Pierobežā atklās Nipernādija skulptūru

16.oktobrī notiks pasākums, kas veltīts rakstnieka un noveles "Tomass Nipernādijs" autora Augusta Gailīša piemiņai, informē Valgas-Valkas kopējais sekretariāts.

Pasākuma ietvaros notiks literārs seminārs un Nipernādija balvas pasniegšana Valgas kultūras centrā. Sjade parkā Valgas pilsētas centrā tiks atklāta Jāka Soansa skulptūra "Nipernādijs".

Skulptūra tapusi ar ES Igaunijas - Latvijas Programmas 2007 - 2013 finansiālu atbalstu projekta "IAVV-Increasing the Attractiveness of Valga-Valka" ("Valgas-Valkas atraktivitātes uzlabošana") ietvaros.

Augusta Gailīša romāna varonis Tomass Nipernādijs ir vīrs, kurš ik vasaru ceļo pa pasauli. Savos ceļojumos viņš iepazīst vietas un cilvēkus, kā arī ar savu personības valdzinājumu apbur ne vienu vien sievieti. Lai iepatiktos citiem, viņš katrreiz par sevi stāsta citu stāstu, un atkarībā no apstākļiem uzdod sevi par mācītāju, ganu zēnu, mājsaimnieku, pasaku zinātnieku, purvu susinātāju, matrozi u.tml. Tā vien šķiet, ka viņš mīl visas sievietes, kuras satiek savā ceļā, jo mīlestībā Nipernādijs atzīstas ikvienai. Tomēr Tomass viņas tā pa īstam nemīl, vien rotaļājas un manipulē, lai pateiktu ardievas un atkal dotos ceļā. Noveles varonis neprot stāstīt patiesību, viņš ir sapinies savos melos, atstājot aiz sevis tukšas cerības un vilšanos. Viņš nespēj ilgi uzkavēties vienā vietā, bet tie brīži, ko viņš dāvā sievietēm, esot kopā, ir skaistākie viņu dzīvē, jo liek aizmirst ikdienas rūpes un ļauj iegrimt brīnišķīgajā fantāziju pasaulē. Žēl tikai, ka šie mirkļi ir tik īsi, jo atkal jādodas tālāk savas īstās laimes meklējumos.

Izklaide

Masu medijos laiku pa laikam parādās ziņas par “Rail Baltica” – tas ir Baltijas valstu simtgades projekts, kas būtiski un pozitīvi ietekmēs transporta pieejamību, tūrismu, ekonomiku un kopējo drošību. Daudzi ar nepacietību gaida šo iespēju. Igaunijas medijs “Postimees” atgādina, ka visās Baltijas valstīs dzelzceļi darbojas un jau šobrīd ar to palīdzību ir iespējams apmeklēt trīs Baltijas valstu galvaspilsētas.

Svarīgākais