Chevrolet Spark un Nissan Micra izmaksās vien 11 eiro diennaktī. Šī gan ir vidējā summa ziemā, un vasarā auto īre būs 2-3 reizes dārgāka. Ne pārāk ērts ceļotājiem no Latvijas ir fakts, ka satiksme Kiprā, līdzīgi kā Lielbritānijā, notiek pa kreiso ceļa pusi.

8. Horvātija

Populārākās vietas Horvātijā, kuras viesi no Latvijas mēdz apceļot ar auto, ir valsts galvaspilsēta Zagreba, kā arī Adrijas jūras piekrastes pilsētas Rijeka un Dubrovnika. Auto īres cenas Horvātijā ir salīdzinoši zemas - pat gada “karstākajā” sezonā tās reti pārsniedz 30-40 par diennakti, bet nesezonā var nokrist līdz pat 10 eiro. Turklāt auto īres cenā parasti ir iekļauts neierobežots diennakts nobraukums, apdrošināšana pret ceļu satiksmes negadījumiem, apdrošināšana pret auto zādzību, iespējamās piemaksas par auto saņemšanu lidostā un visi vietējie nodokļi.

9. Francija

Francija nav starp lētākajām zemēm, kur īrēt automašīnu - šai valstī tas ir teju divas reizes dārgāk kā Vācijā vai Spānijā. Parīzē, kur ceļotāji no Latvijas auto īrē visbiežāk, jārēķinās ar 100-120 eiro dienā, īrējot Peugeot 108, vai 180-200 eiro, ja izvēle krīt uz Skoda Octavia. Svarīgi atcerēties, ka nodokļi par auto īri var veidot 30%-40% no kopējās summas, tāpēc, izvēloties automašīnu, jāpārliecinās, ka visi nodokļi jau iekļauti auto īres cenā.

10. Maroka

Marakeša un Fēsa ir divas Marokas pilsētas, kur Latvijas iedzīvotāji automašīnu īrē visbiežāk. Īres cenas ir salīdzinoši zemas. Piemēram, ekonomiskās klases auto īre Marākešā vasaras sezonā maksā vidēji 20-25 eiro par diennakti. Tomēr svarīgi iepriekš noskaidrot, vai cenā iekļauti nodokļi un apdrošināšana, citādi šī summa tiks pievienota rēķinam, kad mašīnu pēc īres perioda atdosiet piegādātājam.

Tūristi no Latvijas visbiežāk īrē ekonomiskās klases un kompaktās klases automašīnas. 58,7% gadījumu auto īrē vīrieši; 57,7% gadījumu ceļotāji no Latvijas, kas īrē automašīnu, ir vecumā no 25 līdz 44 gadiem.