Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Ceļotāji mēdz rīkoties bezrūpīgi

© Publicitātes foto

Valsts robežsardzes amatpersonas trešdien, 4. jūlijā, apturējušas trīs nepilngadīgus Latvijas pilsoņus, kuriem nebija atbilstošās vecāku notariāli apliecinātās piekrišanas, lai izceļotu no Latvijas.

Šogad tas ir bijis tikai viens no vairākiem gadījumiem, kad nepilngadīgie no Latvijas nav izlaisti. Latvijas Zvērinātu notāru padomē informē, ka šogad sagatavotas aptuveni 2000 pilnvaras bērna patstāvīgai izceļošanai no valsts. Bet Latvijas Ārlietu ministrija līdz vasaras beigām īsteno ikgadējo informatīvo akciju Ceļo droši!

Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta direktore Guna Japiņa stāsta, ka novērota tendence palielināties Latvijas iedzīvotāju organizētajiem grupu ceļojumiem uz Dienvidaustrumāziju, Apvienotajiem Arābu Emirātiem un Sanktpēterburgu Krievijā, bet individuālie ceļotāji arvien biežāk dodas uz Šrilanku, Indiju, Latīņameriku.

Reģistrēties, apdrošināties, pārbaudīt dokumentus

Individuālajiem ceļotājiem, kuri izbrauc ārpus Eiropas Savienības, ir īpaši jāpievērš uzmanība ceļojumu brīdinājumiem un jāreģistrējas konsulārajā reģistrā, lai nepieciešamības gadījumā būtu zināms, kur cilvēks atrodas, varētu sazināties ar viņu vai viņa norādīto kontaktpersonu. G. Japiņa aicina nebūt bezrūpīgiem un iegādāties ceļojuma apdrošināšanu. Vēlams, tādu, kurā tiek maksimāli apdrošināti dažādi riski. Apdrošināšanas kompānija Seesam ir apkopojusi biežākos ceļojumu riskus, un starp tiem ir arī tādi, kas neapdrošinātam ceļotājam izmaksā ļoti dārgi - saslimšana vai nelaimes gadījums, atrodoties ārzemēs, kā arī ārkārtas medicīnas gaisa transporta pakalpojumi.

Apdrošinātāji minējuši piemēru, kad Barselonā taksometrs notrieca tūristu no Latvijas. Cietušais slimnīcā saņēma pirmo palīdzību, tika izrakstīti nepieciešamie medikamenti. Ārstēšanos un medikamentu izmaksas sedza apdrošinātājs. Tā kā tūristam bija arī nelaimes gadījuma apdrošināšana, viņš saņēma kompensāciju par gūtajām traumām.

Kādas citas tūristes pārvešanu uz slimnīcu ar helikopteru un ārstēšanos pēc kalnu pārgājienā Čīlē gūtām traumām arī apmaksāja apdrošinātājs. Izmaksas bija 25 000 eiro.

G. Japiņa vēl norāda, ka ceļotājiem ir jāpārliecinās, kādi nosacījumi pastāv tranzītvalstī (ja nav tiešo savienojumu un jāpārsēžas). Piemēram, cik ilgu laiku pirms pases derīguma termiņa beigām atļauts ieceļot konkrētajā valstī (var gadīties, ka tranzītvalstī šis termiņš ir mazāks nekā ceļojuma galamērķī, un tad ir jāatgriežas Latvijā), vai ir vajadzīga tranzītvīza. Jāizpēta arī, kur iespējams saņemt vīzu, un nepaļauties, ka to varēs izdarīt uz robežas. Bija gadījums, kad ceļotājs nonāca līdz Dienvidāfrikai cerībā uz robežas iegādāties vīzu, bet tur tādas iespējas nebija.

Palīdzība visās ES dalībvalstu vēstniecībās

Ja ceļotājs atrodas valstīs, kur situācija ir nedroša, notiek uzbrukumi vietējiem iedzīvotājiem vai tūristiem, viņam iespēju robežās pašam jāinformē piederīgie par situāciju, kādā atrodas. Ja viss ir kārtībā un cilvēks atrodas drošībā, tad pietiek ar vienu zvanu vai īsziņu tuviniekiem. Ja nepieciešama palīdzība, tad var zvanīt uz Konsulārā departamenta diennakts tālruni. Ārkārtas situācijās ārvalstīs ir jāvadās pēc vietējo varas iestāžu rīkojumiem.

