Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Izklaide \ Pasākumi

Ar koncertu oficiāli atklās Cēsu mākslas festivālu

Šovakar ar kocertu oficiāli tiks atklāts piektais Cēsu mākslas festivāls.Festivāla atklāšanas koncertā plkst.21 Cēsu Sporta kompleksā tiks atskaņots Sofijas Gubaiduļinas darbs "Septiņi vārdi", Erika Satī "Ģimnopēdijas", kā arī demonstrētas Renē Klēra un Ralfa Steinera filmas ar Satī mūziku. Koncerta solistes būs jaunā čelliste Guna Āboliņa un akordeoniste Ksenija Sidorova, pie klavierēm - Aldis Liepiņš, bet orķestri "Sinfonietta Rīga" diriģēs Normunds Šnē.

Festivāla atklāšanas koncertā piedalīsies čelliste Guna Āboltiņa un akordeoniste Ksenija Sidorova. Abas solistes kopā ar diriģentu Normundu Šnē un kamerorķestri Sinfonietta Rīga atskaņos izcilās krievu modernistes Sofijas Gubaiduļinas skaņdarbu „Septiņi vārdi”.

22.jūlijā Cēsu mākslas festivāla ietvaros Cēsu Jaunās pils dārzā, bijaskatāma Valentīnas Freimanes franču kino programma, kurā tika demonstrēta režisora Renē Klēra 1930.gada filma "Zem Parīzes jumtiem" - viena no agrīnākajiem franču muzikālās komēdijas piemēriem, kas ir arī pirmā franču skaņu filma, kas guva lielus starptautiskus panākumus.

Cēsu mākslas festivāls līdz pat 13.augustam apmeklētājiem piedāvās piecas izstādes, sešus koncertus, trīs teātra izrādes un 16 filmas.

Cēsu mākslas festivāls šogad sarūpējis daudz jaunumu – tajā pirmo reizi piedalīsies kāds vizuālās mākslas pārstāvis no Krievijas – viens no pašlaik pazīstamākajiem Krievijas māksliniekiem Sergejs Bugajevs ar pseidonīmu Āfrika –, pirmo reizi festivālā koncertēs ārzemju simfoniskais orķestris pilnā sastāvā – Īlingas simfoniskais orķestris no Londonas, kas pats izteicis vēlmi muzicēt festivālā. Orķestris atskaņos arī latviešu mūziku – Jāņa Mediņa klavierkoncertu kopā ar pianistu Reini Zariņu. Pirms uzstāšanās Cēsīs orķestris šo programmu divreiz atskaņos Lielbritānijā.

Pirmo reizi festivāla modes mākslas izstādē piedalīsies mākslinieki no Portugāles un Itālijas, pirmoreiz Vecajā alus brūzī būs skatāmas teātra izrādes "Melnais piens" un "Aija pēc Jaunsudrabiņa", bet noslēguma koncertā pirmoreiz mūzika savīsies ar gaismas un videoinstalācijām Cēsu pils parkā, ko sadarbībā ar režisoru Dāvi Sīmani veido igauņu gaismu mākslinieks Igors Kapustins. Koncerts šogad būs veltīts komponistam Imantam Kalniņam, atskaņojot viņa 1977.gadā tapušo oratoriju "Rīta cēliens". Koncertā skanēs arī amerikāņu minimālista Filipa Glāsa simfonija "Heroes", kas arī radīta 1977.gadā.

Par kino programmu šogad rūpējas Vācijā dzīvojošā latviešu kinozinātniece Valentīna Freimane, kura festivālam atlasījusi franču kino klasiku, un katru filmu papildinās arī viņas pašas ievadvārdi video formātā.

Šogad pirmo reizi festivālā būs arī topošajiem māksliniekiem veltīta sadaļa, kuras ietvaros tiks piešķirta arī stipendija kādam jaunajam censonim. To turpmāk plānots attīstīt kā ikgadēju tradīciju. Apmeklētājiem būs skatāma arī Cēsu mākslas skolas audzēkņu diplomdarbu izstāde.