TŪRISMS: Slēpošanas kūrorti pret pludmalēm

© Publicitātes foto

Aktuālie notikumi pasaulē mudinājuši ceļotājus mainīt tradicionālos plānus atpūtai gada nogalē. Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas mājaslapā šobrīd aktuāli ir trīs brīdinājumi, kas ceļotājiem iesaka atturēties vai rūpīgi pārdomāt, pirms doties uz trim galamērķiem – Ēģipti, Beļģiju un Franciju.

Atšķirībā no citiem gadiem, kad gadumijā ļoti populārs galamērķis bija Ēģiptes kūrorti, šogad situācija krasi mainījusies. Pēc traģiskajiem notikumiem Šarmeššeihā, kur 31. oktobrī tika notriekta Krievijas lidmašīna un bojā gāja vairāk nekā 200 cilvēku, kūrortā būtiski samazinājies tūristu skaits. Pēc tam, kad daudzas valstis pārtrauca lidojumus uz šo pilsētu, faktiski vienīgās, kas turpina regulārus lidojumus, ir Ukraina un Baltkrievija, vēsta Ria Novosti. Šarmeššeihā ir slēgtas vairāk nekā 50 viesnīcas no apmēram 230, un arī tās, kas turpina strādāt, ir piepildītas mazāk par pusi, un nav zināms, kad kūrorts varētu atsākt strādāt ar pilnu jaudu. Ēģiptes tūrisma ministrs Hišams Zaazu paziņojis, ka pēc šā traģiskā notikuma nozares ienākumi samazinājušies par aptuveni 10 procentiem, salīdzinot ar 2014. gadu, turklāt viņš prognozējis situācijas pasliktināšanos, vēsta aģentūra Reuters. Pēc oficiālās varas aplēsēm, finansiālie zaudējumi nozarē šobrīd ir aptuveni 2,2 miljardi Ēģiptes mārciņu. «Pagaidām Šarmeššeiha ir slēgta, visticamāk, nākamais tiešais reiss būs ne agrāk kā 2016. gada februārī. Joprojām lidojam uz Hurgadu Ēģiptē, tiesa gan, vienu reizi nedēļā, kas ir ļoti maz, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, un reizi nedēļā – uz Tenerifi Kanāriju salās. No 26. decembra atklājam jaunu piedāvājumu – no Rīgas uz Veronu un Zalcburgu, piedāvājot slēpošanas programmas, un tas ir arī viss. No aprīļa vidus atveram programmas uz Turciju, Grieķiju, Bulgāriju, Spāniju, Itāliju,» saka tūrisma kompānijas Tez Tour ģenerāldirektors Baltijas valstīs Konstantīns Paļgovs.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu nogalēm, tūrisma industrijā šī gada izskaņa ir ļoti mierīga. «Līdz šim populārā Šarmeššeiha ir slēgta, turklāt mēs nevaram pavairot reisus uz Kanāriju salām, jo visa Eiropa meklē alternatīvu, un Kanāriju salas ļoti populāras, jo tā šobrīd ir reāla un droša alternatīva, tāpēc tās ir pilnas līdz pēdējai viesnīcai. Šī ir pirmā reize, kad gadumijā mums ir tik maz programmu. Nav jau tik dramatiski, bet nenoliedzami – cilvēki ir piesardzīgi, emocionāls stress ir,» atzīst Konstantīns Paļgovs. Tomēr Latvijas iedzīvotājiem, salīdzinot ar kaimiņvalstīm, ir kvalitatīva alternatīva – pašmāju lidsabiedrība airBaltic no Rīgas veic lidojumus uz vairāk nekā 60 galamērķiem, tā ir laba iespēja individuāliem ceļotājiem. «Izskatās, ka šajā gadumijā mēs varam sēdēt Doma baznīcā un pārdomāt, ko tieši mums vajag, ko gribam, ko varam, par ko gribam maksāt. Tūrisma operatoriem būs ko padomāt par nākamo sezonu,» saka Konstantīns Paļgovs. Arī Latvia Tours direktore Ieva Keiša atzīst, ka šajā gadumijā ir daudz mazāk rezervāciju ceļojumiem, ir bijuši gadījumi, kad ceļotāji atcēluši savu rezervāciju lidojumam uz Hurgadu, pat zaudējot iemaksāto avansu. «No tālajiem ceļojumiem šogad aktuāla kļuvusi Taizeme,» saka Ieva Keiša.

