Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS. Pamudinājums pārkāpt baznīcas slieksnim

LIEPĀJAS Sv. Trīsvienības katedrāle, celta vēlīnā baroka stilā ar klasicisma iezīmēm, kuras interjeru raksturo rokoko stilam raksturīgā greznība un piesātinātība. Tās pamatakmens likts 1742. gada 19. jūlijā. Šī celtne, protams, ir īpaši ievērojama ar tās ērģelēm – vislielākās nepārbūvētās (būvētas 1758. gadā) mehāniskās ērģeles pasaulē ar vairāk nekā 7000 stabulēm un 131 reģistru (kopš 1885. gada), vienīgās, kurās vēl skan Heinriha Andreasa Konciusa izgatavotās stabules. 2008. gadā Liepājas pašvaldība nolēma Sv. Trīsvienības katedrāles ērģeles virzīt uz iekļaušanu UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā © F64 Photo Agency

Baznīcu nakts ir samērā jauna tradīcija ne tikai Latvijā, kur tā tiek rīkota tikai sesto reizi. Grūti izskaidrot, kāpēc uz muzejiem un baznīcām cilvēki labprāt gatavi doties vēlās pievakarēs un nakts laikā, jo, piemēram, Muzeju naktī, Baznīcu naktī un mūsdienu kultūras forumā Baltā nakts dažādi objekti ir ļaužu pārplūdināti.

Šīs nedēļas nogalē Latvijā būs iespēja iegriezties 150 baznīcās, un šī gada Baznīcu nakts vienojošā tēma ir draudzība. Daudzas draudzes sarūpējušas īpašu šī pasākuma programmu - lūgšanas, koncertus, priekšlasījumus, diskusijas, lekcijas, izstāžu un grāmatu atklāšanas, pasākumus ģimenēm ar bērniem un daudz ko citu, protams, paredzot laiku vienkāršām cilvēciskām sarunām un gastronomiskām baudām.

Latvijas kristīgo konfesiju draudžu rīkotā Baznīcu nakts šogad notiek tieši pirms Vasarsvētkiem, kad kristīgā baznīca svin Svētā Gara atnākšanu, dažviet pasākumi risināsies pat visu nakti. Baznīcu nakts ideja radusies Austrijā, kur šāds Kristīgās baznīcas konfesiju un draudžu kopīgi rīkots ekumenisks notikums norisinājās pirms vairāk nekā 10 gadiem.

Diez vai kāds varētu pateikt, vai un cik cilvēku Baznīcu nakts iespaidā ir pievērsušies ticībai, bet nenoliedzami šis pasākums ir bijis labs pamudinājums pārkāpt baznīcas slieksnim, lai vismaz aplūkotu skaistas, neparastas, greznas un pat ļoti vienkāršas celtnes. Neatkarīgā iesaka izmantot šo vakaru, lai aplūkotu celtnes, kurām ikdienā tiek paiets garām vai arī nav drosmes tajās ieiet.