Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Pieejama konsulārā palīdzība padarījusi ceļošanu ērtāku

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Latvijas valstspiederīgajiem ceļojumi, lietišķi braucieni vai citu valstu apmeklēšana ģimenes apstākļu dēļ ir kļuvusi vienkāršāka gan mainītas ieceļošanas kārtības, uzlabotas dokumentu kārtošanas, gan cita veida palīdzības sniegšanas dēļ. Piemēram, Baltkrievijā un Uzbekistānā uz noteiktu laika periodu var ieceļot bez vīzas, Mongolijā vīzu var saņemt lidostā Ulanbatorā, kā arī ir valstis, uz kurām vīzu var noformēt tiešsaistē.

Arī Ēģipte varētu būt viena no valstīm, kas ievieš e-vīzu. Par Apvienotās Karalistes un Eiropas Savienības pilsoņu attiecībām lems Eiropas Komisija. Pagaidām ir cerība, ka vīzu režīms ieviests netiks. Latvijas pilsoņi var iebraukt bez vīzas 112 valstīs, nepilsoņi - 47.

Latvijas Ārlietu ministrijas konsulārais dienests cenšas nodrošināt iespējami vairāk e-pakalpojumu, jo cilvēku mobilitāte pieaug un moderno tehnoloģiju piedāvātās iespējas atvieglo arī lietišķu saskarsmi ar valsts institūcijām. Ir dokumenti, ko var pieprasīt elektroniski, un nav nepieciešams doties uz vēstniecībām. Latvijas zvērinātu notāru klientu portālā www.latvijasnotars.lv konsultācija pie notāra var notikt videorežīmā un notariālās darbības var veikt attālināti. Latvijas Zvērinātu notāru padome informē, ka cilvēkiem, kuri atrodas ilgstošā prombūtnē ārvalstīs, nav jāmēro ceļš uz Latviju, notariāli apstiprinātus dokumentus var noformēt tiešsaistē. No šā gada 1. jūlija visā Latvijā zvērināti notāri veiks arī dokumentu legalizāciju ar Apostille. Ārlietu ministrijā norāda, ka maksa par šo pakalpojumu būs fiksēta un papildu maksa netiks iekasēta.

Valsts aizdevumam, ko Latvijas valstspiederīgajiem izsniedz, lai segtu ceļa izdevumus uz Latviju vai pastāvīgās dzīvesvietas valsti, vairs nepastāv limits. Iepriekš bija noteikta maksimālā summa ceļa izdevumiem u.c. Ne vienmēr bija iespējams iegādāties biļetes par maksimāli pieļaujamo summu, jo nereti ceļa izdevumi bija dārgāki. Valsts sniegtais materiālās palīdzības apjoms ir samazinājies, jo saviem finanšu grūtībās nonākušajiem radiniekiem vairāk palīdz tuvinieki un pašvaldības - savā administratīvajā teritorijā dzīvojošajiem.

2017. gada novembrī ieviestā diennakts palīdzības tālruņa +371 26337711 dežurantu palīdzību izmanto arvien vairāk ceļotāju, jo tas ir ātrāk, nekā sazināties pa e-pastu.

***

Ceļotājiem sniegtā konsulārā palīdzība 2018. gadā

• Konsulārajā departamentā un Latvijas pārstāvniecībās ārvalstīs Latvijas valstspiederīgajiem izsniegtas 1163 atgriešanās apliecības. Tas ir uz pusi mazāk nekā 2017. gadā.

• Citu ES valstu pārstāvniecībās Latvijas valstspiederīgajiem tika izsniegti 16 ārkārtas ceļošanas dokumenti: Čīlē - četri, Argentīnā - trīs, Malaizijā un Portugālē - pa diviem, Kamerūnā, Kostarikā, Kubā, Marokā un Martinikā - pa vienam. 2017. gadā tika izsniegti 40 šādi dokumenti.

• Latvijas pārstāvniecībā Apvienotajos Arābu Emirātos un Baltkrievijā citu ES valstu pilsoņiem izsniegti četri ārkārtas ceļošanas dokumenti. 2017. gadā - tikai viens dokuments. Ārkārtas ceļošanas dokumentu var saņemt, ja ceļošanas dokuments zudis valstī, kurā nav Latvijas pārstāvniecības.

• 2018. gadā sniegta materiālā palīdzība - valsts aizdevums, lai segtu ceļa izdevumus uz Latviju vai pastāvīgās dzīvesvietas valsti - 14 cilvēkiem. Kopējais palīdzības apmērs - 9080 eiro. Kopš 2012. gada, kad tika noteikta materiālās palīdzības piešķiršanas un atmaksāšanas kārtība, ir pieņemts 161 lēmums par palīdzības sniegšanu, kopējais palīdzības apmērs - 44 600 eiro. Latvijas valstspiederīgie nav valstij samaksājuši apmēram 30 000 eiro.

• Latvijas valstspiederīgajam pastāv iespēja saņemt valsts aizdevumu, lai segtu ceļa izdevumus uz Latviju vai pastāvīgās dzīvesvietas valsti. Valsts aizdevums ir jāatmaksā noteiktā laikā.