TŪRISMS: Dzīves baudīšana Taizemē

PATIESAIS ZELTS tomēr ir Taizemes pludmales, kuru smalkās smiltis saulē sakarst līdz baltkvēlei. Un tad tikai metamies ūdenī! © Elitas Veidemanes personīgais albums

Ja gribas karstos gabalos saskaldīt mūsu mitro un nereti nemīlīgo ziemu, jālido uz Taizemi.

Kad izejam no Bangkokas lidostas termināļa, Taizemes gaiss kā sakarsēts gludeklis ietriecas sejā, un mēs steigšus noraujam no sevis pārpalikušos ziemeļu manteļus un ar visu ķermeni elpojam attāli pēc ūdens smaržojošo gaisu. Ir februāris, Taizemes sausais gadalaiks. Jā, ja gribas sadalīt ziemu, patlaban ir īstais brīdis, lai sāktu rakņāties lidojumu piedāvājumos, kur cerība atrast zemas cenas, tāpat arī meklēt viesnīcas pie siltajām jūrām, kas maigi apskalo Taizemes dienvidus.

Sajūsmas spiedzieni

Taizemes dienvidu daļa atrodas Malakas pussalā, ziemeļdaļa - Indoķīnas pussalā. Dienvidos valstij piekļaujas Taizemes līcis, rietumos - Andamanu jūra. Dienvidaustrumāzijas eksotiskais šarms vilina tūristus no visas pasaules, un valsts, kuras simbols ir zilonis, tiek dēvēta par smaidu un dzīvesprieka zemi. Paradīzes salas, augļi, kas kūst jau rokās, tajiešu masāžas brīnumi, kokospalmu birzis, koraļļu smilšu pludmales, sāļais, siltais ūdens -nu kas var būt labāks par šo? Kamēr Latvijā nemīlīgā ziema, tikmēr Taizemē brīnumaina vasara ar peldēm zilzaļi dzidrajā ūdenī, ar maltītēm, kurās tirgotāji - zvejnieki pasniedz tikko noķertas un uzceptas zivis, ar pārgājieniem kalnos, no kuriem gāžas ledusauksti ūdenskritumi, veldzējot nogurušos, tomēr sajūsminātos kāpējus, ar zelta Budas tempļiem un ar majestātisku ceļošanu ziloņa mugurā.

Še būs mazas atmiņu ainiņas, no kurām, iespējams, der kaut ko iegaumēt tiem, kas vēlas ceļot uz Taizemi.

Vīzas, ananasi un garneles

Vispirms jāatceras, ka LR pilsoņiem jāaizpilda noteikta parauga anketas (meklējiet internetā), jānofotografējas (jābūt trim krāsainām fotogrāfijām, kas nav vecākas par sešiem mēnešiem - izmēri 3,5x4,5 cm). LR pilsoņiem vīza tiks noformēta Bangkokas lidostā, tas prasīs aptuveni divas stundas laika, un jums katrā ziņā lūgs pateikt, kurā viesnīcā jūs apmetīsities. Jautājumi ir īsi un asi, un nevienu neinteresē jūsu grūtības, ja jūs, piemēram, nezināt angļu valodu. Un neaizmirstiet, ka pases atlikušajam derīguma termiņam jābūt ne īsākam par sešiem mēnešiem, skaitot no dienas, kad ceļojums beidzas. Par vīzu jāmaksā aptuveni 25 eiro.

Vīzas iegūšanas procedūra ir piņķerīga un apnicīga, esiet pacietīgi. Toties tad, kad jau iesēdīsities busiņā (iepriekš pastellētajā!), lai dotos uz iecerēto viesnīcu, priecīga atvieglojuma sajūta būs tikpat visaptveroša kā samtainais Taizemes karstums.

Kad ieradīsities viesnīcā, katrā ziņā ieraudzīsit jūru, un jums nebūs citas domas kā vien - mesties ūdenī! Bet priekšā būs tirdziņš, caur kuru ejot atcerēsities dziesmiņu: «Sajūt, sajūt mana nāss - kaut kur smaržo ananass!» Un ne tikai to vien: smaržo arī svaigas jūras veltes, sākot no milzu doradām un visādām citādām plekstēm, beidzot ar tikko nozvejotām tīģergarnelēm un bruņuzivīm.

Tad nu tāds maigs brīdinājums: nepārēdieties pirmajā vakarā. Gabaliņos sadalīti ananasi ir tik kārdinoši, ka šķiet - tos var ēst bez apstājas. Līdz brīdim, kad pēc pāris stundām mute kļūst jēla. Jā, arī no tiem pārgatavajiem, saldajiem augļiem. Tas - pirmkārt. Otrkārt: nu nevajag pirmajā vakarā, sekojot sava iekšējā rīmas balsij, aprīt kilogramu uz oglēm ceptu garneļu. Ticiet man - apniks! Un apniks jau tajā pašā vakarā. Ņemiet vērā, ka tīģergarneles un citi jūras mošķi ir teju katrā taizemiešu ēdienā. Protams, fantastiski garšīgi, sevišķi dažādajās tom yum zupiņās un mango salātos. Vienkārši uzreiz nepārēdieties, jo jums vēl priekšā veselas divas nedēļas Taizemes gastronomisko prieku.

