Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Aviokompāniju streiki pieņemas spēkā: pasažieriem nodarītie zaudējumi sasniedz 6 miljardus eiro

© f64

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, 2018. gads avionozarei līdz šim nav bijis ne tuvu tik veiksmīgs. Šogad palielinājušās gan degvielas cenas, gan pieaudzis streiku skaits, kas Eiropas lidsabiedrībām rada aizvien lielākas problēmas. Eiropas Aeronavigācijas drošības organizācijas "Eurocontrol" izpilddirektors Ēmons Brenans (Eamonn Brennan) informē, ka lielais streiku skaits ir būtiski ietekmējis arī lidojumu precizitāti. 

Lai arī 2017. gads avionozarei bijis ļoti izaicinošs, tas tomēr uzskatāms par veiksmīgi aizvadītu gadu, jo pērn nozare pieredzējusi visstraujāko pasažieru satiksmes pieaugumu kopš 2004. gada. Balstoties uz lidsabiedrību asociācijas "ACI Europe" datiem, ceļotāju skaits gada laikā pieaudzis par 8,5%, bet lielākās problēmas aizvadītajā gadā radījis pilotu trūkums un Eiropas aviosabiedrību konsolidācija. Arī šogad tiek prognozēts aviopasažieru skaita pieaugums, taču aktuālās problēmas pārvadātāju darbībā un notiekošie streiki rada šaubas par aviosabiedrību spēju apmierināt pieaugošo pieprasījumu.

Streiki gada laikā rada neērtības vairāk nekā 1,5 miljoniem pasažieru.

Lielākais streiku skaits norisinājās šī gada februārī un vairumā gadījumu streikojuši Itālijas un Francijas lidsabiedrību darbinieki. Laikā no šī gada sākuma līdz maijam aviokompānijā "Air France" notikuši 14 streiki, kā rezultātā par 9,7% kritusies kompānijas akciju vērtība un uzņēmumam tas radījis vairāk nekā 300 miljonu eiro lielus zaudējumus. Savukārt Itālijā šajā pašā laika periodā norisinājušies trīs streiki. Visi minētie streiki būtiski traucējuši lidsabiedrību darbībai, radot aizkavēšanos vai lidojumu atcelšanu.

Biežākais streiku iemesls ir vadības nevēlēšanās palielināt algas. Pret šo netaisnību cīnās visi darbinieki - kā apkalpe, tā arī gaisa satiksmes kontroles pārstāvji. Lai arī aviokompāniju peļņa pieaug, darbinieku algas lielākas nekļūst. Šī iemesla dēļ darbinieki vēršas pēc palīdzības arodbiedrībās.

Esošās nesaskaņas starp aviokompānijām un to darbiniekiem ir nonākušas arī lidojumu kompensāciju pieprasījumu uzņēmuma "Skycop" redzes lokā: "Mūsu rīcībā esošie dati liecina, ka streiki gada laikā rada neērtības vairāk nekā 1,5 miljoniem pasažieru. Eiropas Savienības likumdošana diemžēl neaizsargā nevienu no šiem pasažieriem. Aptuvenā kopsumma, kas aviosabiedrībām gada laikā lidojumu kompensācijās būtu jāizmaksā pasažieriem, sasniedz pat 6 miljardus eiro," stāsta lidojumu kompensāciju pieprasījumu uzņēmuma "Skycop" izpilddirektors Marjus Stonkus.

Vasaras sezonā lidojumu kavēšanās un reisu atcelšana rada īpaši lielus sarežģījumus. Darbinieku arodbiedrības, kas pārstāv "Ryanair" apkalpi Spānijā, Portugālē, Beļģijā un Itālijā jau paziņojušas, ka gadījumā, ja aviokompānijas darbībā un attieksmē pret darbiniekiem netiks veikti uzlabojumi, streikus plānots organizēt arī karstākajā ceļojumu laikā - vasarā.