Indrāni igauņu Vindzoras pilī

Berga pilī neatrast vienādus logus – katrā telpā tie ir citādāki. Kaut arī grāfs nodarbojās ar zinātnisko darbu un bija goda biedrs daudzās ārvalstu universitātēs, savas pils pagrabā viņš bija iekārtojis darbnīcu un darināja dāvaniņas © Antra Gabre

Igaunijā ir kāda pils, kuras iemītnieku dzīvesstāsti pārspēj asarainākos romānus. Pat paralēles ar mūsu pašu Indrāniem var savilkt – Sangastes pils ir kā igauņu Indrāni, kur sadūrās vecā un jaunā pasaule un domāšana.

Precīzāk sakot, tie Indrāni ir izvērtušies vācbaltu stilā, jo pils īpašnieki cēlušies no Bergu dzimtas. Pils īpašnieks Frīdrihs Georgs Magnuss fon Bergs (1845–1938) ir pierādījis, ka nevajag kautrēties un iedvesmoties no karaļu gaumes un stila. Skaistās pils kādreizējiem saimniekiem bijusi saistība arī ar Latviju, vēl no tā laika, kad pastāvēja Vidzemes guberņa.

Kāpēc jābrauc uz Sangasti, un kur tā vispār atrodas? Pirmkārt, tuvu. Nieka 25 kilometrus no Valkas. Tāpēc var izskriet nelielā, vienas vai divu dienu izbraucienā. Otrkārt, nebūs dārgi. Treškārt, interesanti. Tikai tad jādzird pils stāsts. Ja patrāpās lielisks stāstnieks, tad – uzņem kaut filmu! Pils apkaimes priekšrocība ir plašums un iekoptā vide. Ja vien ir labs laiks, tad kājotāji var izstaigāties pa takām, bet bērni – izskrieties uz nebēdu.

No Vindzoru pils līdz Sangastei

Sangastes vecā pils ir būvēta 18. gadsimtā Tajā dzīvoja politiķis, diplomāts, feldmaršals Frīdrihs Vilhelms Remberts fon Bergs. Viņam piederēja arī Beļavas muiža (tagadējā Gulbenes novadā) un vēl dažs labs īpašums. Manta bija, vara bija, slava bija, tikai bērnu nebija. Tāpēc viņš ar cara tētiņa atļauju pieņēma sava brāļa Gustava bērnus – trīs dēlus un meitu – un novēlēja viņiem savus īpašumus un grāfa titulu. Frīdriham Georgam Magnusam tika Sangaste.

Kamēr tēvocis bija dzīvs, viņš brāļa dēlam neļāva šķiesties ar naudu. Pils bija uzbūvēta, dzīvot tajā varēja, un miers. Frīdrihs seniors negribēja nekādus jauninājumus. Frīdrihs juniors bija izglītots cilvēks, mācījies Tartu un Sorbonnas universitātē. Viņu aizrāva lauksaimniecība, un jaunais cilvēks bija izbraukājis Angliju un iepazinis britu saimniekošanas metodes. Tāpēc ideju Sangastes pils pārbūvei viņš noskatīja Anglijā, Vindzoras pilī, un Apvienotās Karalistes monarha Skotijas rezidencē Balmoralas pilī. Kad nomira tēvocis, kurš novatoram Frīdriham bāza sprunguļus riteņos, viņš ķērās pie darba.

Lieliskais vīrietis

Igauņi par Sangastes pils īpašnieku joprojām stāsta ar cieņu. Tāpēc, ka fon Bergs bija ļoti cilvēcīgs bagātnieks un viņa dzīve nebija tipiska tāda ranga vīram. Viņš noprecēja somu baronesi, skaisto Mariju. Piedzima divi dēli. Sieva nekādi nespēja iejusties lauku dzīves stilā un 1881. gadā aizbrauca. Abi laulībā bija nodzīvojuši tikai sešus gadus. Dēli palika pie tēva Sangastes pilī. Mēļoja, ka Marijai veselības problēmu dēļ vienai no pirmajām tika veikta lobotomija, un zināms, ka viņa nomira jauna. Grāfs kļuva par iekārojamu atraitni, bet nodevās zinātniskajam darbam un savai pilij, nevis dāmu siržu laušanai.

Grāfs bija ar vērienu sācis apsaimniekot savu zemi, un vietējie viņu iesauca par rudzu grāfu. Viņš bija sava laika izglītotākais vācu muižnieks Baltijā, selekcionēja jaunu rudzu šķirni un nosauca Sangastes vārdā. Igaunijā šī bija ļoti populāra šķirne (izturīga pret aukstumu, ražīga). Savukārt no tās grāfa Berga mazdēls Kanādā izveidoja šķirni, no kuras gatavo viskiju Canadian Gold.

