Folkoras festivāls Baltica 2012 ir klāt

© F64

Rīt, 5. jūlijā, sāksies lielākie fokloras svētki festivāls Baltica 2012, kas pulcēs ne tikai Latvijas etnogrāfiskos ansambļus un folkloras kopas, bet arī ārvalstu grupas un stāstnieki no ASV, Itālijas, Ukrainas, Bulgārijas, Francijas, Izraēlas, Lietuvas, Zviedrijas, Igaunijas un Lielbritānijas.

Šogad festivāls Rīgā sāksies ar apaļā galda diskusiju par nemateriālo kultūras mantojumu un izaugsmi, kurā piedalīsies arī UNESCO Nemateriālās kultūras mantojuma sektora vadītāja Sesila Duveljē, savukārt vakarā Lielajā ģildē notiks Baltijas vakars ar pasākumu «Festivālam Baltica-25».

Starptautiskais folkloras festivāls BALTICA, kurš šogad notiek jau 25. reizi, no 5.–9.jūlijam pieskandinās Latviju - Rīgu un Vidzemi.

Baltijas lielākos folkloras svētkus – festivālu BALTICA 2012 – svinēs gan 173 Latvijas etnogrāfiskie ansambļi un folkloras kopas, gan tautas muzikanti, lietišķās mākslas meistari, amatnieki. Tradicionāli festivālā piedalās arī ārvalstu latviešu grupas un Latvijas mazākumtautību kolektīvi.

Starptautiskā folkloras festivāla «Baltica 2012» atklāšanas diena būs 6.jūlijs, kad visas dienas garumā Vērmanes dārzā darbosies festivāla sēta, daudzviet Rīgā notiks dažādi koncerti, būs brīvdabas sarīkojumi un festivāla gājiens.

Rīgas centrā un priekšpilsētās, Madonā, Turaidā, Siguldas novadā, Ikšķilē, Ķekavā, Barkavā, Cesvainē, Ērgļos, Koknesē un Ļaudonā piecas dienas notiks koncerti, tradīciju vakari, meistardarbnīcas, dažādi brīvdabas sarīkojumi, gadatirgus un stāstnieku vakari. Īpašs akcents šajā festivālā likts uz autentisko folkloru.

Tāpat festivāla laikā notiks kinofestivāls ETNO BALTICA kinoteātrī "Splendid Palace". Tā programmu papildinās Latvijas mākslas skolu bērnu animācijas filmas, kas tapušas gatavojoties šī gada festivālam.

Rīgas pilsētas izstāžu zālē "Rīgas Mākslas telpa" būs apskatāma Baltijas valstu lietišķās mākslas izstāde VAINAGS, savukārt Rīgas Sv. Pētera baznīcā varēs apmeklēt Latviešu tautas lietišķās mākslas savienības 10 gadu jubilejas izstāde "MĀKSLA UN AMATNIECĪBA".

Sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļu tapusi festivāla vizuālā identitāte – plakāts un vides objekti, no kuriem daļa jau tagad redzama Rīgā.

Festivāls BALTICA notiek kopš 1987.gada visās Baltijas valstīs, šogad Latvijā. Katru gadu festivālam ir izvēlēta sava tēma. Šogad tā ir CEĻŠ. Ceļa tēma ir izvēlēta tāpēc, ka ceļš - viena no nozīmīgākajām kategorijām cilvēces ideju vēsturē.

Starptautisko folkloras festivālu BALTICA 2012 rīko Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs, Latvijas Folkloras biedrība un Rīgas, Madonas, Siguldas, Ikšķiles, Ķekavas, Barkavas, Cesvaines, Ērgļu, Kokneses pašvaldības un Turaidas muzejrezervāts.

BALTICA ir Baltijas tautām ļoti nozīmīgs folkloras festivāls, kurā tiek pausta tautu tradicionālā kultūra - dziesmas, instrumentālā mūzika, stāstījumi, rotaļas, dejas, kā arī lietišķā un dekoratīvā mākslas, amatniecība, un citas tautas kultūras izpausmes formas.

Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais