Līgatnē notiks pirmie Vislatvijas papīra svētki

Līgatnes kultūras un tūrisma centrs 11. augustā iecerējis atzīmēt pirmos Vislatvijas papīra svētkus, kuru laikā viesi varēs apskatīt arī jaunās Līgatnes tūrisma takas un pagrabalas.

Svētku laikā plkst.11 Līgatnes kultūras nama Mazajā zālē tiks atklāta izstāde "Papīrs vakar un rīt", kurā tiks eksponēti unikāli eksemplāri no līgatniešu privātkolekcijām - senie Līgatnes papīrfabrikas ražojumi - papīra paraugi, burtnīcas, blociņi, aploksnes, vēstuļu papīrs, rakstāmpapīrs un citas lietas. Daudzi no tiem saglabājušies tikai vienā eksemplārā un uzskatāmi par izcilām vēsturiskām vērtībām.

Izstādē nozīmīgu vietu ieņems arī mūsdienās gatavotas papīra lampas, tērpi, albumi, svečturi un rokām darināts papīrs visdažādākajos veidos. Izstāde būs atvērta tikai divas dienas - 11.augustā un 12.augustā no plkst.11 līdz plkst.18.

Papīra meistardarbnīcās katrs varēs izliet savu papīra loksni, redzēt pašu papīra gatavošanas procesu, locīt, zīmēt, līmēt un rotāties papīra tērpos. Papīra ražošanas procesu varēs apskatīt arī Līgatnes papīrfabrikā, kas pašlaik ir vienīgā darbībā esošā - gandrīz 200 gadus vecā - papīrfabrika Latvijā.

Svētku laikā ikviens varēs apskatīt arī jaunās Līgatnes tūrisma takas un pagrabalas pasākumā "Alu gājējs 2012". Te ikvienam būs iespēja piedalīties orientēšanās spēlē pa Līgatnes unikālajām alām, apskatīt alu amatnieku prasmes pie Lustūža - unikāla smilšakmens ieža atseguma pašā pilsētas centrā, kur pagrabalas izcirstas pat divos stāvos, kā arī plkst.17 nogaršot Līgatnes pagrabalu labumu zupu.

Svētku izskaņā plkst.18 Lustūža pakājē visus priecēs diksilends "Sunny Groove Dixie" un līdz ar krēslas iestāšanos varēs vērot papīra ziedu atspulgus Līgatnes ezerā.

Nākotnē pašvaldība vēlētos iekārtot arī Papīra muzeju, tāpēc Līgatnes kultūras un tūrisma centra vadītāja Ilze Kūle aicina, ja mājās glabājas kāds sens Līgatnes papīrfabrikā ražots papīra izstrādājums, atnest to uz svētkiem. Tos var uzticēt tikai uz izstādes laiku vai atdāvināt topošajam Papīra muzejam.

 Pēc trīs gadiem tiks svinēta Līgatnes 200.jubileja, un Papīra muzeja izveide būtu nozīmīga vēsturiska liecība par Līgatnes pagātni un tagadni.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais