TŪRISMS: Gada galamērķi dažādām gaumēm

© scanpix

Gan specializētie tūrisma izdevumi, gan laikrakstu tūrisma pielikumi un starptautiskās ziņu aģentūras jau paspējuši publiskot gadskārtējās tūrisma hitparādes, kurās skaidrots, kādēļ tieši 2015. gads ir pats piemērotākais tās vai citas vietas apmeklēšanai. Izpētot šos sarakstus, iedvesmu var smelties gan tie, kuriem tīk pārvietoties grupā un gida pavadībā ar apziņu, ka par visu padomāts, gan tie, kuri savus maršrutus mēdz plānot patstāvīgi.

Notikumu un pasākumu, kuru dēļ vērts kravāt čemodānus un uz kādu laiciņu doties prom no Latvijas, netrūkst – savus var izvēlēties gan kultūras mīļotāji, gan sporta cienītāji, gan dabas draugi, gan tie, kurus interesē vēsture un dažādu svarīgu notikumu gadadienas.

Kultūras galvaspilsētas un Expo

Pagājušajā gadā Rīga bija viena no divām Eiropas kultūras galvaspilsētām, un daudzi noteikti apmeklēja vismaz kādu no pasākumiem, kas bija ar to saistīti. Šogad stafetes kociņš nodots Čehijas pilsētai Pilzenei un Monsai Beļģijā. Pilzene savus pienākumus uzsāks pildīt 17. janvārī (plašāk gan par pašu pilsētu, gan plānotajiem pasākumiem – nākamās piektdienas Neatkarīgajā), bet Monsa tai pievienosies nedēļu vēlāk un gada laikā plānojusi sarīkot vairāk nekā 300 dažādu pasākumu. Prestiža ziņā pirmajā vietā noteikti ir Vinsentam van Gogam veltītā izstāde, kas būs apskatāma līdz 17. maijam, taču daudziem ārzemniekiem, kuriem tīk jautrība, noteikti lielāku interesi izraisīs gadskārtējais festivāls Ducasse de Mons, kura laikā monsieši cīnās ar zaļo pūķi, vārdā Dudū (ar bijušās PSRS folklorai raksturīgo zaļo pūķi tam neesot nekāda sakara). Piemeklēt kaut ko savai gaumei atbilstošu iespējams, izstudējot pasākumu programmu – http://www.mons2015.eu/en.

Bet Itālijas pilsēta Milāna tikmēr turpina gatavoties Vispasaules izstādes jeb Expo 2015 uzņemšanai. Reiz šajā pilsētā izstāde jau notikusi, taču tas bija tālajā 1906. gadā, un kopš tā laika izstādes koncepcija būtiski mainījusies. Savulaik katra dalībvalsts vienkārši centās pārsteigt citus ar pašu modernāko, kas tajā izgudrots vai radīts, taču tagad godā celta tematiskā pieeja. Šā gada tēma ir veltīta pārtikas problēmai – proti, izstādes dalībniekiem jāpiedāvā jaunas idejas, kā ar pilnvērtīgu uzturu nodrošināt aizvien pieaugošo mūsu planētas iedzīvotāju skaitu. Organizētāji lēš, ka izstādes paviljonus pusgada laikā apmeklēs aptuveni 20 miljoni cilvēku. Pat slavenais Milānās operteātris La Scala, kas parasti vasarā dodas brīvdienās, šogad tās atcēlis, un Expo laikā tajā izrādes ieplānotas ik vakaru.

Elvisa un Napoleona atcere

Ar nožēlu jāatzīst, ka plānot ceļojumu, kas noteikti jau pirms krietna laika atzīmēts visu kārtīgu rokenrola cienītāju piezīmju blociņos, ir par vēlu. Svinības par godu 80. gadskārtai kopš Elvisa Preslija dzimšanas leģendārajā Greislendā (Tenesī štatā) sākās 7. janvārī (jubilejas datums gan ir 8. janvāris) un rīt jau būs beigušās. Taču Greislenda, kur apglabāts Elviss, viesus labprāt uzņem augu gadu, un viņa talanta cienītāji tur noteikti sastaps domubiedrus, ar kuriem varēs apspriest mūžīgo tēmu – vai taisnība, ka patiesībā Elviss joprojām ir dzīvs? Ceļojuma obligātajā programmā ietilpst arī Memfisas Rokenrola muzeja un skaņu ierakstu studijas Sun Studio apmeklēšana, kā arī mielošanās ar šīs pilsētas izslavētajiem bārbekjū.

