Dziesmusvētku dalībniekiem — gan pamatīgas pusdienas, gan našķi

© Felikss Sitņikovs

3,90 lati - tā ir summa, kādu no valsts dotācijas viena cilvēka ēdināšanai dienā paredzējis tērēs XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku organizators Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

"Pirmie kolektīvi Rīgā ieradīsies jau 29.jūnijā," pastāstīja LNKC preses sekretāre Inga Vasiļjeva. Šos kolektīvus, tāpat kā tos, kas Rīgā ieradīsies vēlāk, paredzēts izmitināt piecdesmit astoņās Rīgas izglītības iestādēs, kur saimniekojošās ēdināšanas firmas arī organizēs svētku dalībnieku maltītes. Kopumā izglītības iestādēs Rīgā tiks izmitināti aptuveni 25 000 dziedātāju un dejotāju, katra dalībnieka uzturēšana valsts iestādēm dienā izmaksās 5 latus, jo līdztekus paredzētajām ēdināšanas izmaksām jāsedz arī izmitināšanas izmaksas.

Skolās izmitinātie dziedātāji un dejotāji modīsies ar kafijas, sviestmaižu un biezputras smaržu, savukārt pusdienās saņems gan zupu, gan otro. Pie vakariņām uz kārā zoba būs iespējams likt otro ēdienu un arī pa smalkmaizītei. Padomāts arī par Dziesmu svētkos nereti valdošo sutoņu – dalībnieku slāpes remdēs ar atbalstītāja NP Foods sarūpēto dzeramo ūdeni Everest

Ēdināšana tiks nodrošināta arī pārējiem aptuveni 15 000 dalībniekiem, kuri dzīves vietas svētku laikā sev nodrošinās paši. Līgumus par šo dalībnieku ēdināšanu slēgs pašvaldības ar sevis izvēlētu uzņēmumu par summu, kurā ietilpst valsts finansējums Ls 3, 90 dienā par dalībnieku, kā arī papildfinansējums pēc katras pašvaldības ieskatiem un iespējām. Kopējā valsts dotācija ēdināšanas un izmitināšanas izdevumu segšanai ir 975 000 lati.

Svētku dalībnieku ēdienkarti izstrādājusi Pārtikas un veterinārā dienesta Rīgas pilsētas pārvalde un pagājušajā nedēļā ar to iepazīstināti visi uzņēmumi, ar ko noslēgti līgumi par svētku dalībnieku ēdināšanu. Maltītes paredzētas trīs reizes dienā un gadījumos, ja ēdienreizi nebūs iespējams nodrošināt skolā, kur dalībnieki izmitināti, paredzēts izmantot līdzņemamos pusdienu iepakojumus.

Ēdienreizes tiks nodrošinātas arī brīvprātīgajiem, ja to maiņa pārsniegs vairāk kā 5 stundas.

Svarīgākais