Valkā - Valgā atklās rakstnieka Augusta Gailīša literārā varoņa Nipernādija skulptūru

Šodien Valgas kultūras centrā pulksten 17.00 notiks literārs seminārs, kas veltīts rakstnieka un noveles "Tomass Nipernādijs" autora Augusta Gailīša piemiņai, un Nipernādija balvas pasniegšana.

Savukārt pulksten 18.00 kultūras centra kafejnīcā "Nipernādi" muzicēs brāļi Peldsāri, bet pulksten 19.00 Sjade parkā Valgas pilsētas centrā notiks Jāka Soansa skulptūras "Nipernādijs" atklāšana un grupas "Linpriid" koncerts.

Novelists un romānu autors Augusts Gailītis dzimis 1891. gadā netālu no Sangastes muižas Kuiksilā. Viņa tēvs bija latvietis, māte - igauniete. A. Gailītim igauņu literatūrā ir īpaša vieta, viņa daiļrade izceļas ar romantisma pārpilnu iztēli, fantāzijas bagātību, rotaļīgu, kā arī grotesku un emocionālu izteiksmes veidu.

Augusta Gailīša romāna varonis Tomass Nipernādijs ir vīrs, kurš ik vasaru ceļo pa pasauli. Savos ceļojumos viņš iepazīst vietas un cilvēkus, kā arī ar savu personības valdzinājumu apbur ne vienu vien sievieti. Lai iepatiktos citiem, viņš katrreiz par sevi stāsta citu stāstu, un atkarībā no apstākļiem uzdod sevi par mācītāju, ganu zēnu, mājsaimnieku, pasaku zinātnieku, purvu susinātāju, matrozi u.tml. Tā vien šķiet, ka viņš mīl visas sievietes, kuras satiek savā ceļā, jo mīlestībā Nipernādijs atzīstas ikvienai. Tomēr Tomass viņas tā pa īstam nemīl, vien rotaļājas un manipulē, lai pateiktu ardievas un atkal dotos ceļā. Noveles varonis neprot stāstīt patiesību, viņš ir sapinies savos melos, atstājot aiz sevis tukšas cerības un vilšanos. Viņš nespēj ilgi uzkavēties vienā vietā, bet tie brīži, ko viņš dāvā sievietēm, esot kopā, ir skaistākie viņu dzīvē, jo liek aizmirst ikdienas rūpes un ļauj iegrimt brīnišķīgajā fantāziju pasaulē. Žēl tikai, ka šie mirkļi ir tik īsi, jo atkal jādodas tālāk savas īstās laimes meklējumos.

Izklaide

Pašmāju blūza karalis Jānis “Bux” Bukovskis īpašā koncertā godinās pasaules blūza karaļus BB King, Freddie King un Albert King – šāds varētu būt 9. oktobrī VEF Kultūras pilī plānotā koncerta “Tribute To Blues Kings” pieteikums.

Svarīgākais