Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS. Kā iekļūt britu miljardiera īpašumā

© Antra GABRE

Nekādu nelikumību, ko jūs! Reizi gadā trešā bagātākā Lielbritānijas pilsoņa īpašums, precīzāk, dārzs, tiek atvērts publiskai apskatei. Kad esi īstajā laikā netālu no Hjū Grosvenora īpašuma Češīrā, nevar neaizbraukt palieņu izklaidēs uz miljardiera muižu. Vai pili. Katrā ziņā – iespaidīgas būves, milzīgs un izcils angļu dārzs. Citādi jau nevar būt, jo dzimtas īpašumi no paaudzes paaudzē pārgājuši kopš 16. gadsimta.

Palieņu izklaides Smalkā stila gaumē

Nedaudz uzjautrinoši jutos, jo atcerējos britu raidorganizācijas BBC vispopulārāko seriālu ārzemēs - Smalkais stils (Keeping Up Appearances). Amizantā Hiacinte Burkā kundze nenogurusi lauzās smalko ļaužu aprindās un reiz kādā līdzīgā pasākumā, kad muiža bija atvērta apskatei, viņa krietni sametās krizdoļu vīnu vai ko tamlīdzīgu, jo to taču bija darinājusi muižas īpašnieka augstdzimusī māmuķīte. Krizdoļu vīns vai kaut kas vīnam līdzīgs laupīja Burkā kundzei visas smalkās manieres un kustību koordināciju.

Grosvenoru īpašumā atvērto durvju dienā alkoholu lietot nebija ļauts, bet dežavū sajūta par Burkā kundzes palieņu izklaidēm laiku pa laikam atgriezās.

Naudasmaiss pret savu gribu

Sāksim ar to, ka 2016. gadā 64 gadu vecumā nomira Vestminsteras hercogs Džeralds Grosvenors, kura īpašumu vērtība tika lēsta ap 11 miljardiem eiro. Tajā pašā gadā no šīs dzīves šķīrās arī viņa sieva. Mantinieka godā nokļuva tolaik 25 gadu vecais Hjū Grosvenors. Dēls. Nekas pārsteidzošs, jo viens no viņa senčiem īpašumu mantoja jau astoņu gadu vecumā.

Džeralds Grosvenors, būdams viens no bagātākajiem ne tikai Anglijā, bet arī pasaulē, izrādās, nebija stāvus sajūsmā par savu bagātību. Viņš esot ilgu laiku bijis depresijā, jo uzskatīja, ka nauda laimi nav atnesusi. Tas gan nenozīmē, ka viņš netaisīja biznesu. Esot bijis visai nesaudzīgs kā biznesa partneris.

Bagātība viņa rokās iekrita, pašam to negribot. Vienam no šīs bagātības tiešajiem īpašniekiem bērnu nav bijis, un, kad viņš nomira, par mantinieku kļuva brālēns. Nepagāja ilgs laiks, un arī viņš nomira, un tad Grosvenoru manta un nauda pārgāja Džeralda tēva rokās. Pats Džeralds esot gribējis atgriezties savā idilliskajā bērnībā, ko viņš pavadīja laukos.

Kādā no muižas dārzu nostūriem miljardieris pret savu gribu - Džeralds Grosvenors - varbūt reizēm sajutās kā bērnībā. Taču viņš šo īpašumu nebūt neesot bieži apmeklējis, un tas arī tagad tiek iznomāts dažādiem pasākumiem. Piedienīgiem pasākumiem, saprotams.

Dārzi, strūklakas un suņu kapsēta

Laiks nosaukt vārdā miljardiera īpašumu. Ītonas muiža. Nu jau septītā Vestminsteras hercoga - Hjū Grosvenora - lauku īpašums. Kopumā īpašums ir 4400 hektāru plašs, tāpēc apmeklētājiem ir iespēja ar mazu bānīti apbraukt hercoga īpašumus. Brauciens ir par naudu. Biļetes izpērk ātri, bet čunčināšana vilcieniņā ir diezgan jauka. Ītonas muižas parka dzelzceļš tika uzbūvēts 1994. gadā, bet to laikam izmanto muižas darbinieki. Diez vai jaunais hercogs vizinās čukčukbānītī - nemaz tik ērts tas nav. Un bānīti atļauts izmantot tikai īpašajās dienās - kad īpašums ir atvērts publiskai apskatei.