Esiet laipni un smaidīgi ar taizemiešiem: viņi jums atdarīs ar to pašu. Protams, ja nebūsiet - viņi tik un tā būs smaidīgi. Viņi būs pacietīgi, skaidrojot nesaprašām eiropiešiem ceļu uz attālo tirdziņu, kurā var iegādāties pavisam ko citu (un vēl lētāk!) nekā viesnīcas pievārtes tirgotavās. Lētākais un ērtākais transports ir tuktuks - absolūti nesaprotamā veidā samontēts braucamais, kas sastāv no mopēda un tam pielipināta blakusvāģa. Uzmauciet galvā ķiveri un montējiet pa ceļa kreiso pusi uz tirdziņu! Tikai esiet uzmanīgi: pretim brašā ātrumā montē tieši tādi paši tuktukisti kā jūs - plīvojot matiem un šallēm.

Delfīni un... delfīni

Izmantojiet piedāvātās ekskursijas. Sākumā jums šķitīs savādi: kaut kādā krodziņā kaut kāda meitene jums rāda bildes ar smaidīgiem tūristiem, kas jāj uz ziloņiem, bildes ar pārgājieniem nacionālajā parkā, ceļojumus ar kuģīti, peldes ar delfīniem... Nu labi, bet kā ar samaksu? Pusi iemaksājiet tūlīt, otro pusi - rīt, kad busiņš atbrauks pakaļ jūsu grupai. Neviļus iedomājies: bet ja nu neatbrauks?...

Ekskursiju ilgums ir aptuveni dienas garumā, cena - atkarībā no brauciena attāluma un atrakciju daudzuma: sākot no 40, beidzot ar 100 eiro no cilvēka. Bet šī cena ir piedzīvoto izjūtu vērta: tajā ietilpst gan pats brauciens, gan piedzīvojumi ar niršanu, tikšanās ar dažādiem dzīvniekiem, gan arī obligātais iekļautais pasākums - pusdienas. Mēs izmantojām divu «tūrisma meiteņu» organizētos braucienus, un visi bija perfekti: busiņi pie viesnīcas ieradās laikus, ekskursiju vadītāji bija azartiski, brīvdabā noorganizētās maltītes - brīnumgardas. Taizemiešiem nav raksturīgi krāpties: ja viņi ko norunā, tad arī izpilda to, ko solījuši.

Gaumes vai iekšējo sajūtu jautājums, protams, bija pelde ar delfīniem. Ideja šķita laba, ieklausieties - peldēt kopā ar delfīniem! Tomēr tad, kad ieraudzīju nabaga dzīves apnikušos dzīvniekus, vairs negribējās turpināt viņus mocīt kā tādus cirka klaunus: viņi taču visu dienu to tik vien darīja kā lēca cauri riņķiem, svempās augšā uz plostiņa, bučojās ar tūristiem un vazāja viņus pa baseinu. Sapratu, ka vēlos delfīnus redzēt tikai brīvdabā, tāpēc nozvērējos, ka vairs nekad nepeldēšu ar viņiem kopā tikai tāpēc, ka dažiem cilvēkiem joprojām patīk dzīvnieku cirks.

Taču ekskursiju piedāvājums ir plašs, un jums nevajadzēs izvēlēties starp delfīniem un... delfīniem. Plus vēl arī transvestītu šovs, kas, manuprāt, ir katrā kaut cik sevi cienošā pilsētā. Kaut kas tajā šķita interesants, kaut kam savukārt bija tizlu jociņu piesmaka, tomēr bija pārsteidzoši tas, cik labi puišmeitenes izskatījās un cik atzīstami dziedāja, ņemot vērā to, ka šovu izrādes notiek visu (!) dienu, pārtraukumiem paņemot vien dažas minūtes. Bet - vienreiz noskatījos, un gana: šī izklaide mani vairs nevilinās.

Ķermeņa baudas

Nepalaidiet garām masāžu: tā ir neticami lēta, to var «atrast» pilnīgi visur, un tā tiek veikta prasmīgi. Visa ķermeņa masāža ilgst līdz divām stundām, maksā no desmit līdz piecpadsmit eiro. Pēdu masāža (foot massage), kas patiesībā ir visu kāju masāža, pieķerot klāt arī plecus, izmaksā līdz septiņiem eiro un notiek aptuveni stundu. Pēc garas pastaigas pa nacionālo parku, kad jau šķiet - kājas izkritīs no pēcpuses un tu to pat nepamanīsi, foot massage tevi atgriež atpakaļ dzīvē, un tu esi saņēmies spēkus aiziet vakariņās.

Jā, ēdiens. Ļoti lēts un ārkārtīgi garšīgs. Nekādu saldētu produktu, tikai svaigi. Čili garšviela gan sausā, gan šķidrā veidā. Tomyum zupiņas ar citronzāli. Uz oglēm ceptas zivis. Mango salāti. Neticami sulīgi augļi. Labs, dzirkstošs alus Čhang. Vietējais!

Un tomēr vislielāko prieku sagādā jūra. Ļoti sāļa, bet arī ārkārtīgi silta. Rīta peldi neatsver nekas cits. Taču sargājieties apdegt: saule dienvidū ir tieši virs galvas, der vismaz degunu un plecus pārklāt ar aizsargkrēmu. Kad esat apbruņojušies ar dzīvesprieku, varat droši pasūtīt taizemiešu tradicionālo kokteili mai tai un sākt baudīt dzīvi.



Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais