Jūrmala atzīta par Eiropas izcilāko tūrisma galamērķi

© Lauris Vīksne/f64

Eiropas Komisijas (EK) projekta "Eiropas izcilākie tūristu galamērķi 2010" (EDEN) konkursā par tēmu "Tūrisms un ūdens resursi" šogad starp sešiem iesniegtajiem projektiem par labāko atzīts Jūrmalas domes pieteikums "Jūrmalas kūrortpilsēta - pussala uz ūdens",informēja "EDEN Latvija" projekta vadītājs Armands Muižnieks.

EDEN projektu organizē Eiropas Komisija (EK), un konkursu īsteno LR Ekonomikas ministrija (EM) un Tūrisma attīstības valsts aģentūra (TAVA). Uzvarētāju noteica īpaši izveidota komisija ar pārstāvjiem no EM un visu četru Latvijas novadu tūrisma asociācijām.

Vērtēts tika gan piedāvājuma pievilcīgums tūristam, gan kā teritorijā pēdējo trīs gadu laikā attīstīts tūrisms, kādas aktivitātes tiek plānotas, tūrisma nozari raksturojošā statistika un citi konkursa nolikumā noteiktie kritēriji.

Konkursa uzvarētājs - Jūrmalas pašvaldība - iegūst tiesības izmantot EDEN projekta zīmolu, tas tiks popularizēts Latvijas medijos, tūristu informatīvajos materiālos, par to uzņems videofilmu. Uzvarētājam būs iespējas prezentēt sevi televīzijā, projekta noslēguma konferencē Latvijā un Eiropas Tūrisma forumā Briselē, kur arī būs visu valstu EDEN uzvarētāju izstāde. Visus izdevumus segs Eiropas Komisija.

"Neskatoties uz daudzveidīgajiem ūdens resursiem mūsu valstī, visiem iesniegtajiem projektiem pietrūka spēcīgu, atraktīvu, unikālu tūrisma produktu. Šajā ziņā iepriekšējos gados projekti bija sagatavoti nopietnāk," atzīst projektu vērtēšanas komisijas priekšsēdētāja, EM Tūrisma nodaļas vadītāja Marina Paņkova.

Jūrmala par uzvarētāju izvēlēta, ņemot vērā plānotās aktivitātes, tostarp EDEN popularizēšanā, kā arī ūdens resursu izmantošanu, veidojot tūrisma produktus. "Lai gan komisijas pārstāvju vidū bija jūtams atbalsts sava reģiona projektiem, tomēr, balsīm daloties, Jūrmala ar lielāko punktu skaitu tika atzīta par uzvarētāju," atzina ministrijas pārstāve.

"EDEN Latvija" projekta vadītājs norādīja, ka, līdzīgi kā iepriekšējos gados, aktīvākie projekta dalībnieki bijuši no Kurzemes un Vidzemes.

"Diemžēl Latgales un Zemgales tūristu galamērķi šogad pieteikumus neiesniedza, lai gan tūrismā izmantojamu ūdens resursu tur netrūkst. Turklāt ūdens resursi, kurus var izmantot tūrisma produktu radīšanai, ir ļoti daudzveidīgi - sākot ar atpūtu labiekārtotās pludmalēs pie jūras, ezeriem, upēm, braucieniem ar laivām, makšķerēšanu, atpūtu akvaparkos un beidzot ar sarežģītākiem veselības tūrisma pakalpojumiem, piemēram, balneoterapiju, talasoterapiju vai katrā Latvijas lauku sētā esošo lauku pirti vai pastaigu rīta rasā," sacīja Muižnieks.

Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem "EDEN Latvija" organizētāji atbalstīs ne tikai vienu uzvarētāju, bet vēl četrus labākos projektus, par kuriem "Vides filmu studija" uzņems filmiņas, ko varēs izmantot iekšējā tirgū izglītojošiem un informatīviem nolūkiem.

Tie būs: Ventspils (projekts "Ventspils - ūdens izklaižu un atpūtas centrs visai ģimenei"), Dundaga ("Atklāj zemi starp divām jūrām - Dundagas novadu"), Valmiera ("Teic man, Gauja, Valmieras stāstu!") un Engure ("Trīs ezeri un 60 km jūras krasta. Atpūta pie ūdeņiem Engures novadā").

Latvijā EDEN projekts tiek īstenots jau ceturto reizi.Projektu realizē Tūrisma attīstības valsts aģentūra sadarbībā ar Ekonomikas ministriju (EM). Konkursa uzvarētāju noteica komisija ar pārstāvjiem no EM un visu četru Latvijas novadu tūrisma asociācijām.

Līdz šim par izcilākajiem EDEN tūrisma galamērķiem Latvijā 2007.gadā tika atzīta Kuldīgas pilsēta, 2008.gadā - Latgales podnieki, bet 2009.gadā - Tērvetes dabas parks.

2012.gada konkursa tēma būs "Tūrisms un vietu (teritoriju) atjaunošana", kur, kā norāda organizatori, labi kvalificēties varētu tāda tipa objekti kā Liepājas karosta, Irbenes radiolokators un citi.

EDEN projekts ir EK iniciatīva, lai veicinātu perspektīvu tūrisma vietu atpazīstamību un ilgtspējīga tūrisma attīstību Eiropā, popularizētu labākos tūrisma attīstības piemērus, kā arī veicinātu sadarbību starp tūrisma galamērķiem.