Notiks Jāņa Baltausa piemiņas koncerts "Paturiet sevī dzeju"

Šogad novembrī dzejniekam, dziesmu tekstu autoram, žurnālistam un Atmodas laika aktīvistam J.Baltausam apritētu 50 gadi. Jāņa Baltausa biedrība „Mēs kultūrai un tautai” sadarbībā ar „Mazo ģildi” un Rakstniecības un mūzikas muzeju 6. novembrī, plkst. 16.00 organizē piemiņas koncertu.

Koncertā „Paturiet sevī dzeju”, kas notiks Kultūras un tautas mākslas centrā „Mazā ģilde” (Amatu ielā 3/5) muzicēs Uldis Marhilēvičs, Olga Rajecka, Igo, Aigars Grāvers, Zigfrīds Muktupāvels, Normunds Pauniņš, Jenny May, Guntis Veits un grupa „Credo”, Valdis Indrišonoks, Arnis Miltiņš. Savukārt dzeju lasīs Andris Bērziņš, Varis Vētra un dzejnieka dēls - Krišjānis Baltauss.

Būs iespēja aplūkot Rakstniecības un Mūzikas muzeja izbraukuma izstādi par J. Baltausa dzīvi un darbu.

J. Baltausa veikums Latvijas kultūrā ir bijis vērā ņemams un sabiedrībai nozīmīgs: no 1988. gada līdz 1989. gadam viņš vadīja „Ielvārdu kustību”, kuras laikā tika atjaunoti daudzu Rīgas ielu agrākie nosaukumi. No 1989. līdz 1993. gadam dzejnieks organizēja labdarības akcijas „Mēs – Rīgai”, „Mēs – latviešu bērniem”, kuru laikā notika vairāk nekā 200 koncerti visā Latvijā. Barikāžu dienās kopā ar mūziķiem tika organizēts solidaritātes koncerts no Preses nama izraidītajiem darbiniekiem, kas pārauga pirmajā barikāžu rokkoncertā. Savukārt no 1995. līdz 2000. gadam viņš bija bērnu un jauniešu žurnāla „Mana” galvenais redaktors. Lai arī J. Baltauss ir plašāk pazīstams kā bērnu dzejnieks, Latvijas kultūrā kā paliekošas vērtības ir vairāki desmiti 80. gadu beigu un 90. gadu populāro dziesmu ar viņa tekstiem.

Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.