Toties cita atceres brīža sakarā nekas vēl nav nokavēts, un atliek vien sagatavoties ceļojumam uz Francijas dienvidiem. 1. martā apritēs tieši 200 gadi, kopš Napoleons Bonaparts pamanījās aizbēgt no Elbas salas, kur bija nosūtīts trimdā, un ieradās Franču Rivjērā. Februāra pēdējā dienā šajā kūrortā notiks vēsturiskā notikuma rekonstrukcija – Žuana līcī (Golfe–Juan) iebrauks un krastā pietauvosies attiecīgā laikmeta kuģis, no kura nokāps Napoleona lomas atveidotājs ar visu svītu, bet krastā viņus, protams, sveiks sajūsminātu piekritēju pūlis. Pirms 200 gadiem Napoleons no Franču Rivjēras devās ziemeļu virzienā – sākumā uz Grenobli, bet tad uz Parīzi, kur pāris nedēļas pēc bēgšanas no Elbas iekārtojās Tilerī pilī un sāka savu revanša plānu realizēšanu, kas gan izrādījās neveiksmīga.

Par godu gadadienai dažādi pasākumi tiek rīkoti visā viņa gājiena maršrutā (Route Napoleon), taču iespējams, ka ceļotājiem no Franču Rivjēras nemaz nevajag doties uz ziemeļiem, bet gan uz Korsiku. Tieši šajā salā savulaik dzimis slavenais imperators, un korsikāņi viņu joprojām tur lielā godā. National Geographic Traveler gan savā tūristu galamērķu sarakstā Korsiku iekļāvis nevis Napoleona, bet lielisko dabas skatu dēļ. Sala, kurā dzīvo aptuveni 300 000 iedzīvotāju, ir lieliska vieta aktīvās atpūtas cienītājiem, piemēram viens no maršrutiem ieplānots 17 dienas ilgam pārgājienam, kura laikā saskare ar civilizāciju esot minimāla. Tiesa, marta sākums nav pats piemērotākais laiks pārgājieniem Korsikā – ja ceļojuma mērķis ir tieši tāds, labāk uz salu doties maijā, jūnijā, septembrī vai oktobrī, brīdina žurnāls.

Zinātkāriem cilvēkiem

Uz mūsu planētas netrūkst zinātkāru cilvēku, kuru mērķis ir kaut reizi mūžā novērot pilnu Saules aptumsumu. Daudzi eiropieši ir gatavi šī mērķa dēļ triekties uz dienvidu puslodi, taču 20. maijā aptumsums visefektīvāk būs skatāms no Fēru salām un Norvēģijai piederošās Svalbāras. Fēru salas, kas atrodas pusceļā starp Islandi un Norvēģiju, žurnāla National Geographic lasītāji atzinuši par vienu no pievilcīgākajiem gada galamērķiem, lai gan skeptiķi ironizē, ka vienīgais, kas tur ir – ar zāli apaugušas klintis, aitas un šādiem apstākļiem apbrīnojami prasmīga futbola izlase. Un ir bažas, ka maijā to papildinās milzīgi tūristu pūļi.

