Eiropas Publiskās Mākslas Centrs (EPAC) Rīgā atklās Somu mākslinieku instalāciju

„EPAC – Eiropas Publiskās Mākslas Centrs" projekta veidotāji piedāvā Rīgas iedzīvotājiem un viesiem sekot līdzi projekta turpmākajām aktivitātēm, un informē, ka izstādes „Publiskās tehnoloģijas" ietvaros Rīgas pilsētvidē, īpaši projektam veidotā stendā no šī gada 6.novembra uz Valdemāra ielas, iepretim Latvijas Mākslas Akadēmijai (LMA), būs iespējams aplūkot un pieskarties Somu mākslinieku instalācijai „CityBeat", informē Mākslas menedžmenta un informācijas centra projektu vadītāja Ieva Štrāle.

Mākslinieku Minas Arko, Bena Dromeja un programmatūras inženiera Jari Suominena instalācija ar nosaukumu „CityBeat” atspoguļo četru „EPAC” projektā iesaistīto galvaspilsētu sirdspukstus.

Par mākslas darbu stāsta paši projekta autori: „Projekts „CityBeat” mums piedāvā jēgpilnu saskarsmes formu starp indivīdu un pilsētu. Viss sākās ar jautājumu – vai mēs fiziski varam sajust pilsētas sirdspukstus vai nē? Sadarbojoties ar „Finnish Bioart Society” un būdams daļa no starptautiskā sadarbības projekta „EPAC (European Public Art Centre)”, projekts „CityBeat” mēģinās savienot un iemiesot sevī Helsinku, Lisabonas, Londonas un Rīgas sirdspukstus. Ar šīs instalācijas palīdzību cilvēkiem būs iespēja sajust mainīgo pilsētu gaitu un salīdzināt atšķirīgo pulsāciju minētajās pilsētās, ar rokām pieskaroties „CityBeat” platformai. Katras minētās pilsētas kādā no tās centrālajām vietām ir izvietotas ierīces, kas ieraksta šo pilsētu trokšņus, ņirboņu, cilvēku čalas un citas skaņas, kas tiek pārvērstas par sirdspukstiem ar speciālas aplikācijas un tehnoloģiju palīdzību. Instalācija paredz to, ka mums jāskatās uz pilsētu tā, kā skatāmies uz citiem dzīviem organismiem un to, ka mums būtu jāveidojas atšķirīgai pieredzei par mūsu un citām pilsētvidēm.”

„EPAC” veidotāju nodrošinātais stends, kas iepriekš atradās Kaļķu ielas skvērā, Vecrīgā ar Ginta Gabrāna mākslas darbu „Nervi” un vēlāk ar Ernesta Šteinboka instalāciju „Šis tēls ir izdomāts” tajā, būs noklāts ar betonu un katrā tā sānā (stenda iekšpusē) būs piestiprināta vibrējoša ierīce, kas reaģē uz zemajām skaņām. Katrs betonētais sāns reprezentē citu pilsētu un tās sirdspukstus: četras pilsētas, četras sirdis.

Ikviens ir aicināts apiet kastei apkārt un pieskarties tās pārklājumam četras reizes, lai sajustu atšķirīgos galvaspilsētu sirdspukstus. „Mēs paredzam, ka sirdspuksti būs mainīgi kā dienas tā nakts laikā – viss atkarīgs no konkrētajā pilsētā notiekošajām aktivitātēm. Šis mākslas darbs uzsver atšķirīgo kontrastu starp organisku funkciju (sirdspukstiem) un materiāla raupjumu kopumā.”, stāsta māksliniece Mina Arko.

Šis darbs pirmo reizi tika atklāts Helsinkos, Somijā un tur bija apskatāms no šī gada 26.augusta – 10.oktobrim, bet tagad, projekta „EPAC” ietvaros, darbs atceļojis uz Rīgu un interesentiem pie LMA būs pieejams no 6.novembra līdz 6.decembrim.

Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.