Brīvdabas muzejā sāks grebt pasaulē lielāko koka karoti

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā 4. un 5.jūnijā notiks Tautas lietišķās mākslas darinājumu gadatirgus, kurā plānots sākt darbu pie pasaulē lielākās koka karotes grebšanas.

Jau ziņots,ka šogad muzejs plāno sasniegt jaunu Ginesa rekordu, veidojot lielāko koka karoti pasaulē. Pirmais posms šī panākuma sasniegšanai būs 4.‒5.jūnija gadatirgus laikā, kad gan lieli, gan mazi amatnieka Aināra Vanaga vadībā aicināti piedalīties Baltijā lielākās karotes grebšanā. Iecerētās karotes garums varētu sasniegt trīs metrus.

Gadatirgū pulcēsies amatnieki no visas Latvijas.

Vienlaikus tiks piedāvāta plaša kultūras programma. Par straujākām lustēm gādās ritma apvienība "Pulsa efekts", kas 4.jūnijā plkst.11.40 spēlēs uz lielās skatuves, bet vēlāk iekustinās un ieritmizēs Kurzemes cepļa atvēršanu. Savukārt 5. jūnijā plkst.13 ritmu cienītāji varēs novērtēt dejas izrādi "No pagāniem līdz mūsdienām" ar grupas "Auļi" muzikantu līdzdalību.

Savukārt tiem, kuri plāno kāzas vai citus pasākumus ar folkloras kopu līdzdalību, būs iespēja atrast un nolīgt sev tīkamākos spēlmaņus, dziedātājus un dancotājus, jo šogad kopas tirgū nevis vienkārši uzstāsies, bet savā starpā lielīsies, sacentīsies un tiks izsolītas.

4. jūnijā ikvienam iespējams kļūt par vērotāju keramiķu darba procesam, jeb pareizāk sakot tiek atvērts senlaicīgs Kurzemes malkas ceplis. Plkst. 12.00 Brīvdabas muzejā uz Kurzemes cepļa atvēršanu aicina pazīstamais mākslinieks Normunds Laņģis.Turpat būs iespējams aprunāties ar keramiķi, apskatīt, aptaustīt un iegādāties vēl siltos māla darinājumus.

Kurzemes ceplis tiek kurināts reizi gadā, tādēļ šis ir īpašs notikums.

Īpašo notikumu apspēlēs brīvā stila perkusionistu apvienība Pulse Effect. Tas ir gluži likumsakarīgi, jo starp daudzajiem brīnumiem sestdien saules gaismu ieraudzīs arī Laņģa veidotās īpašās māla bungas – udu, kas paredzētas Pulse Effect muzikāli ritmiskajām izpausmēm un veidotas pēc tās dalībnieka Kristapa darināta rasējuma.

Keramiķis Normunds Laņģis plaši zināms kā mūžīgais radošais eksperimentētājs, kas savā īpašajā autortehnikā no māla prot radīt visneiedomājamākās lietas. Viņš piedalījies neskaitāmās izstādēs, simpozijos, mākslas dienās, festivālos un citos radošos pasākumos, vairākus gadus bijis arī Vroclavas (Polija) Mākslas akadēmijas pasniedzējs.

Tirgus izskaņā 5.jūnijā plkst.15 nokusušos pircējus priecēs Priedes kroga atvēršana ar labāko alus tūri Latvijā Marijas Bērziņas, Andra Daņiļenko un Valda Zilbera vadībā.

Gadatirgus abas dienas notiks no plkst.10 līdz 17.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.