Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Venēcijas apmeklējums kļūs dārgāks - ieviesīs īpašu nodokli tūristiem

© Reuters/Scanpix

Sākot ar šā gada vasaru, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, būs jārēķinās ar papildu nodokli – no 2,5 līdz desmit eiro diennaktī. Venēcijas mērija, kas pēc ilgām cīņām ar valdību izkarojusi tiesības nodokļa noteikšanai, uzsver, ka visi iegūtie līdzekļi tiks novirzīti kanālu pilsētas uzturēšanai un labiekārtošanai, tomēr dažādas nodokļa piemērošanas nianses vēl nav līdz galam skaidras.

Pasaulē ir ne mazums pilsētu, kas sapņo par tūristu piesaistīšanu, taču dažviet pašvaldības lauza galvu par citu problēmu - apmeklētāju ir par daudz, un viņu pieplūdums pilsētas iedzīvotāju dzīvi padara neciešamu, raksta Reuters.

Šajā ziņā klasisks piemērs ir Itālijas pilsēta Venēcija, ko gadā vidēji apmeklē aptuveni miljons tūristu. Jau pirms vairākiem gadiem Veneto reģiona varasiestādes ieviesa tā dēvēto viesnīcu nodokli, proti, katram, kurš izmanto Venēcijas naktsmītnes, ir jāpiemaksā pāris eiro par katru diennakti. Šāda kārtība, starp citu, ir spēkā daudzās Eiropas pilsētās, bet liela daļa tūristu, kuri ceļazīmes iegādājas ceļojumu aģentūrās, to pat nepamana.

AFP norāda, ka no šiem nodokļiem pašvaldība iegūst aptuveni 30 miljonu eiro gadā, taču Venēcijas mēra Luidži Brunjaro ambīcijas ir krietni lielākas. No šā gada jūlija par Venēcijas apmeklējumu nāksies maksāt arī tiem, kuri pilsētā ieradušies tikai uz vienu dienu un negrasās apmesties viesnīcās vai īrēt apartamentus. Tūrisma sezonas pīķa laikā ieceļošana Venēcijā varētu maksāt desmit eiro, bet citos gadalaikos - aptuveni 2,5 eiro. Pagaidām gan nav skaidrs, kāda būs jaunā nodokļa iekasēšanas kārtība. Vietējās varasiestādes neslēpj, ka to galvenie klienti ir kruīzu kuģu pasažieri. BBC raksta, ka ik gadu Venēcijas ostā piestāj simtiem kuģu, kuru pasažieri dienu pavada, klīstot pa Venēciju, bet pēc tam atgriežas uz lainera, lai dotos tālāk. Šo ieceļotāju plūsmu administrēt (un no tās iekasēt nodokļus) būtu samērā vienkārši. Taču tas pats nav sakāms par ceļotājiem, kuri Venēcijā ierodas pa sauszemi. Reģionālā parlamenta opozīcija jau norādījusi - ierīkot sistēmu nodokļa iekasēšanai būs dārgāk nekā atdeve no šā nodokļa ieviešanas.