Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Čīle ierobežo tūrismu Lieldienu salā

© Scanpix

Čīlē trešdien stāsies spēkā jauni noteikumi, kas ierobežos tūristu uzturēšanās laiku populārajā Lieldienu salā.

Lieldienu sala ir slavena ar agrāko salas iedzīvotāju izveidotajām gigantiskām moai statujām. Lai gan sala atrodas 3500 kilometrus no Čīles krasta, tā ir plaši apmeklēta.

Lieldienu salā atrodas aptuveni 900 šādas statujas, no kurām dažas ir pat desmit metru augstas. Nacionālais parks, kurā atrodas moai akmens tēli, 1995.gadā tika iekļauts UNESCO pasaules mantojuma sarakstā.

2007.gadā Lieldienu salai tika piešķirts īpašās teritorijas statuss, bet pērnā gada martā Čīles Kongress nobalsoja par tūristu skaita un to uzturēšanās ilguma samazināšanu salā.

Trešdien stāsies spēkā jaunie noteikumi, kas samazinās uzturēšanās laiku no 90 dienām uz 30. Tas attieksies gan uz ārvalstu pilsoņiem, gan pašmāju tūristiem.

Pēdējā tautas skaitīšanā 2017.gadā Lieldienu salā tika reģistrēti 7750 iedzīvotāji, kas ir divreiz vairāk nekā pirms pāris desmitgadēm, kad salu vēl nebija skāris tūrisma bums un to pavadošā nekustamā īpašuma attīstība.

"Viņi kaitē vietējām rakstura iezīmēm, tūkstoš gadu senā kultūra mainās un ne uz labu," ziņu aģentūrai AFP norādīja salas mērs Pedro Edmunds, piebilstot, ka jau 3000 iedzīvotāju ir pārāk liels skaitlis.

Salā pieaudzis arī noziedzības līmenis, un lielais tūristu pieplūdums kaitē videi. Arī pamata pakalpojumu garantēšana ir apgrūtināta, tāpat kā atkritumu apsaimniekošana.

Pirms desmit gadiem sala radīja 1,4 tonnas atkritumu gadā uz vienu iedzīvotāju, bet tagad - 2,5 tonnas gadā uz vienu iedzīvotāju, AFP norādīja vietējās valdības padomniece vides jautājumos.

Jaunie noteikumi arī ierobežo iespējas apmesties uz pastāvīgu dzīvi salā.

Taču salas mērs nav apmierināts ar jaunajiem noteikumiem, uzskatot tos par nepietiekami stingriem.