Pirmo reizi pasniegs Izcilības balvu dizainā

13.novembrī, plkst. 18.00 Rīgas Mākslas telpā Dizaina informācijas centrs pasniegs Izcilības balvu dizainā (atzinība un novērtējums talantam, darbam un rezultātam).

"Piekto gadu regulāri strādājot ar Latvijas ražotājiem, dizaineriem, izglītības iestādēm, institūcijām un medijiem, esam bijuši liecinieki patiesām veiksmēm un panākumiem dizaina jomā. Esam redzējuši studentus, dizainerus, ražotājus un dizaina dzīves organizētājus sasniedzam augstus rezultātus savā darbā, patiesu ieinteresētību, atsaucību, milzu darbu un enerģiju, kas ziedoti, lai veidotu izpratni par dizainu sabiedrībā, aktivizētu dizaina vidi Latvijā un veicinātu Latvijas dizaina izaugsmi. Dizaina jomā svarīgs ir viss - ideja, realizācija, ražošana, informācija, izglītība, izglītojošais darbs - visi strādā vienam kopējam mērķim. Tieši tādēļ Izcilības balvas dizainā pretendents var būt ražotājs, žurnālists, dizainers ar stāžu, students, pedagogs - no jebkuras dizaina un ar dizainu saistītas jomas. Balva ir tikai viena, tādēļ tā ir jo vērtīgāka un svarīgāka - šī balva ir goda un cieņas apliecinājums izcilam dizaina nozares pārstāvim," stāsta Dizaina Informācijas centra vadītāja un festivāla "Dizains.Nākotne 2009" rīkotāja Daina Vītoliņa.

Pirmās Izcilības balvas dizainā pretendenti ir Arturs Martinsons (Xcelsior, Casa Nostra, Kalnciema kvartāls), Rihards Funts (Rijada, Design Drive), Inese Saulīte-Zandere (Latvijas Modes fonds). Balvas pretendentu darba izvirzīšanas un vērtēšanas kritēriji - izcilība profesijā, nozīme dizaina popularizēšanā - pretendenta profesionālās darbības ieguldījums dizainā, starptautiska atpazīstamība/ aprite/ rezonanse - pretendenta darba vai darbības starptautisks novērtējums, ilgtermiņa ārvalstu sadarbības partneru piesaiste, dizaina vides veidošana un aktivizēšana: sadarbības skola - ražotājs, dizainers - ražotājs realizācija, ar dizainu saistītu pasākumu, izstāžu, semināru, konferenču, izglītības programmu, profesionālās pilnveides organizēšana utml., kā arī atdeve sabiedrībā - darba/darbības aktualitāte un nozīme sabiedrībā.

Izcilības balvas dizainā ekspertu grupa - Ilze Martinsone (Arhitektūras muzeja direktore, žurnāla "Dizaina Studija" redaktore, VKKF starpnozares ekspertu komisijas vadītāja), Inta Lehmusa-Briede (izdevuma "Impulss" galvenā redaktore, žurnāliste), dizainers Mareks Birznieks, Arta Goldberga (Rīgas pilsētas būvvaldes pilsētvides dizaina pārvaldes vadītāja), Deivids Grifits (David Griffiths), dizaina menedžmenta eksperts, profesors, Lielbritānija, un Anda Boluža, mākslas vēsturniece.

Izcilības balva dizainā ir iespēja profesionālai pilnveidei specialitātē, kas atšķirīgām profesijām būs atšķirīgi, piemēram, dizaineram/dizaina studentam - apmaksāta dalība kādā no nākamā gada dizaina forumiem (piemēram, Kortreijkas vai Berliner Mai); pedagogam - stažēšanās (vai pieredzes apmaiņas komandējums) uz kādu no vadošajām dizaina augstskolām Eiropā (Eindhovenas Dizaina universitāte, Sv. Martina koledža Londonā.,TAIK Helsinkos u.c.); dizaina žurnālistam - apmaksāta radošā darbnīca vai semināri (Igaunijas Mākslas akadēmijas organizētajos dizaina žurnālistu kursos); izstāžu kuratoram - radošais brauciens uz dizaina izstādēm (Vitra muzejs, 100% dizains Londonā). Laureātam tiek pasniegta arī Izcilības balva dizainā - festivāla "Dizains.Nākotne" simbols, kuras autors ir mākslinieks Jānis Brants.

Dizaina informācijas centrs dibināts 2004. gadā ar mērķi atbalstīt un organizēt Latvijas dizaina dzīves aktivitātes. DIC darbojas kā aktīvs dizaina informācijas aprites centrs, kas nodrošina informatīvu atbalstu profesionāļiem, studējošajai jaunatnei un dizaina virzienā domājošajai sabiedrībai, kā arī strādā pie ciklisku tematisku mērķprogrammu izveides un koordinācijas.

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.

Svarīgākais