No 24. līdz 26. maijam grandiozs skats pavērsies Lielbritānijas pilsētas Liverpūles ostā. Tajā vienlaikus būs apskatāmi trīs leģendāri kruīzu kuģi – Queen Elizabeth, Queen Mary 2 un Queen Victoria. Pasākums tiek rīkots par godu 175. gadadienai kopš Cunard Cruise Line dibināšanas – tieši šai kompānijai pieder visi trīs greznie kuģi. Liverpūles pilsētas kultūras departamenta vadītāja Klēra Makolgena atgādinājusi, ka Liverpūle lepojas ar savu ostas rajonu un kultūru (kuģu apskatīšanu labi iespējams apvienot ar The Beatles slavas vietu izstaigāšanu), un visu trīs kuģu vienlaicīga ienākšana ostā būšot vienreizējs notikums. Tiesa, ne unikāls. 2012. gadā, kad karaliene Elizabete II svinēja savu Dimanta jubileju, visi trīs kruīzu kuģi vienlaikus bija apskatāmi Sauthemptonas ostā.

Par vispāratzītiem leļļu un marionešu darināšanas meistariem Eiropā atzīti Francijas pilsētas Šarlvilas iedzīvotāji. No 18. līdz 27. septembrim viņi uzņems gadskārtējā Pasaules leļļu festivāla dalībniekus. Uz festivālu plānojušas ierasties vairāk nekā 150 profesionālas trupas no visas pasaules, un dienā paredzēti pat pa 50 šoviem.

Kara atmiņas un jubilejas

Šogad apritēs 70 gadi kopš Otrā pasaules kara beigām, un lielākās svinības par godu šim notikumam ieplānotas Krievijā, kurai uzvara karā, spriežot pēc visa, ir teju vienīgais beidzamās simtgades notikums, ar kuru vērts lepoties. Rietumu attieksmi pret Krieviju un noteiktās sankcijas var vērtēt dažādi, taču ceļotāji ir samērā racionāli ļaudis, kuri saprot – ja reiz rubļa vērtība attiecībā pret dolāru krīt un krīt, uz šo zemi ir vērts doties, jo tur viss būs relatīvi lētāks. Atslēgas vārds šeit ir «relatīvi», brīdina Rietumu ziņu aģentūras, atgādinot, ka, piemēram, Maskava, neraugoties uz visām rubļa nedienām, ir un paliek viena no dārgākajām pasaules pilsētām.

Krievijā 9. maijā tiks atzīmēta Uzvaras diena, bet Japānas pilsētas Hirosima un Nagasaki attiecīgi 6. un 9. augustā pieminēs cilvēkus, kuri 1945. gadā, karam tuvojoties beigām, kļuva par ASV kodoluzbrukuma upuriem. Visa gada garumā abās Japānas pilsētās notiks arī īpaši mākslas projekti.

9. augustā tiks atzīmēta 50. gadskārta kopš Singapūras dibināšanas, un Lonely Planet šo pilsētvalsti pasludinājusi par vienu no pievilcīgākajiem tūristu galamērķiem. Nacionālajā dienā pilsētas viesus gaida svētku parādes un vērienīgs salūts, par godu tiem tiks atklāta jaunā Nacionālā mākslas galerija un Sporta centrs, kas uzņems 28. Dienvidaustrumāzijas spēļu dalībniekus.

Jau sācies nacionālā tūrisma gads Vjetnamā – valstī, kas šogad atzīmē 70. gadadienu kopš neatkarības iegūšanas no Francijas un 50. gadadienu, kopš pirmās amerikāņu spēku kaujas vienības ieradās Danangā (daudzi vēsturnieki domā, ka šis brīdis uzskatāms par Vjetnamas kara sākumu). Dienvidķīnas jūras piekrastē esošā Dananga beidzamajos gados kļuvusi par vienu no reģiona modīgākajiem kūrortiem, kur budistu svētvietas itin labi sadzīvo ar nesen sabūvētajiem kazino.

