Latvijas Nacionālais vēstures muzejs un Cēsu vēstures un mākslas muzejs sadarbosies

Šodien,13. novembrī Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) un Cēsu pašvaldības aģentūra "Vidzemes Vēstures un Tūrisma centrs" (VVTC) Cēsīs parakstīs līgumu par sadarbību.

Līgumu no LNVM puses parakstīs muzeja direktors, Dr. hist. Arnis Radiņš, no VVTC puses – tā direktore Jolanta Sausiņa.

Abi muzeji turpmāk iecerējuši kopīgi īstenot pētniecības un izglītības projektus un veidot izstādes. Latvijas Nacionālais vēstures muzejs ir gatavs daļu sava bagātā krājuma kolekciju priekšmetus periodiski eksponēt Cēsīs. „Sadarbība ar Cēsu muzeju mums dos iespēju labāk izpildīt pienākumu pret sabiedrību – plašāk dalīties ar bagātībām un zināšanām,” norāda LNVM direktors Dr. hist. Arnis Radiņš, „turklāt pašreizējos ekonomiskajos apstākļos jārod iespēja saglabāt kultūras un izglītības pakalpojumu kvalitāti un izziņas iespējas arī reģionos dzīvojošajiem Latvijas iedzīvotājiem.”

13. novembrī – Cēsu Vēstures un mākslas muzejā būs apskatāms pirmais augstākais Latvijas valsts militārais apbalvojums - Lāčplēša Kara ordeņa komplekts, ko Latvijas Nacionālais vēstures muzejs apskatei Rīgas pilī tradicionāli izstāda tikai vienu reizi gadā – Lāčplēša dienā 11. novembrī.

Savukārt 27. novembrī Cēsu vēstures un mākslas muzejā notiks LNVM veidotās ceļojošās izstādes „Latvija Brīvības cīņu laikā. 1918. – 1921.” atklāšana. Tā būs skatāma līdz nākamā gada 17. janvārim. 3. decembrī izstādes autoru grupa Cēsis tiksies ar Cēsu novada skolotājiem izglītojošā seminārā.

Abus muzejus vieno arī to atrašanās vietas - kā LNVM, tā Cēsu vēstures un mākslas muzejs izvietots pilī. Latvijas Nacionālā vēstures muzeja mājvieta kopš 1920. gada ir Rīgas pils, kas savulaik celta kā Livonijas ordeņa pils. Cēsu Vēstures un mākslas muzejs dibināts 1925. gadā, kopš 1949. gadā tas atrodas Cēsu Jaunajā pilī, kas celta 18. gs. beigās. Muzeja teritorijā atrodas arī Livonijas ordeņa Cēsu pils, kas celta 13. gs. sākumā un kalpojusi kā Livonijas ordeņa mestru rezidence.

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.

Svarīgākais