Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Izklaide \ Pasākumi

Cēsu mākslas festivālā eksperimenti un izcilība

Šovasar jau sesto gadu pēc kārtas notiks mākslas festivāls "Cēsis 2012", kas šogad iecerēts kā 2011.gadā sāktā starptautiskā kultūras projekta "Eksperiments un izcilība" kulminācija. Šogad festivāls tiks atklāts 27.jūlijā.

Kā informē festivāla sabiedrisko attiecību vadītāja Mairita Brice,šogad festivāls veidots ne tikai kā pētījums par šodienas kultūras meklējumiem, bet vienlaikus arī kā atskats uz tām parādībām, kuras savulaik dzimušas kā izaicinoši meklējumi, bet šodien kļuvušas par kultūras vēstures hrestomātiju.

Nepilnu četru nedēļu laikā festivāls piedāvās interesentiem apmeklēt četras izstādes, divas performances, trīs Nacionālā teātra iestudējumus ("Lūgšana resnajai tantei", Nikolaja Gogoļa "Mirušās dvēseles", Tenesija Viljamsa "Pērnvasar negaidot"), Valentīnas Freimanes veidoto itāļu kino klasikas programmu un 2011.gada Lielās Mūzikas balvas laureāti - Latvijas Nacionālās operas izrādi "Seviļas bārddzinis".

Festivāls piedāvās arī astoņus koncertus. 28.jūlijā koncertā "Romantiskas simfoniskās gleznas" klausītājus priecēs pianists Vestards Šimkus un Liepājas simfoniskais orķestris diriģenta Ģintara Rinkēviča (Lietuva) vadībā. Programmā Sergeja Rahmaņinova "Pirmā simfonija re minorā op.13", Edvarda Grīga "Klavierkoncerts la minorā op.16" un Mikolaja Čurļoņa Simfoniska poēma "Mežā".

2.augustā Ungurmuižas dārzā koncertā "Mocarta mūzikas valdzinājums" Volfganga Amadeja Mocarta skaņdarbus atskaņos Spīķeru kvartets un Egīls Šēfers (klarnete). 3.augustā koncertā "Eksperiments un izcilība. Šnē un domubiedri" piedalīsies jauniešu koris "Kamēr...", kamerorķestris "Sinfonietta Rīga", soliste Eva Bindere (vijole) diriģenta Normunda Šnē vadībā. Programmā - Justes Janulītes Jaundarbs korim un orķestrim, Riharda Vāgnera Simfoniska poēma "Zīgfrīda idille" un Magnusa Lindberga "Vijolkoncerts".

4.augustā kamermūzikas koncertā "Pasaulīgais un dievišķais" tiksies Ksenija Sidorova (akordeons) un Guna Āboltiņa (čells). Programmā: Sergejs Rahmaņinovs, Kamils Sen-Sānss, Sofija Gubaiduļina, Arvo Perts, Astors Pjacolla, Manuels de Falja. Šajā dienā plānots arī kamermūzikas koncerts "Šūbertiāde" Andra Veismaņa vadībā.

5.augustā Sv.Jāņa baznīcā koncertā "Saksofons. Ērģeles. Balss" piedalīsies Ieva Parša (mecosoprāns), Artis Sīmanis (saksofons), Kristīne Adamaite (ērģeles). Programmā Paula Dambja, Andra Dzenīša, Ērika Ešenvalda un Andreja Selicka skaņdarbi.

12.augustā Sv.Jāņa baznīcā uzstāsies Latvijas Radio koris Sigvarda Kļavas vadībā, bet 18.augustā plānots Maksima Novikova kameransambļa koncerts.

Festivāla atklāšanas pasākumi norisināsies 27.jūlijā un 28.jūlijā. No 27.jūlija būs skatāmas vizuālās mākslas programmas izstādes.

Festivāla centrālā izstāde "Eksperiments un izcilība" tradicionāli notiks 19.gadsimtā celtajā vecajā alus brūzī. Arī šogad tajā piedalīsies virkne Latvijas mākslinieku: Kristaps Ģelzis un Ģirts Bišs, Andris Eglītis, Krišs Salmanis, Harijs Brants, Inta Ruka, Sarmīte Māliņa, Atis Ieviņš, radošā apvienība "Orbīta" un Indriķis Ģelzis, savukārt brūža pagalmā būs skatāms lietuviešu Audra Buča un Valda Ozarinska lielformāta vides objekts "Black Pillow".

Latviešu glezniecības klasiķa Rūdolfa Piņņa 110 gadu jubilejai veltīta ekspozīcija būs iekārota Cēsu izstāžu namā, piedāvājot skatītājiem unikālu iespēju baudīt latviešu glezniecības ikonas darbus no privātkolekcionāru krājumiem.

Cēsu pils klēts telpās notiks divas skates. Parīzē dzīvojošā horvātu izcelsmes mākslinieka Braco Dmitrijeviča personālizstāde iepazīstinās ar unikālu Eiropas laikmetīgās mākslas ainas personību, bet modes fotogrāfiju izstādes "Mūza" galvenā varone būs Dovanna - latviešu izcelsmes amerikāņu modele Anna Pagovska, kas bijusi neatņemama 80.gadu modes un mākslas pasaules daļa un sadarbojusies ar tādiem pasaulslaveniem fotogrāfiem kā Roberts Meipltorps, Ričards Avedons un Mario Testīno. 27.jūlijā un 28.jūlijā izstādē būs apskatāma arī tēmai veltīta video instalācija, ko radījis multimākslinieks Artis Dzērve.

Pirmo festivāla dienu plkst.22.30 noslēgs Kaspara Putniņa un Ginta Gabrāna veidotā muzikālā lielformāta instalācija "Lux aeterna" Cēsu pils parka estrādē.

28.jūlijā plkst.12 festivāls aicinās uz starpnozaru diskusiju "Eksperiments un izcilība", kurā piedalīsies Arlas fotofestivāla direktors Fransuā Ebēls (Francija), organizācijas "Somijas mūzikas eksports" izpilddirektors Tuomo Tētinens (Somija), kuratore Aisa Sigurdjonsdotira (Īslande/Francija), komponisti Andris Dzenītis un Juste Janulīte (Lietuva/Itālija), mākslinieki Inta Ruka un Krišs Salmanis, radošā apvienība "Orbīta" un citi. Savukārt plkst.17 Cēsu alus brūzī notiks radošās apvienības "Orbīta" performance "Slow Show".

Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi un festivāla apmeklētāju vēlmes un ieteikumus, šogad vakara pasākumu laikā apmeklētājiem tiek piedāvāta iespēja atstāt bērnus vecumā no diviem līdz desmit gadiem uzticamu audzinātāju gādībā Festivāla bērnistabā.

"Pilsētvide un apkārtējā ainava, kur Latvijas dabas romantika savijusies ar viduslaiku pilsētas šarmu, rosina festivāla komandu attīstīt un realizēt izaicinošus eksperimentus. Šī gada festivāla programmā iekļauti vairāki projekti, kas, mūsuprāt, nodrošinās skatītājiem neaizmirstamu notikumu ar ilgu un labu pēcgaršu," piebilst festivāla direktors Juris Žagars.

Valsts finansējumu festivālam šogad piešķīrusi Kultūras ministrija, kā arī Valsts kultūrkapitāla fonds. Šogad festivālā iekļauti arī projekti, kuri tiek finansēti ar Eiropas Savienības programmas "Kultūra 2007-2013" atbalstu.