Čaka piemiņas zīmi saņems arī Niks Matvejevs un Vilis Daudziņš

Dzejnieka Aleksandra Čaka 111.dzimšanas dienā, kas tiek atzīmēta 27. oktobrī, Aleksandra Čaka muzejs un Čaka biedrības priekšsēdētājs Valdis Rūmnieks pirmo reizi vairākiem cilvēkiem pasniegs Čaka piemiņas zīmi, informē Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības mediju un komunikācijas projektu vadītāja Ilona Brūvere.

Pirmās dzejnieka Aleksandra Čaka piemiņas zīmes saņems dzejnieka piemiņas vietas izveidotājs Bērzaunē Rolands Ķemers, aktieris Vilis Daudziņš, mūziķis Niks Matvejevs, grāmatu izdevēja Vija Kilbloka un citi.

Dzejnieka 111.dzimšanas dienā notiks arī Nika Matvejeva dziesmu cikla atskaņojums,kurā piedalīsies Niks Matvejevs un vijolnieks Gidons Grīnbergs. Čaka muzejs sadarbībā ar grāmatu apgādu Zvaigzne ABC izdevis arī jaunu kopdarbu "Čaks virtuvē".

 "Čaks virtuvē" ir neparasts izdevums, kurā vienuviet apkopotas Čaka dzīvesvietā, tagadējā dzejnieka memoriālajā muzejā, atrastās piezīmju lapiņas ar dažādu ēdienu receptēm. Dzejnieks bijis ne tikai talantīgs literāts, bet arī labs pavārs un saviesīgu pasākumu cienītājs. Čaka draugi bieži vien ēda pusdienas Čaka virtuvē. 

Dzejnieks un prozaiķis Aleksandrs Čaks, īstajā vārdā Aleksandrs Čadarainis, dzimis 1901.gada 27.oktobrī Rīgā. Viņa pirmās dzejoļu grāmatas publicētas 1928.gadā. Čaks studējis medicīnu Maskavas Universitātē un Latvijas Universitātē un strādājis par skolotāju.

Brīvvalsts laikā Čaka vārds saistīts ar jauno autoru žurnāliem "Jauno Lira", "Trauksme" un mākslinieku apvienību "Zaļā vārna". Čaks ir izcilākais 20.gadsimta 20.-30.gadu latviešu dzejas reformators. Dzejnieks aktīvi darbojies teātra, kino un tēlotājas mākslas kritikā.

A. Čaka balvu 2001. gadā dibināja Aleksandra Čaka biedrība sadarbībā ar Rīgas domi, lai rosinātu inovatīvu un mākslinieciski augstvērtīgu radošu darbu rašanos par pilsētas tēmu un popularizētu izcilā latviešu dzejnieka daiļradi.

Svarīgākais