Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Latvijas tūristi vairāk novērtē vietējo skaistumu

TIKAI KĀJĀM. Dabas liegums Čužu purvs pie Kandavas piedāvā iepazīt gan savu titulaugu – unikālo krūmu čužu –, gan sēravotu, ejot pa četrus kilometrus garu taku © Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Drošības apsvērumu dēļ daļa Latvijas tūristu šogad priekšroku devuši Latvijas skaistāko un interesantāko vietu apskatei, nevis ceļošanai uz iepriekš iecienītiem kūrortiem.

Ārlietu ministrija šobrīd neiesaka apmeklēt vai apmeklēšanas gadījumā lūdz ievērot īpašu piesardzību aptuveni 100 valstīs, to vidū trīs - Itālija nesen notikušās zemestrīces, Turcija apvērsuma mēģinājuma un Francija terorisma draudu dēļ - ir īpaši izceltas.

Centrālās statistikas pārvaldes rīcībā esošā informācija liecina, ka šā gada pirmajos trīs mēnešos Latvijā atvērtas 125 jaunas tūristu mītnes, tajā skaitā Jūrmalā vien 19 jaunas ceļotāju apmešanās vietas. Plašāka nakšņošanas vietu izvēle šogad sarūpēta arī Rīgā, Ventspilī un Liepājā. Savukārt Daugavpilī un Jēkabpilī tūristu mītņu skaits salīdzinājumā ar gada sākumu ir nedaudz samazinājies.

Šā gada pavasarī un vasaras sākumā viesnīcās un citās izmitināšanas vietās viesu bijis vairāk nekā pērn tādā pašā laika posmā. Jūnijā, salīdzinot ar 2015. gada jūniju, apkalpoto viesu skaits pieaudzis par 14%, tajā skaitā ceļotāju no citām valstīm - par 12 procentiem.

Lai radītu interesi par Latviju, tūrisma pakalpojumu piedāvātāji arvien izdomā ko jaunu, ar ko pārsteigt un ieinteresēt gan vietējos, gan ārvalstu tūristus. Piemēram, Ogres Zilajos kalnos šogad atvērta Milžu taka, Liepājā - piedzīvojumu parks Tarzāns. Kārsavas novada piemājas saimniecībā Kalniņi šogad uzņemti pirmie viesi Bišu namiņā. Šeit par atpūtnieku labsajūtu rūpējas ne tikai mājas saimnieki, bet arī bites. Namiņā ir iekārtotas divas guļamlāvas, zem tām atrodas bišu stropi ar skrejām ārpusē. Guļot uz lāviņas, dzirdama un jūtama bišu zummēšana. Labsajūtu rada arī medus, propolisa, ziedputekšņu un vaska smarža. Latvijas valsts mežu dabas parka Tērvetē teritorijā iekārtota tropu māja tauriņiem. Tiesa, gulēt kopā ar tauriņiem gan nevar, toties apbrīnot tauriņus no dažādiem tropu mežiem no visas pasaules - Āzijas, Dienvidamerikas un Āfrikas - gan. Tērvetes tauriņu mājā ir iespēja ne tikai redzēt varavīksnes krāsu, pārsteidzošāko formu un dažāda izmēra tauriņus, bet arī izbaudīt īstu tropu klimatu. Spārnoto dabas brīnumu apdzīvotajās iekštelpās tiek uzturēta temperatūra un mitrums, kas ļauj augt un ziedēt tropu augiem.

Savukārt Latvijas Lauku tūrisma asociācijas biedrs Lauku ceļotājs izveidojis īpašu zīmi Sierzinis, ar kuras palīdzību ceļotāji var ērti atrast saimniecību vai uzņēmumu, kas ir meistars siera gatavošanā un kurā var uzklausīt stāstus par siera tapšanu, kā arī tos nogaršot. Gardām brīvdienām, kurās var apmeklēt siera saimniecības un arī iegādāties gardu sieru kolekciju, Lauku ceļotājs iesaka divu dienu piena tūres Kurzemē, Latgalē, Ziemeļvidzemē, Dienvidvidzemē. Tie ir kartē iezīmēti maršruti, kuros var doties gan ģimenes, gan nelielas grupas, iepriekš sazinoties ar saimniecībām un piesakot savu apmeklējumu. Lauku ceļotāja prezidente Asnāte Ziemele zināja stastīt, ka Latvijā sieru gatavo ap 60 lauku saimniecībās un piena pārstrādes uzņēmumos, kurus var apmeklēt un to produkciju nogaršot turpat uz vietas. «Mēs varam lepoties ar patiešām lielu sieru šķirņu daudzveidību. Latvijā piedāvā svaigos nenogatavinātos, rikotas, smērējamos, sālījumā nogatavinātos, mīkstos nogatavinātos, puscietos un cietos sierus. Mūsu tradicionālais Jāņu siers ir iekļauts Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā,» sacīja A. Ziemele.

Jauni tūrisma piedāvājumi neapsīks arī turpmāk, piemēram, atzīmējot Pasaules tūrisma dienu, 24. septembrī Jelgavas reģionālais tūrisma centrs sadarbībā ar biedrību Remoss rīko orientēšanās sacensības pa Jelgavu, Jelgavas novadu un Ozolnieku novadu. Sacensības būs izklaidējošs un izzinošs pasākums tiem, kas vēlas iepazīt tūrisma objektus un vēsturiskas vietas Jelgavas apkārtnē, veicot aizraujošus uzdevumus un aktīvi pavadot septembra pēdējo sestdienu draugu vai ģimenes lokā. Savukārt Ogrē šajā dienā notiks nūjošanas pārgājiens.