Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Nosauktas skaistākās pasaules pludmales; neticēsi - viena no tām atrodas Latvijā

© Ekrānuzņēmums/flightnetwork.com

Pasaulē vadošā Kanādas ceļojumu lapa flightnetwork.com Slīteres Nacionālā parka Kolkas raga pludmali iekļāvusi 2018. gada pasaules neskartāko pludmaļu TOP 50. Viena no neparastākajām Latvijas pludmalēm ierindota augstajā 20. vietā.

Portāla flightnetwork.com pārstāvji neskartāko pludmaļu sarakstu veidojuši, izmantojot un izvērtējot vairāk nekā 1000 visas pasaules ceļojumu jomas žurnālistu, blogeru un aģentūru pieredzi un zināšanas. “Šī sadarbība mums ļāvusi izveidot pilnvērtīgu resursu tiem ceļotājiem, kuri vēlas pieredzēt pirmatnējo pludmaļu dziedējošo ūdeņu un elpu aizraujošu saullēktu burvību,” uzsver TOPa veidotāji.

“Kolkas raga pludmales iekļaušana tik prestižā sarakstā ļauj izcelt tās unikalitāti pasaules kontekstā. Nodrošinot izskaloto koku atstāšanu pludmalē, mēs cīnāmies ar intensīvo krasta noskalošanas procesu, jo pludmalē esošie koki kalpo, kā viļņlauži un samazina viļņu bangu triecienu spēku. Sākotnēji, pirms aptuveni 10 gadiem, gan vietējiem iedzīvotājiem, gan apmeklētājiem bija grūti pieņemt šo lēmumu, jo Latvijas sabiedrībā valdīja uzskats, ka pludmale jāatbrīvo, un izskalotie koki rada nesakoptības sajūtu,” Kolkas pludmales unikalitāti skaidro Dabas aizsardzības pārvaldes Kurzemes reģionālās administrācijas direktore Dace Sāmīte.

Saraksta veidotāji stāsta, ka dažas sarakstā iekļautās vietas, piemēram, Seišelu salas, Havaju salas, Indonēzija, Mikronēzija un Fidži tūristiem varētu nebūt pārsteigums, savukārt citas, piemēram, Omāna, Īrija, Jemena un Namībija varētu būt kas jauns un nedzirdēts. Domājams, ka arī Kolkas raga pludmale “pieskaitāma” otrajai grupai. Jāuzsver, ka Latvijas pludmale ir vienīgā starp Baltijas jūras līča pludmalēm, kas iekļauta šajā TOPā.

“Iekļūšana TOPā veicinās ne vien Slīteres Nacionālā parka, bet visas Latvijas atpazīstamību pasaulē, mudinot nākamajā gadā tūkstošiem dabas tūristu apsvērt Latviju kā sava ceļojuma galamērķi. Tieši tādēļ aicinu nenovērtēt par zemu Latvijas dabu un cienīt dabas saglabāšanas intereses, kas veicina ne vien vispārēju sabiedrības veselību, bet arī ekonomiku, kā arī palīdz pielāgoties klimata izmaiņām,” pauž Dace Sāmīte.

Slīteres Nacionālajā parkā ietilpst 30 km gara Baltijas jūras un Rīgas līča piekraste, tostarp Kolkas raga pludmale. Cilvēku darbība Kurzemes piekrasti pārveidojusi maz, jo Padomju Savienības laikā šeit bija militārā robežas zona jeb dzelzs priekškars, kas nepieļāva teritorijas saimniecisku attīstību, tādejādi dodot iespēju saglabāties dabas daudzveidībai.

Kolka ir Kurzemes pussalas tālākais ziemeļu punkts, bet Kolkasrags ir izteiktākais zemesrags Latvijas piekrastē. Tā ir vieta, kur vērojama divu «jūru» - atklātās Baltijas jūras un Rīgas līča - viļņu saduršanās. Jūra ap Kolkasraga sēkli ir neskaitāmu kuģu bojāejas vieta. Sēkļa galā uz mākslīgas salas atrodas Kolkas bāka. No Kolkasraga pludmales ir vienreizēja iespēja jūrā vērot gan saullēktu, gan saulrietu. Pavasara migrācijas laikā šeit ir ievērojama caurceļojošo gājputnu koncentrēšanās un atpūtas vieta.

Visas sarakstā iekļautās pludmales aplūkojamas TOPa veidotāju mājaslapā: https://www.flightnetwork.com/worlds-best-beaches/top-50-untouched-beaches/.