Otras tādas Igaunijā nav

Pili grāfs Bergs būvēja septiņus gadus. Gadu gaitā īpašnieks ne reizi vien mainīja projektu, bet, pateicoties viņa sīkumainajām prasībām, Sangaste ir atzīta par savdabīgāko un vienu no Igaunijas skaistākajām pilīm. Fon Bergam vajadzēja lielas istabas, katrā istabā – dažādus logus, parketu no zemē izrakta ozola un ko tikai vēl ne. No darbistabas pavērās tik skaista ainava, ka grāfs bija nelaimīgs – esot tik skaisti, ka nevarot pastrādāt, atliekot vērties pa logu un jūsmot.

Pils būvēta no sarkaniem ķieģeļiem, tai ir trīs stāvi un 99 istabas. Granīts vests no Somijas, kokmateriāli – no Latvijas, bet ķieģeļi dedzināti uz vietas. Pils celtniecībā izmantoja 1,45 miljonus ķieģeļu. Virs pils galvenās ieejas slienas tornis četru stāvu augstumā, virs kura svētkos uzvijās Bergu dzimtas melni dzeltenais karogs. Foajē pie ieejas var pārbaudīt akustiku – pietiek čukstus kaut ko pateikt vienā stūrī, kā pretējā tas ir saklausāms. Pārbaudīts. Tā tiešām ir.

Pilī tika ieviesti sava laika zinātniskie sasniegumi – mūsdienīga apkures sistēma, kas joprojām darbojas, parketa grīdas, elektrība, ventilācija un pat telefons. Grāfs bijis praktisks cilvēks. Kad susināja laukus un zemē atrada ozola stumbru, no tā Medību zālē izgatavoja griestus un parketu. Parkets gan ir nostaigāts, bet griesti saglabāti. Balles zālei bija stikla griesti, virs tiem grāfs bija iecerējis izveidot lielu akvāriju ar zivtiņām. Ir pilis, kur pompozitāte un garlaicība kauj vai nost, bet Sangastē katra telpa atklāj kaut ko jaunu. Tā ir pils pievienotā vērtība.

Pils atjaunošana notiek joprojām. Piemēram, ir uzbūvēts stiklots tornītis un ziemas dārzs.

Parkā – botāniskais dārzs

Parka teritorija aizņem 54 hektārus, un no 500 dendroloģiskajiem retumiem izdzīvojuši ap trim simtiem. Grāfa iecere bija parku sadalīt sešās zonās un atbilstoši tām sastādīt kokus: Sibīrijas, Ziemeļamerikas, Āzijas, Eiropas, Igaunijas un Dienvideiropas. No saviem ceļojumiem viņš allaž atveda sēklas un augus. Netālu no pils aug 300 gadus vecs ozols, ko grāfs dēvējis Pētera I vārdā. Leģenda vēsta, ka ozolu esot iestādījis Pēteris I. Savukārt droši zināms, ka trīs baltegles iestādītas par godu fon Berga trim mazdēliem.

Akls un kurls, toties mīlēts

Grāfs Bergs katru dienu peldējies dīķī, ēdis ar sātu, un viņam smeķējuši produkti no paša saimniecības. Vēl spēka gados, 50 gadus pirms nāves, viņš zaudēja dzirdi, un par viņa ausīm kļuva uzticamais kalps Jakobs. Dažus gadus pirms tikšanās ar sievu debesīs grāfs kļuva akls. Neviens no ietekmīgajiem vīriem, ar kuriem grāfs dzīves laikā tikās – Oto fon Bismarks, Napoleons III – uz bērēm neieradās. Bet 1000 zemnieku gan pavadīja grāfu pēdējā gaitā, izveidojot trīs kilometrus garu ķēdi.

Cieņu Sangastes pils īpašnieks, būdams godavīrs, baudīja arī dzīves laikā. Mūža pēdējos gados, kad citiem Baltijas piļu un muižu īpašniekiem vāciešiem nācās īpašumus pamest, fon Bergam par īpašiem nopelniem lauksaimniecībā Igaunijas valdība atļāva dzīvot savā pilī.

UZZIŅAI

KĀ JĀBRAUC, CIK MAKSĀ, KO APSKATĪT

• Sangaste no Valkas atrodas 25 kilometru attālumā.

• Ieteicams iepriekš pieteikt vizīti pa tālruni (+372) 5295911.

• Ieejas maksa – daži eiro, bet vēlams to precizēt pirms ierašanās.

• Papildus var apskatīt arī stalli, pienotavu, klēti, ūdenstorni un dendroloģisko parku. Pils restorānā var nobaudīt no Sangastes rudziem ražotu rudzu degvīnu.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais