Visā Latvijā notiks piekrastes sakopšanas talka

talka © skanpix

Jau trešo gadu, pirmajā septembra sestdienā, visā Latvijas piekrastē tiks rīkota Rudens talka.

Talka notiks, turpinot 2007. gadā aizsāktās vides organizāciju iniciatīvas piekrastes kāpu joslas saglabāšanai un sabiedriskās kampaņas "Saglabāsim Latvijas Kāpas" ietvaros.

Ņemot vērā, ka mūsu jūras piekrastes kāpās ir notikuši ievērojami erozijas procesi, kurus izraisījušas gan vētras, gan neapdomīga cilvēku rīcība, kampaņas rīkotāji aicina nostiprināt kāpu joslu, to apstādot ar mazajām priedītēm.

Katrs individuālais talcinieks, skolu pārstāvji vai vietējo iedzīvotāju grupas tiek aicināti atjaunot izpostītās kāpu joslas priežu audzes, organizēti tās stādot vietās, kuras būtu aizsargājamas vai atjaunojamas. Lielāka apjoma priežu stādīšanas organizēšana kāpu meža joslā ir saskaņojama ar vietējo pašvaldību un VAS "Latvijas valsts meži". Priežu stādi ir iegūstami gan valsts kokaudzētavās, gan vietās, kurās mazās priedītes ir saaugušas pārāk tuvu viena otrai, kā arī izskalotu kāpu malās. Visas piekrastes skolas no kampaņas rīkotājiem ir saņēmušas priežu stādus, lai simboliski tos iestādītu kāpu vai savas skolas teritorijā Rudens talkas laikā.

Lai nepieļautu meža kāpu joslas tālāku iznīcināšanu vienā no visapdraudētākajiem Latvijas piekrastes posmiem, arī šogad galvenā talka tiks rīkota posmā Upesgrīva - Valgalciems. 2008.gada Rudens talkā, šajā posmā tika iestādītas 7000 priedītes un uzstādītas informējošas zīmes uz nelegāli iebrauktajiem ceļiem kāpās. Diemžēl daļa priežu stādu un uzstādīto zīmju tika iznīcinātas šajā vasaras sezonā.

Šī gada galvenā Rudens talka notiks Rojas novada Upesgrīvā, sestdien, 5.septembrī pl.11:00

Svarīgākais