Kopš šā gada 16. maija visas Eiropas Savienības dalībvalstis sadarbojas, lai palīdzētu citu valstu pilsoņiem, tāpēc viņiem vairs nevajag meklēt tuvāko Latvijas Republikas vēstniecību ārzemēs. Pēc palīdzības var vērsties jebkuras ES dalībvalsts pārstāvniecībā.

Ceļo bērns: kādi dokumenti vajadzīgi?

Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskās fakultātes docente un zvērināta notāra palīdze Inga Kudeikina atgādina, kādi dokumenti vajadzīgi, ceļojot kopā ar savu bērnu, bērnam vienam pašam vai kopā ar skolotāju, treneri, vecmāmiņu dodoties ārpus Latvijas robežām.

Braucot ārpus Latvijas, vienmēr jāņem līdzi bērna pase un bērnam jābūt apdrošinātam. Ja bērns ceļo kopā ar vecākiem, viņam jābūt ierakstītam vismaz vienā no vecāku pasēm. Ja vecākiem, dodoties ceļojumā, līdzi ir tikai ID karte, tad jābūt līdzi arī bērna dzimšanas apliecībai vai tās notariāli apliecinātam norakstam. Ja bērns ceļo kopā ar vecākiem, kuri nav precējušies, viņam jābūt ierakstītam vismaz vienā no vecāku pasēm vai jābūt līdzi bērna dzimšanas apliecībai, vai tās notariāli apliecinātam norakstam.

Bērni, kuri ir Latvijas Republikas pilsoņi, no septiņu gadu vecuma ES valstīs var ceļot vieni paši bez vecāku piekrišanas un pilnvaras, tomēr ir ieteicams sagādāt pilnvaru kādam cilvēkam, kurš ātri varēs ierasties valstī, kurā uzturas bērns, lai atrisinātu situācijas, kad vajadzīga pieauguša cilvēka klātbūtne un rīcība, lai pārstāvētu bērna intereses, piemēram, pie ārsta.

Ja bērns ceļo kopā ar personu, kas nav viņa vecāki, jāņem līdzi bērna dzimšanas apliecība vai tās notariāli apliecināts noraksts un drošības pēc arī vecāku piekrišana jeb pilnvara vai apliecinājums. Pilnvara un apliecinājums (bez tulkojuma) maksā aptuveni 20 eiro.

Arī Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš aicina nodrošināties pret dažādiem pārpratumiem, kas varētu rasties bērnam ceļojuma laikā. Piemēram, aviokompānijām ir savi iekšējie noteikumi, un tās mēdz pieprasīt, lai nepilngadīgam bērnam līdzi būtu pilnvara un vecāku atļauja izbraukšanai.

***

NODERĪGA informācija

Latvijas konsulārais dienests ir sazvanāms diennakts režīmā: (+371) 26 33 77 11.

Sniedzot konsulāro palīdzību valstspiederīgajam, viņam var tikt piešķirta materiālā palīdzība. Personai ir pienākums atmaksāt piešķirtos naudas līdzekļus valsts budžetā Ministru kabineta noteiktajā kārtībā un apmērā pēc tam, kad Latvija tos ir atmaksājusi Eiropas Savienības dalībvalstij.

Ja ceļojumā dodas bērns, ko labāk izvēlēties - pilnvaru vai apliecinājumu? Apliecinājumu izdod bērniem no septiņu gadu vecuma. Tajā netiek minēta konkrēta persona, kuras pavadībā bērns ceļo, līdz ar to ārzemēs ārsts, policists vai tml. prasīs juridisko pamatojumu, uz kura šis konkrētais pieaugušais, t. i., vecmāmiņa vai treneris, pārstāv bērnu, kurš ir devies ārpus Latvijas bez vecākiem. Tāpēc labāk izvēlēties pilnvaru, ko var izsniegt jebkura notāra birojā, norādot konkrētu personu, kuras pavadībā bērns ir tiesīgs ceļot. Pilnvaru var izsniegt uzreiz vairākām personām no bērna piedzimšanas līdz pilngadībai. Pilnvara, ceļojot ES, nav jātulko, taču, lai ārzemēs nerastos problēmas ar medicīnas darbiniekiem, policiju un citām atbildīgām institūcijām, labāk to iztulkot angļu valodā.