Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Pasākumi

Ziemupes Ziemassvētku vecītis jau sāk gaidīt viesus

© F64

Skolas jau sāk pieteikt viesošanos pie Ziemassvētku vecīša Ziemupē. Pagaidām gan viņam nav savas pastāvīgās mājvietas. Ziemupes stāvlaukumā pie jūras atrodas tikai konteinertipa būdiņa.

Ziemassvētku vecīša birojs Ziemupes stāvlaukumā būs atvērts no 6. decembra, kad notiks viņa sagaidīšanas ballīte, līdz 30. decembrim, raksta laikraksts "Kurzemes vārds".

"Galvenokārt Ziemassvētku vecīti piesakās apciemot tajā nedēļā, kas ir tuvāk Ziemassvētkiem," stāsta Rūķis Rakstītājs jeb Liene Glezere. Pieteiktas skolēnu grupas no Ventspils, Rīgas, Jūrmalas un citām Latvijas vietām. Tik lielas atsaucības kā pirms diviem gadiem gan neesot, un tas, visticamāk, esot skaidrojams ar ekonomisko situāciju. Ņemot to vērā, Ziemassvētku vecīša birojs samazinājis arī ieejas maksu, nu tā vairs nav trīs, bet divi lati. Arī par paciņu jāmaksā divi lati.

L. Glezere piebilst, ka darba dienās, kad neviens nebūs pieteicies ciemos, līdzekļu taupības nolūkos Ziemassvētku vecītis savā birojā nebūs sastopams. Toties sestdienās un svētdienās pie viņa varēšot braukt ciemos arī bez iepriekšējas pieteikšanās. 20. decembrī Ziemassvētku vecītis gan dosies ceļojumā uz Rīgu, jo izstāžu hallē "Ķīpsala" notiks koncerts "Švirpulis". Arī 24. un 25. decembrī biroja durvis būs ciet.

"Mēs morāli atbalstām," Pāvilostas Novada domes priekšsēdētājs Uldis Kristapsons skaidro, kādas ir pašvaldības un Ziemassvētku vecīša biroja attiecības. "Bija zvans no Ziemupes, vai mums nekas nav pretī. Protams, nav. Lai tikai būtu ziema un daudz dāvanu!"

Savulaik Ziemassvētku vecīša birojs atradās Ziemupes Tautas namā. 2007. gadā Ziemassvētku vecīša biroja idejas autors Kārlis Cinītis izteica vēlmi privatizēt bijušo Ziemupes pienotavas ēku un izveidot tur vecīša biroju un muzeju. Vērgales Pagasta padomes deputāti nobalsoja pret šo ieceri. Lēmums tika pamatots ar ēkas nepieciešamību pašvaldības funkciju īstenošanai. Ēkā ierādīta dzīvojamā platība kādai pagasta iedzīvotājai, kura maksā īri saskaņā ar noslēgto līgumu.

No tā laika birojs darbojas Ziemupes stāvlaukumā. "Ziemupes Tautas nams jau bija tikai tāda pagaidu mītne," uzskata Pāvilostas Novada domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Vitrups. Viņš pirms reģionālās reformas bija Vērgales Pagasta padomes priekšsēdētājs.

Ziemassvētku vecīša birojs par sadarbību ir vienojies ar atpūtas vietas apsaimniekotājiem. Par laiku, kad tas ir atvērts, jāmaksā nomas maksa, elektrības un ūdens rēķini.

Nākamgad gan vajadzēšot sadarboties ar kādu citu apsaimniekotāju. J. Vitrups stāsta, ka stāvlaukuma apsaimniekotājs nepilda savus pienākumus, tādēļ nomas līgums būs spēkā tikai līdz nākamā gada maijam. Pašvaldībai nācies izteikt vairākus mutiski aizrādījumus par nekārtību un nesavāktiem atkritumiem.

Inteneta mājaslapā www.ziemassvetkuvecitis.lv gan joprojām atrodama informācija par ieceri būvēt māju, kur atrastos gan birojs, gan pasts, gan izstāžu zāle. "Mājiņa joprojām ir aktuāls projekts. Taču tai ir nepieciešama vieta. Man tādas zemes nav, un arī Kārlim Cinītim nav līdzekļu, lai tādu iegādātos," saka L. Glezere.