Gaismas festivāls „Staro Rīga” sākas ar Brīvdabas muzeju

© Jānis Saliņš F64

Šodien, 12. novembrī ar gaismas un skaņas uzveduma "Laika grieži" pirmizrādi Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā sākās gaismas festivāls "Staro Rīga".

Gaismas un skaņas uzvedums "Laika grieži" būs pirmais šāda veida uzvedums Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Uzveduma scenārija autore ir Ieva Rampāne, trokšņu un skaņu partitūras veidotājs - Ainārs Micītis, bet gaismas partitūras radītājs - režisors Armands Šķēls.

Uzveduma laikā ar gaismas efektu palīdzību muzeja Kurzemes sēta pārtaps par vietu, kurā tiks izstāstīts cilvēka dzīves gājums, aplūkojot to no dabas procesu skatu punkta. Tāpat kā dabā viss mostas un sākas pavasarī, turpinot ziedēšanu un plaukumu vasarā, nobriešanu rudenī un atpūtu ziemā, arī cilvēka dzīves gājums simboliski atainos gadalaiku ciklu – piedzimšana, pirmās pirtīžas, bērnība, jaunība, kāzas, jaunas ģimenes veidošanās, brieduma gadi, dzīvesziņas nodošana jaunajai paaudzei, aiziešana viņsaulē.

No 14. līdz 18. novembrim gaismas un skaņas uzvedums „Laika grieži” būs skatāms katru dienu laikā no plkst. 18:00 līdz plkst.23:00, skatītāju ērtībām katru vakaru no Vecrīgas uz Brīvdabas muzeju kursēs autobuss.

Visu festivāla norises laiku kursēs abos virzienos pa maršrutu: Strēlnieku laukums – Arēna Rīga – Brīvdabas muzejs.

Autobusa atiešanas laiki:

No Strēlnieku laukuma - 17.20, 18.40, 20.00, 21.20, 21.45

No Muzeja uz centru- 18.00, 19.20, 20.40,22.00, 23.20

Biļetes cena LVL 3.00 (turp un atpakaļ)

Ieeja Brīvdabas muzejā uz gaismas un skaņas uzvedumu – bez maksas.

Pasākuma laikā būs iespēja iegādāties karstus dzērienus un uzkodas.

Jau ziņots, ka gaismas festivālā "Staro Rīga", kas pilsētā notiks no 14.novembra līdz 18.novembrim, būs aplūkojami 56 gaismas objekti.

Visi objekti sadalāmi piecās grupās - festivāla laikā būs apskatāmi 18 jauni festivāla programmas gaismu objekti, trīs festivāla programmas gaismu objekti no 2008.gada programmas, deviņi objekti, kas tapuši ar festivāla sadarbības partneru atbalstu, 12 Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studentu programmas gaismu objekti, kā arī 14 pilsētvides pastāvīgie gaismu objekti.

Liekākā daļa festivāla objektu izvietota pastaigu maršrutos Vecrīgas teritorijā un pilsētas centrālajā daļā, taču lielāki objekti izvietosies Skanstes ielas rajonā un Brīvdabas muzejā.

Pils laukumā, Torņa ielā un Aldaru ielā būs skatāmi LMA Dizaina nodaļas studentu darbi, kas iekļausies trīs idejiskās koncepcijās - "Esi starā - ej ar tumsu karā!", "Parazīti" un "Gaismoņi".

Jaunizveidotajos 18 gaismas festivāla objektos izmantots gan spuldžu, gan LED spuldžu spīdējums, gan video projekcijas, gan īpaši gaismas efekti. Jauno objektu vidū atrodami gan interaktīvi gaismas objekti, gan lielformāta pilsētvides objekti.

Festivāla laikā būs iespējams apskatīt arī 14 pilsētvides pastāvīgi izgaismotus gaismas objektus. Daļa no objektiem jau redzama ikdienā, taču lielākā daļa objektu tiks iedegta festivāla laikā pirmo reizi un turpmāk priecēs pilsētas iedzīvotājus un viesus ilgtermiņā. Gaismas festivāla "Staro Rīga" laikā pirmo reizi tiks ieslēgts fasāžu apgaismojums sešām Rīgas skolām.

"Gaismas festivāla laikā jo sevišķi labi redzams, ko iegūstam mēs paši un pilsēta, ja tā ir izgaismota. Tiek izceltas ēku arhitektūras kvalitātes, pilsēta kļūst iedzīvotājiem draudzīgāka, un mēs visi jūtamies labāk. To, lai Rīgas pilsētvide kļūtu kvalitatīvāka, mēs varam panākt tikai visi kopā - gan atbildīgās pilsētas institūcijas, gan uzņēmēji, privātīpašnieki un, protams, mākslinieki," saka Kultūras departamenta direktore Diāna Čivle.

Deviņi no festivāla objektiem tapuši ar festivāla sadarbības partneru atbalstu - festivālā būs redzami gaismas uzvedumi un instalācijas, kas tapušas ar Brīvdabas muzeja, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas, "Arēnas Rīga", Rīgas Tirdzniecības ostas un uzņēmumu "Laima", "Merks", "Komutators", "The Emus Group", "LG" un "Tele2" atbalstu.

No 2008.gada festivāla programmas tiks izstādīti objekti "Rudens ogles", "Salūtpuķes" un "Gaismas ceļš".

Ar pilnu gaismas festivāla objektu sarakstu iespējams iepazīties mājaslapā "www.staroriga.lv".

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.

Svarīgākais