Šos īpašumus šogad maijā muižas apmeklētājiem bija ļauts aplūkot tikai no ārpuses, tāpēc par ēku interjeru un vēsturi var uzzināt no lasāmiem avotiem. Pirmā ēka uzbūvēta 17. gadsimtā, pārbūvēta pēc diviem gadu simtiem. Pēcāk pārbūvēta vēlreiz, jo nebija atbilstoša vietējai ainavai. Vārdu sakot, lai viņi būvē un pārbūvē, kā vien vēlas, lielākā vērtība tomēr ir apkārtne - dārzi, ūdeņi, augi, skulptūras. Ītonas muižas dārzi ir tipisks angļu dārzu vēstures paraugs. Tur ir gudri pieskatīts mežonīgums un ģeometriski precīzas līnijas. Tur ir nosūbējuši soli, dekori, skulptūras un spoži nopulētas strūklakas. Tur ir zaļi un līdzeni mauriņi un savvaļas puķēm aizauguši brikšņi.

Atcerējos Luisa Kerola Alisi, kura piedzīvoja dīvainu kroketa spēli - Karaliene nūjas vietā izmantoja dzīvu flamingu. Bija sajūta, ka kaut kas tāds varētu pēkšņi parādīties plašā zāliena vidū.

O, un suņu kapsēta! Augstdzimušie mīluļi laikam ir krituši kā pļauti, uz dažām plāksnēm lasāms plašāks vēstījums - tie bijusi īpaši dārgi lolojumdzīvnieki.

Ja gribas redzēt britu aristokrātijas spozmes atblāzmu, tad Ītonas muiža ir piemērota vieta. Nedomāju gan, ka briti turp dodas tikai tāpēc, lai iebāztu degunu vietējā miljardiera īpašumā un pēc tam lepotos ar bildītēm sociālajos tīklos. Tā ir iespēja pavadīt dienu sakoptā vidē, pie dabas un ziedot naudu labdarībai, jo ieejas maksa ir apmeklētāju velte kādam labo darbu projektam.

Vietējais milzis

Nezinu, cik bagāts vīrs dzīves laikā bija Džons Midltons (1578-1623), bet nomira viņš nabadzībā. Viņa dzimtajā ciematiņā, arī Češīrā, tagad dzīvo bagāti ļaudis, jo var atļauties nopirkt vēsturisku namiņu par miljonu mārciņu. Maksā jau ne tikai ēka, bet arī tās vēsturiskā vērtība un vieta - klusa, droša un mierīga apkaime.

Džons piedzima nelielā ciematiņā Helā, netālu no rūpnieciskās, skaļās un dažos rajonos ne pārāk drošās Liverpūles. Viņš esot izaudzis līdz 2,82 metriem un, kad gulējis, tad kājas izkarinājis pa namiņa logu. Viens no muižniekiem neparasti garo puiškānu ieraudzījis un nolīdzis par sargu vai karotāju. Džons piedalījies dažādās augstmaņu rīkotās izklaidēs, pieņemsim, ka tās var dēvēt par sportiskām. Tāpēc par savām uzvarām viņš saņēmis samaksu, bet, cik viegli nauda nākusi, tik viegli tā no milža ir pazudusi - izkrāpta, iztērēta. Vietējā kapsētā ir neparasti liela kapa plāksne, kas vēsta, ka zem tās atdusas lielais cilvēks Džons.

Helas miljonu vērtajos īpašumos nepiederošiem ieiet nav ļauts, kaut arī mājiņas nav noslēptas aiz augstiem žogiem. Ciematiņā dzīvo apmēram 2000 iedzīvotāju un gaišā pēcpusdienā, ticiet vai ne, nesatikām nevienu cilvēku. Tikai tādus pašus pētniekus, kuri bija ieradušies apskatīt milzu vīra dzimto pusi. Ko gan vietējiem darīt uz ielas, ja pat maza veikala vai kafejnīcas tur nav un tādā mazā miestiņā nav pieņemts slaistīties pa ielu?