Atzīmē spāņu deju dejotājas un kolekcionāres Martas Alberingas 100-gadi

Piektdien, 30.oktobrī pulksten 14.00 Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zālē tiek gaidīti dejas mākslas un spāņu kultūras cienītāji, lai atcerētos Martu Alberingu (1909 - 2005) - izcilo latvieti, spāņu deju dejotāju, mākslas lietu kolekcionāri, fascinējošu personību, kuras simtgade tiek pieminēta šajā rudenī.

Pasākumā būs iespēja noskatīties dokumentālu kinomateriālu par Martu Alberingu, ieklausīties mākslas vēsturnieka Māra Branča, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja direktores Klāras Radziņas un galvenās speciālistes Ligitas Kalniņas, Valmieras Novadpētniecības muzeja bij. direktores Mirdzas Salnītes un Vēstures nodaļas vadītājas Ingrīdas Zīriņas atmiņās par Martu Alberingu un stāstījumā par viņas dāvinājumiem Rīgas vēstures un kuģniecības muzejam un Valmieras Novadpētniecības muzejam. Acu baudai - spāņu dejas Artas Ozolas-Jaunarājas izpildījumā.

Martas Alberingas mūža darbs ir novērtēts gan ar Latvijas augstāko apbalvojumu - Triju zvaigžņu ordeni, gan ar Spānijas Goda ordeni. Marta Alberinga ir savas dzimtās pilsētas - Valmieras goda pilsone un viņas vārds ir ierakstīts Spānijas kultūras Goda grāmatā. Martu Alberingu ir gleznojuši ievērojami mākslinieki un viņas dzīvei ir veltīta Māra Branča grāmata ''Kāpt mūzas kalnā''. Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā ir iekārtots Martas Alberingas kabinets, kura ekspozīcijā skatāmas liecības par mākslinieces mūžu, kā arī daļa no vērtīgās un apjomīgās mākslas darbu kolekcijas, kuru māksliniece dāvināja muzejam.

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.

Svarīgākais