Brīvdabas muzejā notiek Mūsdienu amatniecības gadatirgus

Šodien no plkst.10 pirmo reizi Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks Mūsdienu amatniecības gadatirgus.

Atšķirībā no etnogrāfiski tradicionālā Gadatirgus jūnijā, augusta Gadatirgū piedalās Latvijas amatnieki, kas strādā ar visdažādākajām metodēm un materiāliem, savos darinājumos apvienojot amata prasmes, tehnoloģiju attīstības un mūsdienu dizaina elementus.

Mūsdienu amatniecības gadatirgū uzaicināti piedalīties vairāk nekā 160 dalībnieki – pārtikas produktu un ēdienu ražotāji, ekoloģiskās kosmētikas gatavotāji un, protams, amatnieki. To skaitā vairāki interesanti uzņēmumi no Andrejsalas radošo industriju inkubatora, piemēram, SIA ”Dream Factory” ar krāsainām tekstilprecēm bērniem un pieaugušajiem, SIA „ArtBag” ar unikālām un elegantām somām, ”Embo grupa” ar jaukiem koka izstrādājumiem un SIA „Orgamint” ar organiskās kokvilnas nakts veļu. Šajā tirgū vairāk sastapsim arī stikla mākslas izstrādājumus, piemēram, Martas Ģibietes un viņas kolēģu izpildījumā. Martas Krastas galerija piedāvās unikālas un krāšņas rotas. Ailī Horna-Butkēviča ne tikai pārdos, bet arī demonstrēs pērļu rotu izgatavošanas noslēpumus. Gadatirgus apmeklētājus priecēs keramiķa Daiņa Lesiņa sirsnīgie porcelāna izstrādājumi.

Gadatirgū aplūkojamie un nopērkamie izstrādājumi reizē ir gan spogulis mūsdienu sabiedrības pieprasījumam pēc unikāliem produktiem, gan veido apmeklētāju gaumi un demonstrēs alternatīvu masveida ražošanas izpausmēm.

Mūsdienu amatniecības gadatirgus laikā muzejā uz palikšanu atgriezīsies lielā koka karote, kuru jūnija Gadatirgū kopīgi greba ap 20 tūkstoši cilvēku, šoreiz notiks arī lielās karotes vārda došanas svinīgā procedūra.

Kā jau ikviens Gadatirgus Brīvdabas muzejā, arī Mūsdienu amatniecības gadatirgus ir visu paaudžu Latvijas lauku un pilsētu amatnieku tikšanās, sarunu un pieredzes apmaiņas vieta. Gadatirgus apmeklētajiem amatnieki piedāvā mūsdienu amatniecības prasmju demonstrējumus, radošās darbnīcas bērniem, pieaugušajiem un senioriem, vietējiem iedzīvotājiem un Latvijas viesiem.

Svētku noskaņu Gadatirgū rada mūsdienīga un raiba kultūras programma: muzicē senās mūzikas grupa „Obscurus Orbis”, dejo Ieva Kemlere un Rolands Šteinbergs.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.