Sporta līdzjutējiem

Sporta cienītājiem nāksies iztikt bez vērienīgākajiem pasākumiem, jo 2015. gadā nenotiek nedz ziemas, nedz vasaras olimpiskās spēles, nedz Pasaules kausa izcīņa futbolā. Toties to var atsvērt Pasaules kausa izcīņa citā pasaulē populārā sporta veidā – regbijā. Turnīrs notiks 11 pilsētās Anglijā un Velsā. Tā kā briti ir arī regbija pamatlicēji, viņi apspēlējuši 1996. gada Eiropas futbola čempionāta lozungu Futbols atgriežas mājās, vārdu «futbols» tajā nomainot ar «regbijs». Regbija turnīri ir diezgan savdabīgi, jo starp vienas komandas spēlēm ir gana gari pārtraukumi, lai sportistiem būtu iespējams atpūsties. Tādēļ Pasaules kausa izcīņa risināsies veselas 44 dienas – no 18. septembra līdz 31. oktobrim. Briti lēš, ka šajā laikā aptuveni pusmiljons cilvēku Lielbritānijā ieradīsies tieši regbija dēļ. Sagaidāms, ka viņu lielākā daļa būs no valstīm, kur šī spēle ir ļoti populāra (Īrijas, Francijas, Itālijas, DĀR, Austrālijas, Jaunzēlandes un daudzajām Okeānijas salām). Aplēses liecina, ka šis turnīrs valsts ekonomikai varētu dot aptuveni miljarda sterliņu mārciņu pienesumu.

Latviešu līdzjutējiem prioritātes, domājams, būs citas. Mūsu skeletonisti un bobslejisti Pasaules kausa izcīņas tabulās iekārtojušies pašā augšgalā, un cerams, ka favorītu statusu spēs apliecināt arī Vācijas miestiņā Vinterbergā plānotajā pasaules čempionātā. Jau 28. februārī sacensības uzsāks bobslejisti, kuriem uz starta būs jāiziet arī nedēļu vēlāk, bet skeletonisti medaļas dalīs 5. un 6. martā. 1. maijā sāksies hokeja pavasara trakums. Šogad pasaules čempionātu uzņēmusies rīkot labi pazīstamā, viesmīlīgā un ar alus krodziņiem bagātā Prāga, bet tikai stundas braucienā no tās atrodas Pilzene. Dāmu basketbolistes cīņu par Eiropas čempionāta medaļām uzsāks 11. jūnijā Ungārijas pilsētā Sombathejā. Tā atrodas pie pašas Austrijas robežas, un līdz Grācai ir tuvāk nekā Budapeštai. Taču jācer, ka gan basketbolistu, gan līdzjutēju ceļš vēlāk vedīs tieši uz Ungārijas galvaspilsētu, kur no 24. līdz 28. jūnijam notiks izslēgšanas spēles. Savukārt kungu nacionālajai izlasei basketbolā jāparūpējas par to, lai tautiešiem būtu iemesls apmeklēt Lilli, kur no 12. līdz 20. septembrim tiks izcīnītas kontinenta čempionāta medaļas – turnīra pirmo posmu mūsējie aizvadīs Rīgā.

***

10 GALVENIE TŪRISTU GALAMĒRĶI CNN VERSIJĀ

• Bahamu Rivjēra

• Monsa, Beļģija

• Losandželosa, ASV

• Fēru salas

• Kūberpedija, Austrālija

• Singapūra

• Salta, Argentīna

• Milāna, Itālija

• Mekongas un Iravadi upju baseini, Dienvidaustrumāzija

• Abū Dabī,

Apvienotie Arābu Emirāti

***

PERSPEKTĪVĀKIE GALAMĒRĶI TRIPADVISOR.COM LIETOTĀJU VĒRTĒJUMĀ

• Dananga, Vjetnama

• Sianukvila, Kambodža

• Limasola, Kipra

• Aonanga, Taizeme

• Bodruma, Turcija

• Naha, Japāna

• Hurgada, Ēģipte

• Kazaņa, Krievija

• Manausa, Brazīlija

• Eilata, Izraēla

***

REKOMENDĒTIE

LONELY PLANET GALAMĒRĶI

• Tunisija

• Dienvidāfrikas Republika

• Šanhaja, Ķīna

• Samoa

• Bali, Indonēzija

• Urugvaja

• Portugāle

• Taivana

• Rumānija

Svarīgākais