Iedibinās jaunu tradīciju arhitektūrā - Šmēlinga sarunas

Piektdien, 13.novembrī dienu pirms ievērojamā Rīgas pilsētas galvenā arhitekta Reinholda Šmēlinga 169.dzimšanas dienas Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā pirmo reizi notiks Šmēlinga sarunas.

Šmēlinga sarunas iecerētas kā arhitektūras jomas profesionāļu un interesentu tikšanās, tās notiks pēc Rīgas pilsētas arhitekta biroja iniciatīvas. Pilsētas arhitekts Jānis Dripe uzskata, ka, tradīciju turpinot nākošajos gados, sarunām būs dažādas ievirzes, kopumā iezīmējot ar Rīgas pilsētas arhitektūras attīstību saistītu pārdomu un ideju lauku.Pasākums notiks Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā Hāmaņa ielā 2a, 13.novembrī plkst.16.00

Šogad programmā — Dr.habil.arch. Jāņa Krastiņa priekšlasījums Reinholds Šmēlings un Rīgas arhitektūra un īsfilmas Reinholds Šmēlings. Rīgas pilsētas arhitekts pirmizrāde (scenārija autors: Jānis Krastiņš, režisore: Ieva Trošina, operators: Jānis Kešāns).

Reinholds Georgs Šmēlings (Reinhold Georg Schmaeling, 1840.14.11.—1917.17.10.) no 1879. līdz 1915.gadam bija Rīgas pilsētas arhitekts. 1873.gadā Sanktpēterburgas Mākslas akadēmija viņam piešķīrusi arhitekta — akadēmiķa nosaukumu. Pēc viņa projektiem Rīgā tapušas 25 skolas, vairākas dziedniecības iestādes, tostarp 3 slimnīcas, 5 ugunsdzēsēju depo, 2 tirgi, naktspatversmes, bērnudārzi, administratīvās ēkas, kultūras iestādes, sporta un kulta celtnes, kazarmas, dažādi komunālās saimniecības objekti, kā arī virkne dzīvojamo ēku. Viņa celtnes, kas būvētas 19.gadsimtā, lielākoties atspoguļo tā laika eklektisma stilā izplatīto neorenesanses stilistiku. Virkne publisko ēku, kas celtas 19. un 20.gadsimtu mijā, veidotas tā sauktajā «ķieģeļu stilā», kam raksturīgas figurāli izmūrētas dzegas un citas arhitektoniskās detaļas. Tas bija viens no samērā izplatītiem eklektisma formālajiem paveidiem.

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.

Svarīgākais