Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

10 iemesli, kādēļ vērts paviesoties Šauļos

© Ekrānuzņēmums no siauliai.lt

Ko darīt nedēļas nogalē vai atvaļinājumā? Aizbrauc uz Šauļiem! Būsiet pārsteigti, cik šeit daudz aizraujošu lietu, izklaižu un iespēju patīkami un interesanti pavadīt laiku kopā ar ģimeni. Ja trūkst ideju, iegriezieties visitsiauliai.lt vai Tūrisma informācijas centrā.

  • Saldie Šauļi. Ja esat noilgojušies pēc saldumiem, steidzieties uz Šauļiem - mēs esam saglabājuši senāko Lietuvas konfekšu fabriku, kas nosaukta lietuviešu nacionālās puķes vārdā - “Rūta”. Fabrika strādā jau vairāk nekā 100 gadus, bet tās šokolāde vai konfektes ir pats labākais ciemakukulis, ko var pārvest no Šauļiem. Ja interesē šokolādes vēsture - iegriezieties Šokolādes muzejā. Tur jūs gaida intriģējoša ekspozīcija, ja pasūtīsiet - arī šokolādes darbnīcas. Jaunums Lietuvā - rozā šokolāde. Kā tā garšo?
  • “Centu istaba”. Pieminekli bijušajai Lietuvas valūtai litam var aplūkot Šauļu Universitātes bibliotēkā. Tur izveidota “Centu istaba”. Visas telpas izlīmēšanai izmantoti 157130 monētu, kuru kopējā vērtība ir 3463 liti un 69 centi (1003,15 EUR). Ja jau esat iegriezušies bibliotēkā, pašķirstiet arī lielāko Lietuvas grāmatu. Tieši šajā istabā ir pašas dārgākā tapetes visdažādākajās nozīmēs - atmiņas, vēstures un finansiālā.
  • Saules pulksteņa laukums. Tas ir visaugstākais saules pulkstenis Lietuvā.Galvenā laukuma ideja - parādīt trīs nozīmīgākos Šauļu pilsētas simbolus: sauli, kas atgādina par 1236. gadā Šauļu zemē notikušo Saules kauju, strēlnieku, ar ko tiek saistīta pilsētas nosaukuma izcelsme, un nepielūdzami skrejošo laiku. Arhitektūras ansambli veido amfiteātra formas laukums un 18 m augsta kolonna, kuru vainago zeltīta skrienoša strēlnieka skulptūra. Saules ēna, slīdot pāri ciparnīcai ar laukumā iestiprinātajiem metāla cipariem (12, 3 un 6), rāda ģeogrāfiskā platuma vietējo laiku. Cipari ataino Šauļu pilsētas dibināšanas gadu - 1236. Pacēlis uz augšu loku un bultu jau izšāvis, “Strēlnieks” spīd pat no vismazākā saules stariņa. Vakarā šis laukums ir izcili apgaismots, un “Strēlnieka” skulptūra vienkārši staro.
  • “Dzelzs lapsa” pie Talkšas ezera krasta. Aiz muguras atstājuši Strēlnieka skulptūru, ieraudzīsiet “Dzelzs lapsu” - lielāko dzīvnieka skulptūru Lietuvā: tās svars ir gandrīz 7 tonnas. Tērauda “Dzelzs lapsas” sirdī (1,20 m augstā un 0,90 m platā) ir ielikta kapsula ar vara plāksnītē iekaltiem vārdiem nākamajām paaudzēm. Ezera krastmalā daudz izklaižu bērniem, arī enerģētiskais labirints “bateriju” uzlādēšanai. Tā ir izcila vieta arī piknikam pļavas patīkamā paēnā, bet blakus esošajos kioskos piedāvā gan picas, gan saldējumu.
  • Bulvāris. Būdama pirmā Lietuvā un trešā Eiropā, Šauļu gājēju iela jau 40 gadus vilina tūristus. Bulvārī ir piecas strūklakas, skulptūras, muzeji, kafejnīcas un mazi veikaliņi. Ja nolemsiet iziet bulvāri visā garumā, tajā atradīsiet vairāk nekā 50 interesantus objektus. Iepazīstieties ar tiem un sajūtiet, ar ko Šauļu pilsēta ir īpaša! Bulvārī aizvien tiek parādīta ielas māksla: jau vairākus gadus notiekošais grafiti plenērs “Saules nolaupīšana” dāvā pilsētai krāsainus akcentus. Te ir bērnu spēļu laukumi. Pie populārākā no tiem (pie Kaštonų alejas) kokā paslēpusies iespaidīga skulptūra “Hameleons” “pieskata” bērnus.
  • Unikāli muzeji. Kaķu, Dzelzceļa, Velosipēdu, Fotogrāfijas, Šokolādes, H. Frenkeļa villa, Radio un televīzijas, Eņģeļa... Tie ir mūsu pilsētas muzeji! Šauļos to ir vairāk nekā 20. Mēs pretendējam kļūt par īstu muzeju pilsētu. Velosipēdu, Kaķu, Fotogrāfijas, Šokolādes muzejus varat apmeklēt tikai Šauļos, tie Lietuvā tādi ir vienīgie un piesaista ar savu īpašo atmosfēru un stāstiem.
  • Saules objekti Šauļos. Šauļu pilsēta savu vēsturi skaita kopš 1236. gadā notikušās Saules kaujas. Tas ir iemesls, kāpēc pilsēta tiek saukta par Saules pilsētu. Pa visu pilsētu izkaisītie Saules simboli ir kļuvuši par savdabīgu neatņemamu mūsu pilsētas daļu, katru viesi vēlamies sasildīt gan ar saules stariem un mūsu viesmīlību, gan skaistiem Saules pilsētas akcentiem.
  • Katedrāle. Renesanses laikmeta arhitektūras piemineklis Sv. apustuļu Pētera un Pāvila katedrāle (līdz 1997. gadam baznīca) ir pats izteiktākais pilsētas akcents. Katedrāle dominē ne tikai tās iespaidīgā augstuma (torņa augstums sasniedz 70 m), bet arī ērtās un izcili izvēlētās vietas dēļ. Varenā, ar oriģinālām arhitektūras detaļām bagātā ēka ir kā piemērota aizsardzībai - galvenās fasādes erkeri un baznīcas pagalma vārtu tornīši ar šaujamlūkām rada cietokšņa iespaidu. Pagalma vārti, kas atrodas galvenās fasādes priekšā, uzsver baznīcas aizsardzības raksturu. Lietuvā tādi vārti ir tikai vieni. Labi nocietinātās ēkas izskats radīts pēc vietējās arhitektūras tradīcijām, sekojot Rietumeiropas valstu paraugam.
  • Botāniskais dārzs. Dārzu noteikti ir vērts apmeklēt tiem, kam patīk augi un skaistums. Visu gadu dārzā var atrast interesantas lietas, bet augustā zied apmēram 130 dāliju šķirnes. Visu vasaru ar savām dekoratīvajām lapām priecē hostas, to te ir vairāk nekā 60 šķirņu, un heihēras (apmēram 30 šķirņu). Šauļu Universitātes Botāniskā dārza platība ir 6,5 ha. Tas apmeklētājus priecē ne vien ar augu kolekcijām, bet arī svētkiem, šeit notiek izglītojošas programmas, saistītas ar dzīvās dabas un augu iepazīšanu:
  • “Valerijonas”. Vienā no senākajām Lietuvas aptiekām, kura šajā vietā darbojas jau kopš 1870. gada, trīs stāvos izvietotā tējnīca pārsteigs ar savu tēju garšu daudzveidību, veselīgajiem gardumiem, veģetāro pārtiku un tējas zālīšu, eļļas iepazīšanas, kosmētikas ražošanas izglītojošajām programmām. Šeit varēsiet iepazīties arī ar seno aptieku - pagrabā ierīkots senās aptiekas fragments. Vasarā atvērts aptiekas muzejs, kas veltīts gan aptiekas vēsturei, gan aptiekāra profesijai.