Tie, kas šobrīd riskē doties uz tūristiem joprojām atvērto Ēģiptes kūrortu Hurgadu, nav finansiāli ieguvēji. «Nē. Ēģiptieši nesamazina cenas, viņi slēdz viesnīcas, jo viņu koncepcija ir – nestrādāt vispār, nevis dot atlaides. Mums bija tikšanās ar Ēģiptes vēstnieku Skandināvijā, kurš vienlaikus ir vēstnieks arī Baltijas valstīs, vaicājām, ko viņi var piedāvāt, lai zinātu, kā veidot mediju un mārketinga programmu. Viens no jautājumiem – vai iespējams samazināt cenu par vīzu, kas maksā 25 ASV dolārus, bet atbilde bija – mēs to nevaram, jo tūrisma ienākošā nauda ir svarīga valstij. Lai gan domāju, ka kaut kas varētu mainīties jaunā gada sākumā, jo patiesībā Eiropa gaida vienu – oficiālu paziņojumu, ka Šarmeššeihas lidosta ir droša, jo visi ir gatavi lidot. Vajag saprast – Ēģiptei ziemas sezonā praktiski nav alternatīvu, Šarmeššeiha vienmēr bijusi ļoti populāra atpūtas vieta. Līdzko šis kūrorts tiks oficiāli atvērts, tūrisma nozare būs gatava turp vest cilvēkus tikai pēc pāris mēnešiem, jo piedāvājums ir jāsagatavo, jāpārbauda, kuras viesnīcas strādā, kuras – ne. Arī aviokompānijām lidmašīnas nestāv rindā, gaidot mūsu pasažierus, tām ir savi plāni. Ja drošības garantijas būs, cilvēki atkal būs gatavi lidot, ja ne, par šo kūrortu varam aizmirst līdz 2016. gada nogalei. Kāpēc atvērām divus virzienus – Veronu un Zalcburgu? Cilvēki nedomā tikai par siltu jūru un all inclusive kūrortiem, ir cita paaudze, kuri grib enerģisku atpūtu, kuriem pat nepatīk siltie kūrorti. Cilvēki grib slēpot, un tā tas ir visā Eiropā – no decembra līdz martam Alpi ir pārpildīti. Ir pieprasījums, ir piedāvājums, un mums kā nozarei ir ko darīt.»

Kādi galamērķi būs aktuāli 2016. gadā? Konstantīns Paļgovs uzskata, ka pirmajā vietā būs Turcija. Otrajā vietā, ļoti tuvu Turcijai, būs Grieķija, 3. vietā – Bulgārija un Itālija. Bulgārija, jo tur ir ļoti labas cenas un kvalitātes attiecības, turklāt lidojuma laiks tikai divas stundas, bet Itālija tāpēc, ka tur ir dažādi kūrorti, par kuriem lielākā daļa par nenojauš. Savukārt Latvia Tours direktore Ieva Keiša izsaka cerību, lai «nākamgad Turcija nebūtu ārā no aprites», bet, ja arī tā notiktu, tad «tūrisma industrija atradīs veidu, kā pielāgoties, jo dažādi satricinājumi un pārmaiņas nozarē pieredzētas ne reizi vien».



Izklaide

Psiholoģe Diāna Zande viesojas raidījumā “Kad viņas satiekas”. Sarunas laikā viņa dalās savās pārdomās par leģendāro filmu “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”, kurā atveidoja rotaļīgo Lāsmiņas tēlu. Diāna atklāj, kā mainījusies viņas dzīve pēc filmas un ko viņa iemācījusies no Lāsmas tēla atveidošanas.

Svarīgākais